joi, 22 ianuarie 2015

Colacei pufosi


       Colacei dulci si pufosi foarte deliciosi. Savuratii cu o cana de lapte cald... mmmm sunt extraordinar de buni!

Ingrediente:
Apa clocotita – 125 ml
Zahar – 50 g
Unt – 25 g
Faina – 450 g
Sare – 1 lingurita
Drojdie proaspata – 25 g
Miere – 1 lingurita
Apa calduta – 25 ml
Oua – 1
Vanilie, coaja de portocala

Mode de preparare: Intr-un bol mai mare, in care vom framanta aluatul, punem 25 g de unt taiat cubulete, 50 g zahar si 125 ml apa clocotita. Se lasa amestecul sa stea un pic pana se topeste untul si zaharul, amestecam putin. Apoi dizolvam drojdia in 25 ml de apa calduta si o lingurita de miere, amestecam si punem compozitia de drojdie peste amestecul de unt si zahar. Adaugam un ou, zaharul vanilat si coaja de portocala. Amestecam bine totul. Adaugam putin cate putin faina si o lingutita de sare, pana cand epuizam toata cantitatea de faina si obtinem un aluat putin elastic. Lasam aluatul sa creasca la loc cald timp de 2 ore. 

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe masa de lucru presarata cu faina, si impartim aluatul in 3 parti egale, fiecare bucata de aluat o mai impartim in 5 bucati mai mici (sau puteti sa faceti din tot aluatul 9 colacei vor iesi mai pufosi, am respectat pasii din reteta dupa detalii ieseau 15 bucati dar in poze erau doar 9 colacei si mult mai pufosi decat la mine, data viitoare voi fi mai atenta la descriere si la poze ;) va sugerez sa faceti 9 bucati. Fiecare bucata de aluat o adunam si formam mici bile. Apoi fiecare bila o rulam intr-un snur subtire, apoi formam un cerc cu capetele unul peste altul si rulam fiecare capat in jurul cercului. La sfarsit unim capetele dedesubt. Punem colaceii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam inca o ora la crescut. 

Apoi ungem cu galbenus amestecat cu  lapte si presaram zahar pe deasupra. Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180 C timp de 15-20 minute, pana se rumenesc frumos. Apoi se lasa putin in tava pana se racesc si-i savuram cu o cana de lapte cald, sunt foarte deliciosi.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu