Pandispan:
Ciocolata amaruie
- 100 g
Unt – 50 g
Ciocolata
alba- 20 g
Frisca:
Frisca:
Smantana 30%
grasime - 400 g
Zahar pudra-
150 g
Floricele Dr. Oetker
Mod de preparare pandispan:
Este important ca ouale sa fie la temperatura camerei. Separam ouale
albusul de galbenus. Batem albusurile spuma adaugam treptat zaharul (jumatate
din cantiatatea mentionata), mixam pana obtinem o bezea. Separat galbenusurile
se impreuneaza cu uleiul, zaharul si zaharul vanilat, mixam pana obtinem o
crema fina. Se omogenizeaza compozitia de albus cu galbenus si se adauga
treptat faina. (Adaugam in faina cele 2 linguri de cacao si praful de copt). Se
toarna compozitia obtinuta intr-o tava tapetata cu hartie de copt (diamentru 27
cm).
Se pune la cuptor preincalzit pentru aproximativ
25-30 minute. Dupa ce a trecut timpul mentionat se incearca cu o scobitoare
daca aceasta iese curata si uscata inseamna ca este bine coapt. Se scoata
tava din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se taie pandispanul in doua, astfel
obtinem 2 foi. De preferat este sa-l faceti cu cateva ore inaite de a orna
tortul, 10-12 ore. Se poate prepara seara si a doua zi se face tortul.
Mod de preparare sufleu: Separam galbenusul de albus. Galbenusurile le punem intr-un ceaun, adaugam 1 pahar de zahar.
Punem ceaunul la foc mic. Apoi adaugam ½ pahar de lapte, amestecam bine cu
telul, sa nu se formeze cocoloase. Si mai adaugam cele 2 linguri de faina, din
nou amestecam. Amestecam continuu pana se ingroasa compozitia si incepe sa fiarba.
Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca 15 minute, putem sa amestecam
cu lingura din cand in cand sa se raceasca mai repede.
Urmatorul pas
ar fi sa batem albusurile spuma, mai intai fara zahar, pana se intareste bine
compozitia si apoi adaugam ½ pahar de zahar si mai batem putin. Intr-o cratita
mai mica punem 200 ml de apa si 20g de gelatina. Punem la foc mic si amestecam
pana se dizolva gelatina. Aveti grija sa nu fiarba, fiindca isi pierde din
proprietati. In compozitia de galbenusuri adaugam untul si esenta de vanilie.
Amestecam bine pana se topeste untul.
In albusurile batute se adauga gelatina, amestecam
cu telul. Apoi adaugam compozitia de galbenusuri, amestecam bine sa avem o
compozitie omogena.
Tava in care vom pregati torul o acoperim cu folie
alimentar, punem primul blat de pandispan. Turnam copozitia de sufleu in tava,
lasam la frigider pentru 4 ore sa se intareasca suflelul. Dupa acest timp se
pune cel de-al doi-lea blat (uns cu putina smantana batuta cu zahar, partea care va intra in contact cu sufleul), sufleul este intarit deja. Intoarcem tava cu
fundul in jos pe un platou. Scoatem tava, folia si ne pregatim pentru a orna
tortul. La baie de aburi topim ciocolata amaruie cu unt. Dupa ce s-a obtinut o
compozitie omogena se toarta peste tort, doar partea de sus, se intinde cu un
cutit. Se da tortul la frigider pentru 30-40 minute.
Mod de preparare frisca: Batem smantana rece de la
frigider cu mixerul, apoi cand creste in volum adaugam zaharul pudra si continuam
sa batem la viteza mare. Testem daca este suficient de bine batuta cand nu mai
cade de pe tel. Se pune intr-un pos si se orneaza tortul jur-imprejur. Am dat
prin rasatoare putina ciocolata alba si amaruie si am presarat peste tort, pe
lateral. Si floricele din comert Dr. Oetker.
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu