joi, 18 decembrie 2014

Cornulete pufoase


(19.05.2018)
Dupa cum vedeti au crescut foarte mult, puteti sa incercati sa puneti in tava mai putine bucati sa se coaca si pe margini sa nu se lipeasca intre ele, in 2 transe 6 si 7.
Aici am facut din foaia de aluat 6 cornulete, ies mai mari. Faceti cum preferati mai jos aveti poze cu 8 cornulete din aceeasi foaie de aluat.

                   Cornulete pufoase...candva gatite cu drag de mama...Va recomand cu drag!

Ingrediente:
Faina – 650 g
Oua – 2 
Zahar – 150 g
Zahar vanilat (bourbon) – 1 plic
Esenta de vanilie – 1 fiola
Lapte – 250 ml
Unt, margarina Rama – 125 g (topit si racorit)
Drojdie uscata – 1 plic (sau 25 proaspata)
Sare – ½ lingutira

Pentru umplutura: Puteti folosi orice gem (dulceata) va place, mai dens sa nu curga. Le puteti face cu gem (dulceata) de capsuni, dulceata de fructe de padure si cu umplutura de mac (simpla ca la cozonac), ciocolata, crema de ciocolata neagra sau alba si cu orice altceva preferati, chiar acum mi-a venit o idee ca ar fi delicioase si cu rahat, incerc data viitoate cand le mai fac...sigur le mai fac la cat de gustoase sunt ;)

Ingrediente umplutura mac:
Nuci macinate – 4 linguri
Mac – 100 g
Gris – 2 linguri
Zahar – 100 g
Lapte – 125 ml
Coaja de portocala confiata
Esenta de vanilie

Mod de preparare: Punem pe foc intr-o cratita  laptele si zaharul. Cand zaharul s-a dizolvat adaugam macul si nucile. Peste mac punem grisul si coaja de portocala, lasam putin sa fiarba, amestecam continuu. Dupa aceea oprim focul si adaugam esenta de vanilie, lasam sa se raceasca bine. 

Mod de preparare cornulete: Punem la foc mic o cratita si topim in ea (unt) margarina. Faina se cerne de cateva ori. Ouale se mixeaza spuma cu zahar si arome, sare.  Adaugam drojdia, laptele caldut si untul topit si racorit. Se adauga faina, framantam un aluat sa nu fie lipicios. Se unge bolul cu ulei si suprafata aluatului. Lasam la loc cald sa creasca, acoperit cu un prosop curat, timp de 1 ora. 
Dupa ce a expirat timpul rasturnam aluatul pe masa de lucru,  impartim aluatul in 2 bucati. Facem din fiecare bucata de aluat cate o bila, presaram masa cu putina faina, apoi intindem cu facaletul fiecare bila si o portionam cu un taietor de aluat. La marginea fiecarei felii de aluat se pune umplutura de mac sau gem.  Se ruleaza in interior si se pun in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa sa creasca cornurile timp de 30 minute (la loc cald ferit de curent), se ung cu ou batut, se presara zahar (obtional) peste apoi se dau la cuptor preincalzit la 180 grade C timp de 25 minte. 
Asteptam sa se raceasca si apoi le savuram cu placere! 


 Obs: In poze aveti cateva detalii mentionate, referitor la modul de lucru puteti opta de a face 8 cornulete sau 6 din aceeasi foaie de aluat, diferenta este ca ies mai mici sau putin mai mari daca optati sa faceti mai putine (6). Se pot coace in 2 transe 6 bucati si respectiv 7 (6 bucati si una se formeaza din resturi de la celelate cornulete, se taie colturile). 
Faceti prima foaie se lasa la crescut, apoi se pun la copt si din acest moment facem a doua tava, cat timp se coace prima tava se lasa la crescut cea de-a doua tava. Nu se fac din prima toate cea dea 2-a transa vor creste prea mult. 

Mai jos aveti cateva poze cu chifle facute din acelasi aluat pufos. Mie mi s-a parut ca se lucreaza mai usor facand chifle, ramane la alegerea ficaruia, ambele variante sunt delicioase si foarte frumoase :) 
Aluatul se imparte in 2 parti egale (aproximativ 650 g) apoi fiecare bucata se imparte in 8 parti egale (aproximativ 82 g fiecare) se formeaza bile, nu framantati foarte mult aluatul, doar il adunati usor. In total va ies 16 bucati :), se intinde usor cu facaletul prima transa (8 bucati) nu foarte mult 10 cm Ø fiecare bucata, se pune la mijloc umplutura, se lipsesc marginile, partea cu marginile lipite este de desubt. Aici se poate lucra fara faina, aluatul este ușor elastic și nu se lipeste de masa de lucru. Apoi se lasa la crescut...se ung cu ou..se coc..se lasa la racit si se servesc cu multa multa pofta!!! ;)

(01.08.2018)

Incercati, testati si savurati! ;)
Spor la treaba!  Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu