sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Coltunasi cu branza



         De aceata data am gatit coltunasi cu branza. Si daca ati observat acesti coltunasi care i-am facut acum si ceilalti gatiti anterior, cu cartofi si pelimeni, aluatul este diferit. La fel de gustos!!! Ramane se le incercati si sa decideti care v-a placut mai mult :) Desigur si pentru acest tip de aluat puteti folosi orice umplutura va place.

Ingrediente:
Faina – 520 g (tip 550 sau 650)
Lapte caldut – 200 ml
Oua – 2
Smantana – 50 g
Sare – ½ lingurita

Pentru umplutura:
Branza de vaci – 500 g
Oua – 1
Sare – dupa gust

Pentru servire:
Smanatana – 300 g
Ceapa calita – 1
Unt – 50 g
Patrunjel

Mod de preparare: Mixam intr-un bol ouale, smantana, sarea si laptele caldut. Se adauga faina treptat  pana cand se formeaza un aluat, framantam, se lasa la odihnit 15-20 minute.
Pregatim intre timp umplutura, se pune intr-o farfurie branza, un ou si sare dupa gust, se amesteca compozitia.
Revenim la aluat, il impartim in patru bucati, formam cate o bila din fiecare bucata. Intindem fiecare bila in parte, pe rand si cu ajutorul unei forma patrate se decupeaza din aluat.
In interiorul fiecaruia punem cu o lingurita din umplutura. Lipim marginele, apoi unim capetele. Puteti sa le lasati fara sa uniti capetele, ramaneti la stadiu in care se lipesc marginele, eu totusi le-am unit, asa le facea mama :) 
Pe un tocator intindem hartie de copt, presaram faina si le asezam pe fiecare in rand fara sa se lipesca unul de celalalt.
Punem apa la fiert intr-o cratita mai mare, adaugam sare si putin ulei. Pana cand terminam de facut coltunasii apa va fierbe si adaugam usurel cate unul. Fierbem timp de 8-10 minute dupa ridicarea lor la suprafata, verificam daca sunt buni pentru consum. Strecuram coltunasii si adaugam unt, amestecam usor cu o lingura. Se aranjeaza in farfurie peste care punem ceapa calita in unt, decoram cu patrunjel. Se servesc calzi cu smantana.
In total mi-au iesit 44 de coltunasi, ajung pentru  5 portii consistente. Coltunasii se pot congela si cand aveti nevoie doar ii fierbeti (cand sunteti luati prin surprindere de musafiri sau cand va este pofta de ceva gustos si cu minim efort, fiind deja gata facuti).
Puteti sa fierbeti doar pentru cate persoane aveti nevoie, 2-3 portii, restul se pun la congelat. Sau din start daca doriti sa preparati o cantitate mai mica de coltunasi impartiti ingredientele in jumatate.

Obs! De aceasta data mi-au iesit mai putini la numar desi cantitatea ingredientelor e aproximativ aceeasi, sunt mai mari, acesta este motivul, depinde de marimea formei cu care decupati aluatul.

Spor la treaba! Pofta buna!

joi, 29 ianuarie 2015

Rillette de somon afumat


        O crema de somon care iti rasfata papilele gustative. O crema usoara cu un gust fin de somon... mmm delicios! Va recomand, va veti indragosti de ea.... :)

Ingrediente:
Crema de branza – 100 g
Smantana 30% grasime – 100 g
Felii de somon tocat fin – 150 g (plus extra pentru decor)
Pasta de hrean – 2-3 lingurite
Zeama de lamaie – 2 linguri
Cateva fire de marar pentru decor
Bruschete
Salata pentru servit

Mod de preparare: Se pune crema de branza, smantana, 50 g somon, pasta de hrean si zeama de lamaie intr-un robot de bucatarie, se mixeaza pana la o consistenta fina. Se adauga restul de somon, se mixeaza la o viteza medie putin, astfel se obtine o compozitie si cu bucati ceva mai mari de somon. Se pune amestecul in forme si se lasa la frigider timp de cel putin 2 ore. Inainte de servire se decoreaza cu somon rulat si cateva fire de marar, salata si bruschete. 

Spor la treaba! Pofta buna!

Tort nins, cu crema fructata

Un desert delicat, usor dar spectaculos! Cu crema delicioasa si aromata de capsuni.
Ingrediente:
Oua – 8
Zahar – 240 g
Faina – 240 g
Esenta de vanilie – 1

Pentru crema:
Galbenusuri – 6
Zahar – 120 g
Miere – 180 g
Zeama de lamaie – 3 lingurite
Unt – 380 g
Esenta de vanilie – 1

Pentru sosul de capsuni:
Capsuni congelate – 300 g
Zahar – 3 linguri

Pentru decor:
Nuca de cocos

Mod de preparare: Se incalzeste cuptorul la 180 C. Se tapeteaza o forma de copt (diametru 18 cm) cu unt si faina. Se mixeaza ouale, zaharul si esenta de vanilie timp de 10 minute. La finalul celor 10 minute, compozitia trebuie sa aiba aspect aerat, stralucitor si sa isi tripleze volumul. Se incorporeaza faina cu ajutorul unei spatule, amestecand de jos in sus. Se imparte compozitia in mod egal in 4, se coace separat, fiecare blat (375- 400 ml pentru fiecare blat). Pentru aprpximativ 15-20 minute. Se lasa fiecare blat putin in forma sa se raceasca apoi se scoate.
Se mixeaza galbenusurile pana cand isi dubleaza volumul. Intr-un vas se amesteca mierea, zaharul si zeama de lamaie, se pune la foc mediu pana incepe sa fiarba, iar apoi se mai lasa 1-2 minute sa fiarba. Se supravegheaza compozitia sa nu se inchida la culoare. Pentru a verifica daca este gata, se toarna o picatura din acest amestec intr-un pahar cu apa rece, ar trebui sa se formeze o mica bula lipicioasa. In acest moment se toarna amestecul in fir subtire peste galbenusuri, se mixeaza la viteza redusa timp de 5 minute. Apoi se lasa amestecul sa se raceasca de tot. Intr-un alt vas se mixeaza untul si se adauga treptat din compozitia de miere.
Se pun intr-un vas capsunele si zaharul pe foc, se fierbe pana cand compozitia scade. Apoi se mixeaza sosul cu ajutorul unui blender si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se amesteca sosul de capsuni cu ¼ din crema. Se unge fiecare blat cu crema de capsuni si se finalzeaza cu crema alba ramasa. Se orneaza cu nuca de cocos si figurine din ciocolata.
La mine s-a primit cu mici abateri de la reteta, crema de capsuni cred ca a iesit cam multa, masurand la ochi, a iesit putin printe blaturi, in momentul cand am imbracat tortul cu crema alba s-a colorat de la crema de capsuni, astfel tortul meu a iesit roz pe margini. Unul din decustatorii acestui tort minunat, mi-a sugerat ca ar merge blaturile putin insiropate, asta deja ramane la alegerea voastra, daca va plac blaturile insiropate, desi dupa 24-30 ore de stat la frigider se inmoaie destul de bine blaturile. Mi-a placut foarte mult acest tort, cu siguranta il voi mai gati si cu alte ocazii, ar semana cu gustul unei rulade din copilarie ;) :)
 
Spor la treaba! Pofta buna!

joi, 22 ianuarie 2015

Colacei pufosi


       Colacei dulci si pufosi foarte deliciosi. Savuratii cu o cana de lapte cald... mmmm sunt extraordinar de buni!

Ingrediente:
Apa clocotita – 125 ml
Zahar – 50 g
Unt – 25 g
Faina – 450 g
Sare – 1 lingurita
Drojdie proaspata – 25 g
Miere – 1 lingurita
Apa calduta – 25 ml
Oua – 1
Vanilie, coaja de portocala

Mode de preparare: Intr-un bol mai mare, in care vom framanta aluatul, punem 25 g de unt taiat cubulete, 50 g zahar si 125 ml apa clocotita. Se lasa amestecul sa stea un pic pana se topeste untul si zaharul, amestecam putin. Apoi dizolvam drojdia in 25 ml de apa calduta si o lingurita de miere, amestecam si punem compozitia de drojdie peste amestecul de unt si zahar. Adaugam un ou, zaharul vanilat si coaja de portocala. Amestecam bine totul. Adaugam putin cate putin faina si o lingutita de sare, pana cand epuizam toata cantitatea de faina si obtinem un aluat putin elastic. Lasam aluatul sa creasca la loc cald timp de 2 ore. 

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il rasturnam pe masa de lucru presarata cu faina, si impartim aluatul in 3 parti egale, fiecare bucata de aluat o mai impartim in 5 bucati mai mici (sau puteti sa faceti din tot aluatul 9 colacei vor iesi mai pufosi, am respectat pasii din reteta dupa detalii ieseau 15 bucati dar in poze erau doar 9 colacei si mult mai pufosi decat la mine, data viitoare voi fi mai atenta la descriere si la poze ;) va sugerez sa faceti 9 bucati. Fiecare bucata de aluat o adunam si formam mici bile. Apoi fiecare bila o rulam intr-un snur subtire, apoi formam un cerc cu capetele unul peste altul si rulam fiecare capat in jurul cercului. La sfarsit unim capetele dedesubt. Punem colaceii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam inca o ora la crescut. 

Apoi ungem cu galbenus amestecat cu  lapte si presaram zahar pe deasupra. Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180 C timp de 15-20 minute, pana se rumenesc frumos. Apoi se lasa putin in tava pana se racesc si-i savuram cu o cana de lapte cald, sunt foarte deliciosi.

Spor la treaba! Pofta buna!