Acesta este fara prune, dar la fel de gustos :) |
Poze noi!!! |
Cum mai mereu petreceam noptile in
bucatarie cu ea cand urma un eveniment in familie, mama gatea si cate 3-4
torturi la o sarbatoare, pentru ca trebuia sa ne vina multi musafiri.
Desi varianta care o tin minte ca ne-o facea era fara prune uscate, adauga doar nuci in crema, aceasta cu prune s-a adeverit a fi o combinatie foarte reusita.
Desi varianta care o tin minte ca ne-o facea era fara prune uscate, adauga doar nuci in crema, aceasta cu prune s-a adeverit a fi o combinatie foarte reusita.
Si acest tort face parte din colectia torturilor
adorate de famila mea .
Detalii noi! Am revenit cu noi detalii la acest tort, am avut ocazia sa-l prepar din nou acest minunat tort, de data aceasta am facut mai multe poze la explicatii cum se prepara.
Detalii noi! Am revenit cu noi detalii la acest tort, am avut ocazia sa-l prepar din nou acest minunat tort, de data aceasta am facut mai multe poze la explicatii cum se prepara.
Ingrediente:
Oua- 3 bucati (marime medie)
Miere de albine- 3 linguri (mai
pline)
Zahar – 100 g
Unt – 100 g
Praf de sare
Praf de sare
Bicarbonat de sodiu – 1
lingurita
Faina alba – 500 g
Crema de smantana:
Smantana (30% grasime) - 800
g recomand marca Gusturi Romanesti de la
Mega Image.
Zahar pudra – 280 g
Prune uscate – 250 g
Nuci macinate – 100 g
Decor: Ciocolata (50g) se topeste la baie de aburi cu o lingura de unt si
se stropeste tortul cu o lingura. Aceasta este doar o varianta de a orna
tortul, il puteti orna dupa imaginatia fiecaruia.
Decor 2: Am folosit glazura de ciocolata Dr. Oetker pentru prajituri. Si fineti duo pentru floricele, se orneaza cu ajutorul unui pos.
Blat:
Mod de preparare: Se amesteca cu o lingura de lemn intr-un bol din inox la baie de aburi
ouale, untul, praful de sare, zaharul si mierea. Pana se topesc toate ingredientele si devin o
compozitie omogena, se adauga bicarbonatul de sodiu, se amesteca pana cand
compozitia devine ca o spuma mai densa. Se adauga faina si se framanta un
aluat. Atentie! La inceput se amesteca cu lingura de lemn pana se formeaza un
aluat nu prea tare, fiind foarte fierbinte va puteti frige, astfel intre timp
aluatul este caldut si puteti framanta cu mana in continuare. Aluatul ar fi
bine sa nu iasa unul foarte tare, astfel se intind mai usor foile. Aluatul se
imparte in 6 bucati egale, din fiecare
bucata se formeaza cate o bila pe care le vom intinde cu facaletul si se pastreaza tot timpul la
cald. (in bolul din inox, pe baia de aburi, am lasat cratita fara foc, apa
fiind fierbinte a mentinut aluatul cald).
Foaia de aluat intinsa se
taie cu un cutit dupa forma unei farfurii sau capac de la tigaie de diamentu 25
cm (daca doriti un tort mai mic taiati de 22-23 cm si crema va trebui sa folositi mai putina 600 g, 210 g zahar).
Din resturile de aluat de la toate cele 6 foi se aduna si se formeaza inca o bila de aluat, se tine la cald aluatul este mai dur si trebuie sa se inmoaie, apoi se intinde inca o foaie. Din resturile ramare de la aceasta, se coc se folosesc la ornat.
Fiecare foaie se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, pana se rumenesc, atentie! se coc destul de repede.
Din resturile de aluat de la toate cele 6 foi se aduna si se formeaza inca o bila de aluat, se tine la cald aluatul este mai dur si trebuie sa se inmoaie, apoi se intinde inca o foaie. Din resturile ramare de la aceasta, se coc se folosesc la ornat.
Fiecare foaie se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, pana se rumenesc, atentie! se coc destul de repede.
Crema de smantana:
Mod de preparare: Smantana,
zaharul se mixeaza la viteza maxima pana cand isi dubleaza volum si nu mai cade
de pe telurile mixerului. Se ung foile cu crema si pe fiecare foaie se adauga
nuca macinata pe care o amestecam pe fiecare blat cu o lingura, apoi
prune uscate (taiate cuburi mici) astfel
crema ramasa va fi fara nuca si tortul la exterior va fi uns cu crema alba de
smantana. Lasati putina crema petru a doua zi, se unge ina odata tortul.
1. Se lasa la
frigider peste noapte, a doua zi se unge inca o data tot tortul cu crema ramasa
daca se doreste ca acesta sa fie ornat
cu doar cu crema de smantana presarat cu nuci macinate sau ciocolata
topita.
2. Sau doar pe
margini daca doriti ca suprafata acestuia sa fie de ciocolata, apoi presarati
drajeuri argintii, lasati la frigider sa se intareasca crema de ciocolata. Pe
margini se decoreaza cu restutile de blat de tort ramase si coapte, maruntie la
robot. Si faceti niste floricele dupa imaginatie din crema de fineti duo .Dupa
care se mai lasa la frigider cel putin pentru o ora.
Spor la treaba!!! Pofta
buna!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu