Pelimeni sau
coltunasi cu carne este o mancare traditionala ruseasca, foarte gustoasa. In
copilarie mama ne gatea des coltunasi (cu branza, cartofi, visine) sau
pelimeni. Desigur o ajutam la prepararea lor si abia asteptam sa fie gata, sa
ne asezam la masa si sa savuram din deliciosii coltunasi cu carne ;)
Ingrediente:
Făină – 500 g (tip 550 sau 650)
Apă calduţă – 1 pahar ( 200 ml)
Ouă – 2
Sare – 7 g
Pentru
umplutura:
Carne tocata – 500 g (amestec de vita si porc)
Oua – 1
Sare, piper, boia de ardei dulce – cate ½ lingurita (sau după gust)
Ceapa calita – 1
Pentru
servire:
Smantana – 300 g
Ceapa calita – 1
Marar tocat
Mod de preparare pelimeni: Punem faina
intr-un bol mai mare, sarea si cele doua oua. Adaugam cate putin apa si
amestecam totul, framantam un aluat. Apoi il lasam sa se odihneasca putin.
Intre timp pregatim umplutura: Carnea tocata o punem intr-un bol,
calim ceapa in ulei, o lasam sa se raceasca si o adaugam in carne, un ou si
restul de condimente. Amestecam totul bine.
Revenim la aluat, il impartim in patru bucati, formam cate o bila din
fiecare bucata. Intindem fiecare bila in parte, pe rand si cu ajutorul unui
pahar decupam din aluat, mici cercuri. In interiorul fiecaruia punem cu o lingurita
din amesetcul de carne. Lipim marginele formand astfel un semicerc si unim
colturile. Pe un tocator intindem hartie de copt, presaram faina si le asezam
pe fiecare in rand fara sa se lipesca unul de celalalt.
Punem apa la fiert intr-o cratita mai mare, adaugam sare si putin ulei.
Pana cand terminam de facut pelimeni apa va fierbe si adaugam usurel cate unul.
Fierbem timp de 8-10 minute dupa ridicarea lor la suprafata, verificam daca sunt buni pentru consum. Strecuram pelimeni si adaugam ceapa
calita, amestecam usor cu o lingura. Se decoreaza cu marar tocat, se servesc calzi cu smantana.
In total mi-au iesit 122 de coltunasi, ajung pentru 5-6 portii consistente. Pelimenii se pot congela si cand aveti nevoie doar ii fierbeti (cand sunteti luati prin surprindere de musafiri sau cand va este pofta de ceva gustos si cu minim efort, fiind deja gata facuti).
Am revenit la aceasta reteta cu ceva noutati. Am testat o alta combinatie de ingrediente. Si anume am adaugat gris 50 gr plus celelalte ingrediente rămânând la fel. Cantitatea de faina ar putea varia 450-500 gr depinde ouale care le folositi cat de mari sunt. Va recomand sa utilizati faina de tip 550-650 este o faina mai dura, tocmai perfecta pentru coltunasi sau taietei de casa.
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu