marți, 16 decembrie 2014

Tort „Lapte de pasare”


      Tortul acesta l-am pregatit de ziua mea. Desi il facusem pentru prima data am fost foarte multumita de rezultat. Blat pufos de pandispan cu cacao...si sufleu. Merita tot efortul, este un tort extraordinar! Invitatii au fost foarte incantati. 

Pandispan:
Oua – 5 bucati
Zahar – 150 g
Faina – 200 g
Cacao – 2 linguri
Ulei – 6 linguri
Praf de copt – 1/2 plic

Pentru sufleu:
Oua- 5 bucati
Zahar – 1,5 pahare
Faina – 2 linguri
Gelatina – 20 g
Lapte – ½ pahar
Unt – 150 g
Esenta de vanilie- 1 bucata

Decor:
Ciocolata amaruie - 100 g
Unt – 50 g
Ciocolata alba- 20 g
Frisca:
Smantana 30% grasime - 400 g  
Zahar pudra- 150 g
Floricele Dr. Oetker


Mod de preparare pandispan: Este important ca ouale sa fie la temperatura camerei. Separam  ouale albusul de galbenus. Batem albusurile  spuma adaugam treptat zaharul (jumatate din cantiatatea mentionata), mixam pana obtinem o bezea. Separat galbenusurile se impreuneaza cu uleiul, zaharul si zaharul vanilat, mixam pana obtinem o crema fina. Se omogenizeaza compozitia de albus cu galbenus si se adauga treptat faina. (Adaugam in faina cele 2 linguri de cacao si praful de copt). Se toarna compozitia obtinuta intr-o tava tapetata cu hartie de copt (diamentru 27 cm).
Se pune la cuptor preincalzit pentru aproximativ 25-30 minute. Dupa ce a trecut timpul mentionat se incearca cu o scobitoare daca aceasta iese curata si uscata  inseamna ca este bine coapt. Se scoata tava din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se taie pandispanul in doua, astfel obtinem 2 foi. De preferat este sa-l faceti cu cateva ore inaite de a orna tortul, 10-12 ore. Se poate prepara seara si a doua zi se face tortul.

Mod de preparare sufleu: Separam galbenusul de albus. Galbenusurile le punem  intr-un ceaun, adaugam 1 pahar de zahar. Punem ceaunul la foc mic. Apoi adaugam ½ pahar de lapte, amestecam bine cu telul, sa nu se formeze cocoloase. Si mai adaugam cele 2 linguri de faina, din nou amestecam. Amestecam continuu pana se ingroasa compozitia si incepe sa fiarba. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca 15 minute, putem sa amestecam cu lingura din cand in cand sa se raceasca mai repede.
 Urmatorul pas ar fi sa batem albusurile spuma, mai intai fara zahar, pana se intareste bine compozitia si apoi adaugam ½ pahar de zahar si mai batem putin. Intr-o cratita mai mica punem 200 ml de apa si 20g de gelatina. Punem la foc mic si amestecam pana se dizolva gelatina. Aveti grija sa nu fiarba, fiindca isi pierde din proprietati. In compozitia de galbenusuri adaugam untul si esenta de vanilie. Amestecam bine pana se topeste untul.
In albusurile batute se adauga gelatina, amestecam cu telul. Apoi adaugam compozitia de galbenusuri, amestecam bine sa avem o compozitie omogena.
Tava in care vom pregati torul o acoperim cu folie alimentar, punem primul blat de pandispan. Turnam copozitia de sufleu in tava, lasam la frigider pentru 4 ore sa se intareasca suflelul. Dupa acest timp se pune cel de-al doi-lea blat (uns cu putina smantana batuta cu zahar, partea care va intra in contact cu sufleul), sufleul este intarit deja. Intoarcem tava cu fundul in jos pe un platou. Scoatem tava, folia si ne pregatim pentru a orna tortul. La baie de aburi topim ciocolata amaruie cu unt. Dupa ce s-a obtinut o compozitie omogena se toarta peste tort, doar partea de sus, se intinde cu un cutit. Se da tortul la frigider pentru 30-40 minute.
Mod de preparare frisca: Batem smantana rece de la frigider cu mixerul, apoi cand creste in volum adaugam zaharul pudra si continuam sa batem la viteza mare. Testem daca este suficient de bine batuta cand nu mai cade de pe tel. Se pune intr-un pos si se orneaza tortul jur-imprejur. Am dat prin rasatoare putina ciocolata alba si amaruie si am presarat peste tort, pe lateral. Si floricele din comert Dr. Oetker.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu