sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Coltunasi cu branza



         De aceata data am gatit coltunasi cu branza. Si daca ati observat acesti coltunasi care i-am facut acum si ceilalti gatiti anterior, cu cartofi si pelimeni, aluatul este diferit. La fel de gustos!!! Ramane se le incercati si sa decideti care v-a placut mai mult :) Desigur si pentru acest tip de aluat puteti folosi orice umplutura va place.

Ingrediente:
Faina – 520 g (tip 550 sau 650)
Lapte caldut – 200 ml
Oua – 2
Smantana – 50 g
Sare – ½ lingurita

Pentru umplutura:
Branza de vaci – 500 g
Oua – 1
Sare – dupa gust

Pentru servire:
Smanatana – 300 g
Ceapa calita – 1
Unt – 50 g
Patrunjel

Mod de preparare: Mixam intr-un bol ouale, smantana, sarea si laptele caldut. Se adauga faina treptat  pana cand se formeaza un aluat, framantam, se lasa la odihnit 15-20 minute.
Pregatim intre timp umplutura, se pune intr-o farfurie branza, un ou si sare dupa gust, se amesteca compozitia.
Revenim la aluat, il impartim in patru bucati, formam cate o bila din fiecare bucata. Intindem fiecare bila in parte, pe rand si cu ajutorul unei forma patrate se decupeaza din aluat.
In interiorul fiecaruia punem cu o lingurita din umplutura. Lipim marginele, apoi unim capetele. Puteti sa le lasati fara sa uniti capetele, ramaneti la stadiu in care se lipesc marginele, eu totusi le-am unit, asa le facea mama :) 
Pe un tocator intindem hartie de copt, presaram faina si le asezam pe fiecare in rand fara sa se lipesca unul de celalalt.
Punem apa la fiert intr-o cratita mai mare, adaugam sare si putin ulei. Pana cand terminam de facut coltunasii apa va fierbe si adaugam usurel cate unul. Fierbem timp de 8-10 minute dupa ridicarea lor la suprafata, verificam daca sunt buni pentru consum. Strecuram coltunasii si adaugam unt, amestecam usor cu o lingura. Se aranjeaza in farfurie peste care punem ceapa calita in unt, decoram cu patrunjel. Se servesc calzi cu smantana.
In total mi-au iesit 44 de coltunasi, ajung pentru  5 portii consistente. Coltunasii se pot congela si cand aveti nevoie doar ii fierbeti (cand sunteti luati prin surprindere de musafiri sau cand va este pofta de ceva gustos si cu minim efort, fiind deja gata facuti).
Puteti sa fierbeti doar pentru cate persoane aveti nevoie, 2-3 portii, restul se pun la congelat. Sau din start daca doriti sa preparati o cantitate mai mica de coltunasi impartiti ingredientele in jumatate.

Obs! De aceasta data mi-au iesit mai putini la numar desi cantitatea ingredientelor e aproximativ aceeasi, sunt mai mari, acesta este motivul, depinde de marimea formei cu care decupati aluatul.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu