Colacei
dulci si pufosi foarte deliciosi. Savuratii cu o cana de lapte cald...
mmmm sunt extraordinar de buni!
Ingrediente:
Apa clocotita – 125 ml
Zahar – 50 g
Unt – 25 g
Faina – 450 g
Sare – 1 lingurita
Drojdie proaspata – 25 g
Miere – 1 lingurita
Apa calduta – 25 ml
Oua – 1
Vanilie, coaja de portocala
Mode de preparare: Intr-un bol mai mare, in care vom framanta aluatul, punem 25 g de unt
taiat cubulete, 50 g zahar si 125 ml apa clocotita. Se lasa amestecul sa stea
un pic pana se topeste untul si zaharul, amestecam putin. Apoi dizolvam drojdia
in 25 ml de apa calduta si o lingurita de miere, amestecam si punem compozitia
de drojdie peste amestecul de unt si zahar. Adaugam un ou, zaharul vanilat si
coaja de portocala. Amestecam bine totul. Adaugam putin cate putin faina si o
lingutita de sare, pana cand epuizam toata cantitatea de faina si obtinem un
aluat putin elastic. Lasam aluatul sa creasca la loc cald timp de 2 ore.
Dupa ce aluatul si-a dublat
volumul, il rasturnam pe masa de lucru presarata cu faina, si impartim aluatul
in 3 parti egale, fiecare bucata de
aluat o mai impartim in 5 bucati mai mici
(sau puteti sa faceti din tot aluatul 9
colacei vor iesi mai pufosi, am respectat pasii din reteta dupa
detalii ieseau 15 bucati dar in poze
erau doar 9 colacei si mult mai
pufosi decat la mine, data viitoare voi fi mai atenta la descriere si la poze ;) va sugerez sa faceti 9 bucati. Fiecare bucata de aluat o adunam si
formam mici bile. Apoi fiecare bila o rulam intr-un snur subtire, apoi formam
un cerc cu capetele unul peste altul si rulam fiecare capat in jurul cercului.
La sfarsit unim capetele dedesubt. Punem colaceii in tava tapetata cu hartie de
copt si ii lasam inca o ora la crescut.
Apoi ungem cu galbenus
amestecat cu lapte si presaram zahar pe deasupra. Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180 C timp de 15-20 minute, pana se rumenesc frumos. Apoi se lasa putin in tava pana se racesc si-i savuram cu o cana de lapte cald,
sunt foarte deliciosi.
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu