marți, 9 decembrie 2014

Tort cu nuci si crema mascarpone






     Imi plac foarte mult torturile care contin nuca. Acest tort am hotarat sa-l testez, am fost foarte curioasa de cum va iesi. A fost o alegere foarte buna, un gust deosebit, blat pufos cu nuca si crema mascarpone de-a dreptul delicioasa...am fost foarte incanta de rezultat atat eu cat si invitatii.

Ingrediente:

Pentru blat: 
Oua -9 bucati
Zahar -9 linguri
Ulei -6 linguri
Faina alba -9 linguri
Nuca macinata -12 linguri
Praf de copt -3 lingurite (2 lingutite=1 plic)
Zahar vanilat -3 plicuri

Pentru crema:
Smantana pentru frisca -200 ml
Mascarpone -250 g
Zahar vanilat -1 plic

Mod de preparare: Se impart ingredientele in 3 parti pentru a coace separat e blaturi, am ales aceasta varianata, decat sa fac un singur aluat si sa-l impart in 3 parti s-ar putea sa nu reusisti sa-l impartiti in exact 3 parti egale. Procedati cum doriti si cum va este mai usor sa lucrati. 
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat in continuare pana se obtine o spuma densa si lucioasa ca pentru bezea. Intr-un bol incorporam galbenusurile cu uleiul, apoi faina in care am amestecat nuca macinata si praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute, cand este rumenit si trece testul cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Pentru nuci caramelizate:
Zahar -100 g
Miez de nuca -100 g 

Mod de preparare: Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid se adauga  nuca si se amesteca. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele. 

Crema:
Mod de preparare: Smantana rece se bate cateva minute cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat, se bate pana devine densa si se tine bine de tel.
Mixam mascarponele intr-un alt castron, apoi adaugam frisca batuta si nucile caramelizate.
Pentru crema de ciocolata: (Ganache de ciocolata amaruie )
-200 g ciocolata amaruie (50 %, 70% masa de cacao)
-200 ml smantana pentru frisca 30% grasime

Mod de preparare: Ciocolata rupta bucatele intr-un vas de inox o topim la baie de aburi impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam,  se da  la rece pentru cateva ore 3-4 pana se intareste si se raceste foarte bine. Mixam apoi pana obtinem o crema pufoasa.
Blatul se taie in 3 parti ce se vor insiropa dupa preferinta, mai mult sau mai putin. Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata.
Se repartizeaza crema cu nuca intre cele 3 blaturi, apoi se orneaza cu frisca si nucile caramelizate, ar fi un exemplu.

Decor:
Crema ganache alba:
-200 g ciocolata alba
-200 ml smatana pentru  frisca 30% grasime

Mod de preparare: Se topeste la aburi ciocolata alba impreuna cu smantana pentru frisca, se amesteca continuu pana se formeaza o compozitie omogena. Se toarna peste tort cat inca este calda. Tortul se aseaza pe un gratar si un sub el sa se adune toata ciocolata te pe tort.


Crema de frisca: (pentru fixarea bordurii)
-200 ml smantana 30% grasime
-70 g zahar

Mod de preparare: Smantana rece de la frigider se bate cu mixerul pana creste putin in volum, se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana devine ferma. Se unge margine tortului pentru fixarea bordurii de ciocolata.
Bordura din ciocolata: Se topeste la aburi ciocolata alba si neagra, separat. Se toarna ciocolata intr-o folie protectie coli care se taie la varf. Se deseneaza cu ciocolata topita dupa un anumit model (pe hartie de copt) bordura de ciocolata, la alegere. Se calculeaza mai intai lungimea bordurii (diamentru tort x 3.14), in cazul torturilor rotunde. Atentie mare!!! Tortul ar trebui sa fie imbrcat cu multa crema sa se fixeze bine bordura de ciocolata. Cat nu s-a intarit ciocolata se monteaza in jurul tortului cu tot cu hartia de copt, se lasa la frigider pentru cateva ore. Hartia de copt se elimina dupa ce s-a intarit bine ciocolata, mare grija cand scoateti hartia bordura este foarte fina si se poate rupe. In cazul meu am folosit aproximativ 160 gr ciocolata alba si 250 gr ciocolata neagra.

Obs: Se orneaza cu frisca (crema de smantana) intre bordura de ciocolata si tort.

Frunze din ciocolata: Se topeste la aburi ciocolata se pune intr-un pos improvizat de mine, o folie protectie coli, se taie varful cat mai mic sa iasa cat mai fin, cand intindem ciocolata pe folii mici de plastic apoi le punem intr-un pahar la frigider pentru 30 minute.
Litere din ciocolata: Pe o foaie A4 se printeaza litere de dimensiuni mari si se capseaza deasupra acelei coli, hartie de copt. Pe care se deseneaza conturul literelor cu ciocolata topita si apoi se umple interiorul literelor.

Trandafiri din plastelina de ciocolata amaruie:



Spor la treaba!!! Pofta buna!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu