Imi
plac foarte mult torturile care contin nuca. Acest tort am hotarat sa-l testez,
am fost foarte curioasa de cum va iesi. A fost o alegere foarte buna, un gust
deosebit, blat pufos cu nuca si crema mascarpone de-a dreptul delicioasa...am
fost foarte incanta de rezultat atat eu cat si invitatii.
Ingrediente:
Pentru blat:
Oua -9 bucati
Zahar -9 linguri
Ulei -6 linguri
Faina alba -9 linguri
Nuca macinata -12 linguri
Praf de copt -3 lingurite (2 lingutite=1 plic)
Zahar vanilat -3 plicuri
Zahar -9 linguri
Ulei -6 linguri
Faina alba -9 linguri
Nuca macinata -12 linguri
Praf de copt -3 lingurite (2 lingutite=1 plic)
Zahar vanilat -3 plicuri
Pentru crema:
Smantana pentru frisca -200 ml
Mascarpone -250 g
Zahar vanilat -1 plic
Mascarpone -250 g
Zahar vanilat -1 plic
Mod de
preparare: Se impart
ingredientele in 3 parti pentru a coace separat e blaturi, am ales aceasta varianata,
decat sa fac un singur aluat si sa-l impart in 3 parti s-ar putea sa nu
reusisti sa-l impartiti in exact 3 parti egale. Procedati cum doriti si cum va
este mai usor sa lucrati.
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat in
continuare pana se obtine o spuma densa si lucioasa ca pentru bezea. Intr-un
bol incorporam galbenusurile cu uleiul, apoi faina in care am amestecat nuca
macinata si praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in
sus.
Compozitia se toarna intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de
copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute, cand este rumenit
si trece testul cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la
racit.
Pentru nuci caramelizate:
Zahar -100 g
Miez de nuca -100 g
Miez de nuca -100 g
Mod de
preparare: Zaharul se
caramelizeaza. Cand a devenit lichid se adauga nuca si se amesteca. Rasturnam
pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a
intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.
Crema:
Mod de
preparare: Smantana
rece se bate cateva minute cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Se
adauga zaharul vanilat, se bate pana devine densa si se tine bine de tel.
Mixam mascarponele intr-un alt castron, apoi adaugam frisca batuta si
nucile caramelizate.
Pentru crema de ciocolata: (Ganache de ciocolata
amaruie )
-200 g ciocolata amaruie (50 %, 70% masa de cacao)
-200 ml smantana pentru frisca 30% grasime
-200 ml smantana pentru frisca 30% grasime
Mod de
preparare: Ciocolata rupta bucatele intr-un vas de inox o topim
la baie de aburi impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam, se da la rece pentru cateva ore 3-4 pana se
intareste si se raceste foarte bine. Mixam apoi pana obtinem o crema pufoasa.
Blatul se taie in 3 parti ce se vor insiropa dupa preferinta, mai mult sau
mai putin. Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata.
Se repartizeaza crema cu nuca intre cele 3 blaturi, apoi se orneaza cu
frisca si nucile caramelizate, ar fi un exemplu.
Decor:
Crema ganache alba:
-200 g ciocolata
alba
-200 ml smatana
pentru frisca 30% grasime
Mod de
preparare: Se topeste
la aburi ciocolata alba impreuna cu smantana pentru frisca, se amesteca
continuu pana se formeaza o compozitie omogena. Se toarna peste tort cat inca
este calda. Tortul se aseaza pe un gratar si un sub el sa se adune toata
ciocolata te pe tort.
Crema de frisca:
(pentru fixarea bordurii)
-200 ml smantana
30% grasime
-70 g zahar
Mod de
preparare: Smantana rece
de la frigider se bate cu mixerul pana creste putin in volum, se adauga zaharul
si se mixeaza in continuare pana devine ferma. Se unge margine tortului pentru
fixarea bordurii de ciocolata.
Bordura din ciocolata:
Se topeste la aburi ciocolata alba si neagra, separat. Se toarna ciocolata
intr-o folie protectie coli care se taie la varf. Se deseneaza cu ciocolata
topita dupa un anumit model (pe hartie de copt) bordura de ciocolata, la
alegere. Se calculeaza mai intai lungimea bordurii (diamentru tort x 3.14), in
cazul torturilor rotunde. Atentie mare!!! Tortul ar trebui sa fie imbrcat cu
multa crema sa se fixeze bine bordura de ciocolata. Cat nu s-a intarit
ciocolata se monteaza in jurul tortului cu tot cu hartia de copt, se lasa la
frigider pentru cateva ore. Hartia de copt se elimina dupa ce s-a intarit bine
ciocolata, mare grija cand scoateti hartia bordura este foarte fina si se poate
rupe. In cazul meu am folosit aproximativ 160 gr ciocolata alba si 250 gr
ciocolata neagra.
Obs: Se orneaza
cu frisca (crema de smantana) intre bordura de ciocolata si tort.
Frunze din ciocolata:
Se topeste la aburi ciocolata se pune intr-un pos improvizat de mine, o folie
protectie coli, se taie varful cat mai mic sa iasa cat mai fin, cand intindem
ciocolata pe folii mici de plastic apoi le punem intr-un pahar la frigider
pentru 30 minute.
Litere din ciocolata:
Pe o foaie A4 se printeaza litere de dimensiuni mari si se capseaza deasupra
acelei coli, hartie de copt. Pe care se deseneaza conturul literelor cu
ciocolata topita si apoi se umple interiorul literelor.
Trandafiri din plastelina
de ciocolata amaruie:
Spor la treaba!!! Pofta buna!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu