Am
consultat mai multe retete si am combinat ingredientele in asa fel incat am
presupus ca vor iesi delicioase :). Acum sunt
inca la cuptor si miroase atat de bine.... :). Sunt extraordinar de gustoase, cu o crema delicioasa
care se combina perfect cu aluatul pufos si aromat al parizienelor. Va recomand
cu incredere sa le incercati, ca de altfel si celelalte retete :)
Ingrediente:
Faina – 750 g
Drojdie proaspata – 25 g
Lapte – 250 ml
Zahar – 70 g
Miere – 3 linguri
Unt – 100 g
Oua – 1
Sare – ½ lingurita
Pentru decor:
Galbenusuri – 2
Lapte - 2 linguri
Arahide macinate – 1 lingura
Crema de mere:
Pasul 1:
Mere – 400 g
Zahar – 50 g
Stafide – 100 g
Rom- 1 lingurita
Scortisoara – ½ lingurita
Pasul 2:
Oua – 2
Zahar vanilat – 1 plic
Amidon – 30 g
Smantana – 60 g
Unt topit – 90 g
Mod de preparare
crema de mere: Merele le curatam
si taiem cubulete si intr-o cratita le punem la foc mic, adaugam zaharul si
stafidele, lasam sa fiarba incet pana scade din suc compozitia si zaharul se
caramelizeaza. Adaugam scortisoara si rom, le pasam putin, nu foarte mult sa
ramana totusi ceva din textura marului, lasam compozitia la racit. Intr-un vas
topim untul si-l racim, adaugam ouale, zaharul vanilat, amindonul si smantana.
Punem la foc mic si amestecam continuu pana se ingroasa compozitia, lasam la
racit. Apoi impreunam cele doua compozitii de mere cu scortisoara si crema de
oua, a rezultat crema de mere :)
Mod de preparare
pariziene: Intr-o cana
punem drojdia maruntita cu o lingura de zahar si 100 ml lapte caldut, lasam la
cald sa creasca. Intr-un vas mai mare, cernem faina, initial am pus 400 g, am
mai adaugam pe parcurs. Adaugam sare, zaharul, mierea, drojdia crescuta, un ou,
untul topit si racit, restul de lapte (150 ml). Amestecam totul bine si
framantam un aluat aproximativ 20 minute. Lasam aluatul sa cresca o ora. Apoi
impartim aluatul in 14 bucati si formam din fiecare bucata cate o bila (fiecare
bila cantareste 93-95 g). Intindem cu ajutoarul unui facalet fiecare bila in
forma de dreptunghi, punem implutura pe una din margini si pe cealalata taiem
fasii. Lipim marginea care contine umplutura si fiecare fasie o punem peste
aceasta. Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa creasca 45
minute la loc cald. Ungem parizienele cu
galbenus de ou bautut cu lapte si presaram deasupra arahide macinate. Dam tava
la cupor preincalzit pentru 25-30 minute, pana se rumenesc. Cand le scoatem din
cuptor le lasam in tava sa se raceasca. Le putem servi calde sau reci.
Pufoase, aromate,
delicioase!
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu