miercuri, 24 decembrie 2014

Tort „Trio mousse de ciocolata”


          Mi-am dorit sa fac un tort deosebit de Craciun si cred ca am reusit :). Maine vom vedea si cat de delicios este...:) Cu aceasta ocazie va doresc un Craciun Fericit alaturi de cei dragi, de familie. Multa pace si liniste in suflet! Un Craciun frumos sa va lumineze sufletul! 

Ingrediente:

Blat:
Oua – 4  
Zahar – 100 g
Ulei – 4 linguri
Faina – 80 g
Cacao – 20 g
Praf de copt - 1/2 lingurita
Un praf de sare

Mousse ciocolata amaruie:
Frisca lichida – 100 ml
Ciocolata amaruie (minim 50% cacao) – 200 g
Frisca batuta – 200 ml
Esenta de rom – 1 lingurita
Gelatina – 3 foi

Mousse ciocolata cu lapte:
Frisca lichida – 100 ml
Ciocolata cu lapte – 150 g
Frisca batuta – 150 ml
Gelatina – 3 foi

Mousse ciocolata alba:
Frisca lichida – 100 ml
Ciocolata alba – 150 g
Frisca batuta – 150 ml
Lichior de oua – 50 ml

http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2014/12/lichior-de-oua.html
Gelatina – 3 foi

Mod de preparare blat : Practic este un pandispan de ciocolata, separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un paraf de sare si zahar, galbenusurile se impreuneaza cu uleiul si compozitia obtinuta se incorporeaza in albusuri cu o lingura de sus in jos.

Separat amestecam faina, cacaoa si praful de copt. Amestecul de faina se adauga in compozitia de albusuri. Amesetcam bine sa nu aiba cocoloase. Compozitia se toarna in tava (diamentru 26 cm) tapetata cu hartie de copt. Blatul se coace 25-30 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincalzit. Facem testul cu o scobitoare. Scoatem din cuptor si lasam blatul la racit.

Mod de prepaparae Mousse: Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o cratita. Cand aceasta incepe sa fiarba, o luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele, apoi amestecam pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, punem foile de gelatina la hidratat in apa rece. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si le stoarcem in mana.
Verificam temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, adaugam o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, putem adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei. Lasam ciocolata topita sa se raceasca putin, intre timp batem frisca (frisca rece de la frigider) si adaugam in compozitia de ciocolata, impreuna cu esenta de rom, in cazul cremei de ciocolata alba, lichiorul de oua.
Turnam crema de ciocolata amaruie peste blatul de tort racit, asezat in tava in care a fost copt blatul (tava cu inel detasabil). Punem tava in congelator pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce am turnat ultimul strat, crema de ciocolata alba, tortul il punem la frigider, pentru cel putin 4 ore.
Pentru a putea inlatura inelul, trecem cu un cutit, cu lama subtire de jur imprejurul tortului. Pentru a desprinde crema deja intarita de tava, astfel cand vom scoate inelul de la tava tortul sa fie unifrm. Il decoram dupa imaginatie.
Am folosit o glazura de ciocolata dupa ce s-a racit putin am fixat figurinele de ciocolata pe tort, nuca de cocos. Revin cu detalii referitor la decoratiuni.


Glazura de ciocolata oglinda:
Apa – 40 ml
Zahar tos – 75 g
Frisca lichida – 75 ml
Glucoza (miere-energizant) – 3 linguri
Cacao neagra (20% grasime) – 3 linguri
Gelatina praf – 10 g + o foaie de gelatina
Apa rece (pentru hidratat gelatina) – 2 linguri

Mod de preparare: Gelatina se pune la hidratat intr-un vas cu cele 2 linguri de apa rece. Punem intr-o cratita de inox, cu fundul dublu: apa, frisca lichida, glucoza (mierea), zaharul si amestecam totul pana se dizolva zaharul, dar fara sa ajunga la punctul de fierbere. 
Adaugam cacao cernuta, omogenizam si lasam sa fiarba fix 3 minute (din momentul in care incepe sa fiarba), amestecand continuu cu un tel. Luam de pe foc si strecuram printr-o sita ca sa nu ramana cocoloase de cacao. Lasam sa se raceasca pana ajunge la o temperatura de 30-40 grade. Adaugam 3 linguri de apa fierbinte in gelatina pentru a o dizolva complet sa devina lichida si o adaugam in glazura. Lasam sa se mai raceasca putin glazura amestecand continuu, (am mai adaugat o foaie de gelatina, mi s-a parut prea lichida copozitia) apoi o turnam peste tort din centru spre exterior, pana acoperim toata suprafata tortului si usor a curs pe margini. 
Maine voi adauga poze cu sectiunea tortului si cu detalii despre cat de bun a fost.... :D :) 

Un tort extraordinar! :D Un deliciu fin si rafinat.....un gust deosebit! :) Perfect pentru cei care iubesc ciocolata.... :D. Invitatilor le-a placut foarte mult :) 

Spor la treaba! Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu