luni, 8 decembrie 2014

Tort "Smetannic"





O alta idee cum puteti orna acest tort doar cu frisca , cristale de zahar si trandafiri din pasta de zahar (din comert)
     Este unul din torturile preferate ale familiei mele...inca din copilarie mama ne gatea acest tort de sarbatori, gustand-ul de fiecare data imi reamintesc de copilarie, de timpul petrecut alaturi de ea...

Ingrediente:

Pentru blat: (reteta modificata):
Faina alba - 600 g  (tip 000)
Smantana - 200 g (20% grasime)
Praf de copt -1 plic
Oua - 2 buc
Unt topit - 100 g
Zahar - 200 g 

Crema de smantana:
Zahar - 210 g
Smantana - 600 g (30% grasime), recomand marca Gusturi Romanesti de la Mega Image.

Optional – nuci macinate pentru crema de smantana

Mod de preparare: Se amesteca intr-un bol 200 g de smantana si praful de copt. Adaugati in compozitia de smanatana  ouale, untul si zaharul amestecati bine cu telul, la final se adauga faina. Obtinem un aluat pe care il framantam pana se inglobeaza toata faina, trebuie sa fie un aluat moale, elastic usor de lucrat. Se lasa la odihnit 30 minute acoperit cu un prosop. Se imparte aluatul in 8 bucati (+2), din fiecare bucata se formeaza cate o bila pe care  le vom intinde cu facaletul (masa presarata cu faina). Foaia de aluat intinsa se taie cu un cutit dupa forma unei farfurii cu diamentu de 25 cm. Fiecare foaie se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, pana se rumenesc, atentie! se coc destul de repede. Daca doriti sa faceti un tort mai inalt, aluatul initial se imparte in 12 bucati (+2) si foia de aluat va avea 20 cm diametru. De avut in vedere ca foaia coapta se micsoreaza, aluatul se strange la copt, daca taiem foaia cu diametru de 20 cm tortul final va avea 18 cm diametru.

Obs 1: Important trebuie stabilit de la inceput numaraul de foi si diametru dorit. Resturile de aluat se pot aduna si forma din nou o bila de aluat. Ce mai ramane din aluat se coace si se foloseste la decor sau se servesc ca simpli biscuiti ;).
Obs 2: Se mai poate lucra cu aluatul si in alt mod, acum fiecare decide care varianta este mai usoara de lucrat. Foaia de aluat intinsa mai intai se coace apoi cat este fierbinte se taie forma si diametru dorit.

Crema de smantana
Mod de preparare:  Smantana trebuie sa fie rece de la frigider, se pune intr-un bol se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca initial la viteza medie (1-2 minute) apoi la viteza mare aproximtiv inca 7-8 minute, pana se intareste si nu cade de pe telurile mixerului. Se ung foile cu crema si optional pe fiecare foaie se adauga nuca macinata pe care o amestecam pe fiecare blat cu o lingura, astfel crema ramasa va fi fara nuca si tortul la exterior va fi uns cu crema de smantana. Se lasa la frigider peste noapte, a doua zi se orneaza dupa plac, se lasa doar cu crema de smantana  presarat cu nuca de cocos,cu nuci macinate sau ciocolata.

Decor: Eu l-am ornat cu crema alba ganache si trandafiri din plastelina de ciocolata.
Bombonele plastelina de ciocolata alba si neagra date prin drajeuri pentru decor.

Crema ganache alba:
-200 ciocolata alba
-200 smatana pentru  frisca 30% grasime

Mod de preparare: Se topeste la aburi ciocolata alba impreuna cu smanatan pentru frisca se amesteca continuu pana se formeaza o compozitie omogena. Se lasa la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Apoi se bate cu mixerul pana devine o crema pufoasa si este gata de ornat tortul.

Obs: Pentru tortul aniversar am dublat cantitatile la aluat si la crema sunt triplate.


Detalii impletitura de cos!

Se traseaza pe vertical cu ajutorul unui pos o linie de crema, apoi pe orizontal linii mici. La distanta foarte apropiata trasam din nou o linie de crema pe vertical si linii mici din nou pe orizontal, se traseaza in spatiul liber fata de cel anterior. In acest fel se umple toata suprafata tortului si iese sub forma de impletitura sau mai bine zis de cos
   
Bordura din ciocolata: Se topeste la aburi ciocolata alba si neagra, separat. Se toarna ciocolata intr-o folie protectie coli care se taie la varf. Se deseneaza cu ciocolata topita dupa un anumit model (pe hartie de copt) bordura de ciocolata, la alegere. Se calculeaza mai intai lungimea bordurii (diamentru tort x 3.14), in cazul torturilor rotunde. In cazul meu am facut 4 borduri pe care le-am montat pe tort separat. Atentie mare!!! Tortul ar trebui sa fie imbrcat cu multa crema sa se fixeze bine bordura de ciocolata. Cat nu s-a intarit ciocolata se monteaza in jurul tortului cu tot cu hartia de copt, se lasa la frigider pentru cateva ore. Hartia de copt se elimina dupa ce s-a intarit bine ciocolata, mare grija cand scoateti hartia bordura este foarte fina si se poate rupe. In cazul meu am folosit aproximativ de 240 g ciocolata alba si 400 g ciocolata neagra.
Obs: Se orneaza cu frisca (crema de smantana) intre bordura de ciocolata si tort.
Daca este cazul si nu ne ajunge crema pentru finisarea tortului se mai face o crema separat.

Crema de smantana: (pentru fixarea bordurii)
-200 ml smantana 30% grasime
-70 g zahar

Mod de preparare: Smantana rece de la frigider se bate cu mixerul pana creste putin in volum, se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana devine ferma. Se ung marginele tortului pentru fixarea bordurii de ciocolata.

Frunze din ciocolata: Se topeste la aburi ciocolata si se intinde cu e pensula pe spatele unei frunze vii, de trandafir sau chiar de la pomi de cires, visin sau cais. Se lasa la frigider pana se intareste ciocolata, se indeparteaza cu grija frunza sa nu se rupa cea de ciocolata.

Litere din ciocolata: Pe o foaie A4 se printeaza litere de dimensiuni mari si se capseaza deasupra acelei coli, hartie de copt. Pe care se deseneaza conturul literelor cu ciocolata topita si apoi se umple interiorul literelor.

Trandafiri din plastelina de ciocolata amaruie:


Si exemplu de trandafi facuti din plastelina de ciocolata.





Spor la treaba!!! Pofta buna!!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu