luni, 8 decembrie 2014

Tort "Medovic" cu prune uscate


Acesta este fara prune, dar la fel de gustos :)
Poze noi!!!
     In copilarie de la mama am invatat ca orice lucru daca il faci din suflet ai reusita de 100%. 
     Cum mai mereu petreceam noptile in bucatarie cu ea cand urma un eveniment in familie, mama gatea si cate 3-4 torturi la o sarbatoare, pentru ca trebuia sa ne vina multi musafiri.
     Desi varianta care o tin minte ca ne-o facea era fara prune uscate, adauga doar nuci in crema, aceasta cu prune s-a adeverit a fi o combinatie foarte reusita.

     Si acest tort face parte din colectia torturilor adorate de famila mea .

Detalii noi! Am revenit cu noi detalii la acest tort, am avut ocazia sa-l prepar din nou acest minunat tort, de data aceasta am facut mai multe poze la explicatii cum se prepara. 


Ingrediente:
Oua- 3 bucati (marime medie)
Miere de albine- 3 linguri (mai pline)
Zahar – 100 g
Unt – 100 g
Praf de sare
Bicarbonat de sodiu – 1 lingurita
Faina alba – 500 g

Crema de smantana:
Smantana (30% grasime) - 800 g  recomand marca Gusturi Romanesti de la Mega Image.
Zahar pudra – 280 g
Prune uscate – 250 g
Nuci macinate – 100 g     
        
Decor:  Ciocolata (50g) se topeste la baie de aburi cu o lingura de unt si se stropeste tortul cu o lingura. Aceasta este doar o varianta de a orna tortul, il puteti orna dupa imaginatia fiecaruia.

Decor 2: Am folosit glazura de ciocolata Dr. Oetker pentru prajituri. Si fineti duo pentru floricele, se orneaza cu ajutorul unui pos.
Blat:
Mod de preparare: Se amesteca cu o lingura de lemn intr-un bol din inox la baie de aburi ouale, untul, praful de sare, zaharul si mierea. Pana se topesc toate ingredientele si devin o compozitie omogena, se adauga bicarbonatul de sodiu, se amesteca pana cand compozitia devine ca o spuma mai densa. Se adauga faina si se framanta un aluat. Atentie! La inceput se amesteca cu lingura de lemn pana se formeaza un aluat nu prea tare, fiind foarte fierbinte va puteti frige, astfel intre timp aluatul este caldut si puteti framanta cu mana in continuare. Aluatul ar fi bine sa nu iasa unul foarte tare, astfel se intind mai usor foile. Aluatul se imparte in 6 bucati egale, din fiecare bucata se formeaza cate o bila pe care  le vom intinde cu facaletul si se pastreaza tot timpul la cald. (in bolul din inox, pe baia de aburi, am lasat cratita fara foc, apa fiind fierbinte a mentinut aluatul cald).
Foaia de aluat intinsa se taie cu un cutit dupa forma unei farfurii sau capac de la tigaie de diamentu 25 cm (daca doriti un tort mai mic taiati de 22-23 cm si crema va trebui sa folositi mai putina 600 g, 210 g zahar). 
Din resturile de aluat de la toate cele 6 foi se aduna si se formeaza inca o bila de aluat, se tine la cald aluatul este mai dur si trebuie sa se inmoaie, apoi se intinde inca o foaie. Din resturile ramare de la aceasta, se coc se folosesc la ornat.
Fiecare foaie se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, pana se rumenesc, atentie! se coc destul de repede. 

Crema de smantana: 
Mod de preparare: Smantana, zaharul se mixeaza la viteza maxima pana cand isi dubleaza volum si nu mai cade de pe telurile mixerului. Se ung foile cu crema si pe fiecare foaie se adauga nuca macinata  pe care o amestecam pe fiecare blat cu o lingura, apoi prune uscate (taiate cuburi mici)  astfel crema ramasa va fi fara nuca si tortul la exterior va fi uns cu crema alba de smantana. Lasati putina crema petru a doua zi, se unge ina odata tortul.
1.    Se lasa la frigider peste noapte, a doua zi se unge inca o data tot tortul cu crema ramasa daca se doreste ca acesta sa fie  ornat cu doar cu crema de smantana  presarat cu nuci macinate sau ciocolata topita.  
2.    Sau doar pe margini daca doriti ca suprafata acestuia sa fie de ciocolata, apoi presarati drajeuri argintii, lasati la frigider sa se intareasca crema de ciocolata. Pe margini se decoreaza cu restutile de blat de tort ramase si coapte, maruntie la robot. Si faceti niste floricele dupa imaginatie din crema de fineti duo .Dupa care se mai lasa la frigider cel putin pentru o ora.

Spor la treaba!!! Pofta buna!!!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu