duminică, 14 decembrie 2014

Tort „Medovic” cu cacao





 





     Si cum va spuneam ca  ne place foarte mult acest tort „Medovic” am zis sa incerc si varianta cu cacao. Un tort senzational! Un tort delicios de nota 10! O combinatie perfecta, blat aromat de miere si cacao alaturi de o crema delicioasa de frisca si nuci....mmm!

Ingrediente:

Pentru blat: 
Faina alba – 500 g
Bicarbonat de sodiu – 1 lingurita
Miere de albine- 3 linguri
Zahar – 100 g
Unt – 100 g
Oua - 3 bucati
Cacao - 2 linguri (unt de cacao minim 20%)

Crema de smantana:
Smantana 30% grasime- 600 g (recomand marca Gusturi Romanesti de la Mega Image)
Zahar – 210 g
Nuci macinate – 200 g

Blat:
Mod de preparare: Se amesteca cu o lingura de lemn intr-un bol din inox la baie de aburi cacao, ouale, untul, zaharul si mierea. Pana se topesc toate ingredientele si devin o compozitie omogena, se ia bolul de pe aburi si se adauga bicarbonatul de sodiu, amestecam. Se pune din nou pe aburi si se amesteca continuu aproximativ 5 minute pana cand compozitia isi dubleaza volumul. Se adauga faina si se framanta un aluat. Atentie! La inceput se amesteca cu lingura de lemn pana se formeaza un aluat nu prea tare, fiind foarte ferbine va puteti frige, astfel intre timp aluatul este caldut si puteti framanta cu mana in continuare. Aluatul ar fi bine sa nu iasa unul foarte tare, astfel se intind mai usor foile. Aluatul se imparte in 6-7 bucati, din fiecare bucata se formeaza cate o bila pe care  le vom intinde cu facaletul si se pastreaza tot timpul la cald. (in bolul din inox, pe baia de aburi, am lasat cratita fara foc, apa fiind fierbinte a mentinut aluatul cald).
Foaia de aluat intinsa se taie cu un cutit dupa forma unei farfurii de diamentu 23-24 cm. Fiecare foaie se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, pana se rumenesc, atentie! se coc destul de repede. 

Crema de smantana: 
Mod de preparare: Smantana se bate cu mixerul la viteza mare cateva minute pana creste in volum, mai apoi se adauga zaharul si se bate tot la viteza maxima pana cand isi dubleaza volumul si nu mai cade de pe telurile mixerului. Se ung foile cu crema si pe fiecare foaie se adauga nuca macinata care o amestecam pe fiecare blat cu o lingura, folosim toata crema. Se lasa la frigider peste noapte, a doua zi se orneaza. Aici folosim crema de unt si lapte condensat, ungem bine suprafata tortul si mai ales pe lateral punem o cantitate mai mare pentru a fixa bine arahidele intregi. Facem moturi din cele doua creme, crema de ciocolata si crema de unt. In mijloc presaram arahide macinate.

Pentru decor:


Crema 1: Crema de ciocolata, jumatate din cantitate (vezi detalii Crema de ciocolata care am folosit-o la Briose cu banane) http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2014/12/briose-cu-banane.html
 
Crema 2:
Unt- 300 g (temperatura camerei)
Lapte condensat fiert- 1 cutie
Arahinde prajite macinate- 3 linguri
Arahine intregi- 200 g

Mod de preparare: Untul il batem cu mixerul intr-un vas de sticla pana compozitia devine pufoasa. Apoi adaugam laptele condensat fiert si racit, mixam in continuare pana devine o masa omogena.

Spor la treaba!!! Pofta buna!!!

2 comentarii: