duminică, 15 februarie 2015

Cozonac "Floare" cu ciocolata


      Un cozonac usor de facut, pufos si foarte aromatttt... cat era in cuptor...mirosea atat de bine....mmmm delicios!!! :)

Ingrediente:
Faina – 500 g
Drojdie uscata – 1 plic
Galbenus de ou – 2 (plus 1 pentru uns)
Unt – 50 g
Zahar – 2 linguri
Lapte  caldut - 300 ml
Praf de sare – 1
Esenta de vanilie – 1 lingurita

Pentru umplutura:
Cacao – 25 g
Zahar – 35 g
Faina –  1.5 linguri
Lapte – 200 ml
Ciocolata neagra – 50 g

Este aceeasi umplutura de ciocolata care am utilizat-o la cozonacul pufos, doar ca este ½ din cantitatea ingredientelor, mi-a placut foarte mult, puteti folosi si Finetti.

Mod de preparare: Se pune intr-un bol drojdia si 2 linguri de faina, putin lapte aproximativ 100 ml, se formeaza o maia se lasa la loc cald sa creasca. Apoi intr-un bol mai mare, se pune faina, maiaua, 2 galbenusuri, untul la temperatura camerei, zaharul, praful de sare, o lingurita estenta de vanilie. Se mixeaza totul cu ajutorul unui robot de bucatarie (am folosit mixerul, am mixat cu paletele pentru aluat), se adauga restul de lapte treptat, pana obtinem un aluat moale usor elastic, nelipicios. Se unge bolul cu putin ulei si suprafata aluatului, se lasa sa creasca aluatul, se inveleste vasul cu folie alimentara, pana cand isi dubleaza volumul, aproximativ 40 minute - o ora. 
Apoi transferam aluatul pe masa de lucru, se imparte aluatul in 4 bucati egale, se formeaza din fiecare bucata cate o bila. Se presara faina pe masa de lucru se intinde fiecare bila in dimensiune de aproximativ de 27 cm. Se transfera foaia de aluat pe o tava si se unge cu crema de ciocolata, mai putin pe margini. Se continua cu fiecare bila de aluat in mod similar, se intinde si se suprapun  toate foile de aluat, se ung toate mai putin ultima.
Apoi se pune un pahar in mijloc, se taie aluatul in sferturi, apoi fiecare sfert in doua, si inca odata in jumatate, astfel obtinem 16 felii. Se rasucesc cate 2 felii de doua ori, apoi fiecare capat se lipeste astfel obtinand o petala. Se lasa sa cresca cozonacul 15 minute, apoi se unge cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte. Se coace la temperatura de 180 C timp de aproximativ 30 minute. Dupa ce s-a rumenit frumos se lasa sa se raceasca in tava, apoi se transfera pe un platou si se serveste cu placere.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu