Poftiti la placinte!!!
In
copilarie mama ne facea foarte des aceste placinte, o gama variata
(Branza, cartofi, varza, visine, mere,
dovleac). Am invatat multe de la ea. Un ingredient
important si nelipsit in toate bucatele gatitea de ea....era...dragostea :) Sunt extrem de gustoase exact ca in copilarie! ;)
Placinte delicioase si in timpul postului, aluatul este de post si umplutura alegeti tot una de post, le ungeti doar cu ulei * si sunt perfecte :)
(* ma refer la partea unde am explicat ca se ung cu ou)
Placinte delicioase si in timpul postului, aluatul este de post si umplutura alegeti tot una de post, le ungeti doar cu ulei * si sunt perfecte :)
(* ma refer la partea unde am explicat ca se ung cu ou)
Ingrediente:
Faina – 1200 g, va recomand faina alba de grau ungureasca Liszt tip 550 sau Raftul Bunicii tip 650
Drojdie uscata – ½ plic (3,5 g) sau drojdie proaspata 10 g
Sare – 2 lingurite
Apa calduta – 720 ml
Ulei de floarea-soarelui - 500 ml
Mod de preparare: Punem faina cernuta intr-un bol mai
mare, se adauga sarea si drojdia, amestecam totul bine. Apoi adaugam apa calduta cate
putin si framantam un aluat. Trebuie sa inglobam faina doar cat am pus
initial, nu este necesar sa mai adaugati faina, este suficienta cat am mentionat. Aluatul nu
trebuie sa fie foarte tare, nici lipicios. Framantam bine aproximativ 15-20 minute. Se lasa aluatul la odihnit pentru aproximativ 20-30 minute.
Dupa acest timp luam cate o bucata din aluat si facem bile mici (9 bucati, apoximativ 100 g fiecare, prima transa, exact pentru o tava).
Fiecare bucata de aluat o intindem cu facaletul pe masa presarata cu faina si apoi o punem pe o farfurie
unsa bine cu ulei, ungem bine foaia de placina si deasupra cu ulei (puneti
ulei mai mult, daca nu este suficient ulei se vor lipi una de alta si nu mai
putem face nimic sa salvam aluatul). Nu este nevoie sa utilizati tot uleiul cat am mentionat, este maxim cat puteti folosi.
Le intindem pe toate si punem una peste
alta unse cu mult ulei. Apoi le lasam un pic sa stea in ulei, 5-10 minute dupa ce
am terminat sa le intindem cu facaletul pe toate. Intoarcem foile din farfurie si
incepem cu prima foaie care am pus-o in farfurie, o punem pe masa unsa cu ulei
si o intindem, atent cu grija, foarte subtire.
Aluatul este moale si se poate
rupe oricand, va recomand la aceasta
etapa sa nu va grabiti
(obtional se pot stropi cu o pensula putin ulei peste foia de placinta intinsa, nu este obligatoriu).
Apoi impreunam partea de jos cu cea de sus, la fel din stanga si dreapta, obtinem un patrat din aluat foietaj de casa :)
(obtional se pot stropi cu o pensula putin ulei peste foia de placinta intinsa, nu este obligatoriu).
Apoi impreunam partea de jos cu cea de sus, la fel din stanga si dreapta, obtinem un patrat din aluat foietaj de casa :)
In mijlocul lui punem umplutura, apoi se apuca de doua colturi si se lipesc si
apoi celelate doua. Lipim foarte bine si intindem un pic cu degetele spre
marginele placintei sa repartizam umplutura. Se pun in tava unsa cu ulei si se
ung cu o pensula cu galbenus de ou sau puteti folosi oul integ cu tot cu albus.
Cele cu visina, cum vedeti din poze, le
puteti face si varianta deja explicata sau va puteti opri la etapa in care
impreunati doar primele doua margini dupa ce am intins foia se pun visinele date
prin faina, putin zahar si se ruleaza placinta, cred ca in poze este destul de
explicit. Dam la cuptor preincalzit pentru 35 minute, la 220 grade C pana se rumenesc. In total mi-au iesit 18 placinte delicioase! :)
Le
puteti servi fierbiti sau calde!!! Depinde cum va place. Va garantez sunt
delicioase!!! :)
Pentru umplutura am folosit:
Pentru umplutura am folosit:
Visine congelate: cantitatea depinde de cate palcinte doriti sa faceti, se dau prin faina si
se mai adauga cate 2 lingurite de zahar pentru fiecare placinta.
Umplutura de
varza calita: O varza de
marime medie se toaca marunt, se caleste in putin ulei, se adauga sare si
piper dupa gust.
Umplutura de
cartofi: Cartofi
– 5-6 bucati de marime medie, Ceapa- 1 bucata mica, Ulei, Sare, piper dupa
gust. Se curata cartofii, se pun la fiert intr-un vas cu apa si putina sare. Intr-o
tigaie incingem putin ulei si adaugam ceapa pana se rumeste. Dupa ce cartofii
au fiert se scurg de apa, se paseaza si se adauga ceapa calita, sare si piper dupa gust.
Obs! Cand folosim drojdie proaspata. Punem drojdia intr-o cana, presaram o lingurita de zahar si adaugam apa calduta, acoperim cu un prosom de bucatarie, o tinem la cald, verificam cand a crescut. Procedura e cam aceeasi punem faina cernuta in bol, adaugam sarea si turnam drojdia peste faina si adaugand restul de apa calduta framantam aluatul.
Spor la treaba! Pofta buna!
Obs! Cand folosim drojdie proaspata. Punem drojdia intr-o cana, presaram o lingurita de zahar si adaugam apa calduta, acoperim cu un prosom de bucatarie, o tinem la cald, verificam cand a crescut. Procedura e cam aceeasi punem faina cernuta in bol, adaugam sarea si turnam drojdia peste faina si adaugand restul de apa calduta framantam aluatul.
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu