marți, 20 ianuarie 2015

Coltunasi cu cartofi si bacon


       Dupa cum v-am mai spus este o mancare preferata din copilaria mea. Cei drept mama ne gatea fara bacon, sunt la fel de deliciosi serviti doar cu ceapa calita si smantana. Pentru acest aluat puteti folosi orice umplutura doriti, cu carne, branza, cartofi sau visina.

Ingrediente:
Faina – 600 g (tip 550 sau 650)
Apa calduta – 1 pahar
Oua – 2
Smantana – 2 linguri
Sare – ½ lingurita

Pentru umplutura:
Cartofi fierti – 700 g
Ceapa calita – 1
Sare, piper

Pentru servire:
Bacon – 200 g
Ceapa – 1
Unt – 50 g
Smantana – 200 g

Mod de preparare: Mixam intr-un bol ouale si smantana, apoi se adauga sarea si apa calduta, mixam bine. Se adauga faina putin cate putin pana cand se formeaza un aluat, framantam, se lasa la odihnit 15-20 minute.
E bine sa aveti umplutura pregatita din timp, trebuie sa fie rece. Cartofii se fierb in coaja. Se decojesc, se paseaza, se adauga ceapa calita, sare si piper dupa gust.
Revenim la aluat, il impartim in patru bucati, formam cate o bila din fiecare bucata. Intindem fiecare bila in parte, pe rand si cu ajutorul unui pahar decupam din aluat, mici cercuri. In interiorul fiecaruia punem cu o lingurita umplutura de cartofi. Lipim marginele formand astfel un semicerc, apoi cu o furculita capsam marginele. Pe un tocator intindem hartie de copt, presaram faina si le asezam pe fiecare in rand fara sa se lipesca unul de celalalt.
Punem apa la fiert intr-o cratita mai mare, adaugam sare si putin ulei. Pana cand terminam de facut coltunasii apa va fierbe si adaugam usurel cate unul. Fierbem timp de 8-10 minute dupa ridicarea lor la suprafata, verificam daca sunt buni pentru consum.  Strecuram coltunasii si adaugam unt, amestecam usor cu o lingura. Se aranjeaza in farfurie peste care punem ceapa calita in unt cu bacon, decoram cu patrunjel. Se servesc calzi cu smantana.
In total mi-au iesit 158 de coltunasi, ajung pentru  7-8 portii consistente. Coltunasii se pot congela si cand aveti nevoie doar ii fierbeti (cand sunteti luati prin surprindere de musafiri sau cand va este pofta de ceva gustos si cu minim efort, fiind deja gata facuti).
Puteti sa fierbeti doar pentru cate persoane aveti nevoie, 2-4 portii, restul se pun la congelat. Sau din start daca doriti sa preparati o cantitate mai mica de coltunasi impartiti ingredientele in jumatate.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu