joi, 29 ianuarie 2015

Tort nins, cu crema fructata

Un desert delicat, usor dar spectaculos! Cu crema delicioasa si aromata de capsuni.
Ingrediente:
Oua – 8
Zahar – 240 g
Faina – 240 g
Esenta de vanilie – 1

Pentru crema:
Galbenusuri – 6
Zahar – 120 g
Miere – 180 g
Zeama de lamaie – 3 lingurite
Unt – 380 g
Esenta de vanilie – 1

Pentru sosul de capsuni:
Capsuni congelate – 300 g
Zahar – 3 linguri

Pentru decor:
Nuca de cocos

Mod de preparare: Se incalzeste cuptorul la 180 C. Se tapeteaza o forma de copt (diametru 18 cm) cu unt si faina. Se mixeaza ouale, zaharul si esenta de vanilie timp de 10 minute. La finalul celor 10 minute, compozitia trebuie sa aiba aspect aerat, stralucitor si sa isi tripleze volumul. Se incorporeaza faina cu ajutorul unei spatule, amestecand de jos in sus. Se imparte compozitia in mod egal in 4, se coace separat, fiecare blat (375- 400 ml pentru fiecare blat). Pentru aprpximativ 15-20 minute. Se lasa fiecare blat putin in forma sa se raceasca apoi se scoate.
Se mixeaza galbenusurile pana cand isi dubleaza volumul. Intr-un vas se amesteca mierea, zaharul si zeama de lamaie, se pune la foc mediu pana incepe sa fiarba, iar apoi se mai lasa 1-2 minute sa fiarba. Se supravegheaza compozitia sa nu se inchida la culoare. Pentru a verifica daca este gata, se toarna o picatura din acest amestec intr-un pahar cu apa rece, ar trebui sa se formeze o mica bula lipicioasa. In acest moment se toarna amestecul in fir subtire peste galbenusuri, se mixeaza la viteza redusa timp de 5 minute. Apoi se lasa amestecul sa se raceasca de tot. Intr-un alt vas se mixeaza untul si se adauga treptat din compozitia de miere.
Se pun intr-un vas capsunele si zaharul pe foc, se fierbe pana cand compozitia scade. Apoi se mixeaza sosul cu ajutorul unui blender si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se amesteca sosul de capsuni cu ¼ din crema. Se unge fiecare blat cu crema de capsuni si se finalzeaza cu crema alba ramasa. Se orneaza cu nuca de cocos si figurine din ciocolata.
La mine s-a primit cu mici abateri de la reteta, crema de capsuni cred ca a iesit cam multa, masurand la ochi, a iesit putin printe blaturi, in momentul cand am imbracat tortul cu crema alba s-a colorat de la crema de capsuni, astfel tortul meu a iesit roz pe margini. Unul din decustatorii acestui tort minunat, mi-a sugerat ca ar merge blaturile putin insiropate, asta deja ramane la alegerea voastra, daca va plac blaturile insiropate, desi dupa 24-30 ore de stat la frigider se inmoaie destul de bine blaturile. Mi-a placut foarte mult acest tort, cu siguranta il voi mai gati si cu alte ocazii, ar semana cu gustul unei rulade din copilarie ;) :)
 
Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu