O alta idee cum puteti orna acest tort doar cu frisca , cristale de zahar si trandafiri din pasta de zahar (din comert) |
Ingrediente:
Pentru blat: (reteta modificata):
Faina alba - 600 g (tip 000)
Smantana - 200 g (20% grasime)
Praf de copt -1 plic
Oua - 2 buc
Unt topit - 100 g
Zahar - 200 g
Crema de smantana:
Zahar - 210 g
Smantana - 600 g (30% grasime), recomand marca Gusturi
Romanesti de la Mega Image.
Optional – nuci macinate pentru crema de smantana
Mod de
preparare: Se amesteca
intr-un bol 200 g de smantana si praful de copt. Adaugati
in compozitia de smanatana ouale, untul si zaharul amestecati
bine cu telul, la final se adauga faina. Obtinem un aluat pe care il framantam
pana se inglobeaza toata faina, trebuie sa fie un aluat moale, elastic usor de lucrat. Se lasa la odihnit 30 minute acoperit cu un
prosop. Se imparte aluatul in 8 bucati (+2), din fiecare bucata se formeaza cate o
bila pe care le vom intinde cu facaletul (masa presarata cu faina). Foaia de aluat intinsa se taie
cu un cutit dupa forma unei farfurii cu diamentu de 25 cm. Fiecare foaie se
coace la cuptor preincalzit la 200 grade, pana se rumenesc, atentie! se coc
destul de repede. Daca doriti sa faceti un tort mai inalt, aluatul initial se imparte in 12 bucati (+2) si foia de aluat va avea 20 cm diametru. De avut in vedere ca foaia coapta se micsoreaza, aluatul se strange la copt, daca taiem foaia cu diametru de 20 cm tortul final va avea 18 cm diametru.
Obs 1: Important trebuie stabilit de la inceput numaraul de foi si diametru dorit. Resturile de aluat se pot aduna si forma din nou o bila de aluat. Ce mai ramane din aluat se coace si se foloseste la decor sau se servesc ca simpli biscuiti ;).
Obs 1: Important trebuie stabilit de la inceput numaraul de foi si diametru dorit. Resturile de aluat se pot aduna si forma din nou o bila de aluat. Ce mai ramane din aluat se coace si se foloseste la decor sau se servesc ca simpli biscuiti ;).
Obs 2: Se mai poate lucra cu aluatul si in alt mod,
acum fiecare decide care varianta este mai usoara de lucrat. Foaia de aluat
intinsa mai intai se coace apoi cat este fierbinte se taie forma si diametru
dorit.
Crema de smantana:
Mod de
preparare: Smantana
trebuie sa fie rece de la frigider, se pune intr-un bol se adauga zaharul si
zaharul vanilat. Se amesteca initial la viteza medie (1-2 minute) apoi la
viteza mare aproximtiv inca 7-8 minute, pana se intareste si nu cade de pe
telurile mixerului. Se ung foile cu crema si optional pe fiecare foaie se adauga nuca
macinata pe care o amestecam pe fiecare blat cu o lingura, astfel crema ramasa
va fi fara nuca si tortul la exterior va fi uns cu crema de smantana. Se lasa
la frigider peste noapte, a doua zi se orneaza dupa plac, se lasa doar cu crema
de smantana presarat cu nuca de cocos,cu nuci macinate sau ciocolata.
Decor:
Eu l-am ornat cu crema alba ganache si trandafiri din plastelina de ciocolata.
Bombonele
plastelina de ciocolata alba si neagra date prin drajeuri pentru decor.
Crema ganache alba:
-200 ciocolata
alba
-200 smatana
pentru frisca 30% grasime
Mod de
preparare: Se topeste
la aburi ciocolata alba impreuna cu smanatan pentru frisca se amesteca continuu
pana se formeaza o compozitie omogena. Se lasa la frigider pentru cateva ore
sau peste noapte. Apoi se bate cu mixerul pana devine o crema pufoasa si este
gata de ornat tortul.
Obs: Pentru
tortul aniversar am dublat cantitatile la aluat si la crema sunt triplate.
Bordura din ciocolata: Se topeste la aburi ciocolata alba si neagra, separat. Se toarna ciocolata intr-o folie protectie coli care se taie la varf. Se deseneaza cu ciocolata topita dupa un anumit model (pe hartie de copt) bordura de ciocolata, la alegere. Se calculeaza mai intai lungimea bordurii (diamentru tort x 3.14), in cazul torturilor rotunde. In cazul meu am facut 4 borduri pe care le-am montat pe tort separat. Atentie mare!!! Tortul ar trebui sa fie imbrcat cu multa crema sa se fixeze bine bordura de ciocolata. Cat nu s-a intarit ciocolata se monteaza in jurul tortului cu tot cu hartia de copt, se lasa la frigider pentru cateva ore. Hartia de copt se elimina dupa ce s-a intarit bine ciocolata, mare grija cand scoateti hartia bordura este foarte fina si se poate rupe. In cazul meu am folosit aproximativ de 240 g ciocolata alba si 400 g ciocolata neagra.
Detalii
impletitura de cos!
Se traseaza pe vertical cu ajutorul unui pos o linie de crema, apoi pe orizontal linii mici. La distanta foarte apropiata trasam din nou o linie de crema pe vertical si linii mici din nou pe orizontal, se traseaza in spatiul liber fata de cel anterior. In acest fel se umple toata suprafata tortului si iese sub forma de impletitura sau mai bine zis de cos.
Bordura din ciocolata: Se topeste la aburi ciocolata alba si neagra, separat. Se toarna ciocolata intr-o folie protectie coli care se taie la varf. Se deseneaza cu ciocolata topita dupa un anumit model (pe hartie de copt) bordura de ciocolata, la alegere. Se calculeaza mai intai lungimea bordurii (diamentru tort x 3.14), in cazul torturilor rotunde. In cazul meu am facut 4 borduri pe care le-am montat pe tort separat. Atentie mare!!! Tortul ar trebui sa fie imbrcat cu multa crema sa se fixeze bine bordura de ciocolata. Cat nu s-a intarit ciocolata se monteaza in jurul tortului cu tot cu hartia de copt, se lasa la frigider pentru cateva ore. Hartia de copt se elimina dupa ce s-a intarit bine ciocolata, mare grija cand scoateti hartia bordura este foarte fina si se poate rupe. In cazul meu am folosit aproximativ de 240 g ciocolata alba si 400 g ciocolata neagra.
Obs: Se orneaza
cu frisca (crema de smantana) intre bordura de ciocolata si tort.
Daca este cazul
si nu ne ajunge crema pentru finisarea tortului se mai face o crema separat.
Crema de smantana: (pentru fixarea bordurii)
-200 ml smantana
30% grasime
-70 g zahar
Mod de
preparare: Smantana rece
de la frigider se bate cu mixerul pana creste putin in volum, se adauga zaharul
si se mixeaza in continuare pana devine ferma. Se ung marginele tortului pentru
fixarea bordurii de ciocolata.
Frunze din
ciocolata: Se topeste la
aburi ciocolata si se intinde cu e pensula pe spatele unei frunze vii, de
trandafir sau chiar de la pomi de cires, visin sau cais. Se lasa la frigider
pana se intareste ciocolata, se indeparteaza cu grija frunza sa nu se rupa cea
de ciocolata.
Litere din
ciocolata: Pe o foaie A4
se printeaza litere de dimensiuni mari si se capseaza deasupra acelei coli,
hartie de copt. Pe care se deseneaza conturul literelor cu ciocolata topita si
apoi se umple interiorul literelor.
Trandafiri din plastelina de ciocolata
amaruie:
Si exemplu de trandafi facuti din plastelina de
ciocolata.
Spor la treaba!!! Pofta buna!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu