joi, 26 februarie 2015

Biscuiti cu nuci si banane (de post)


Biscuiti aromati si foarte gustosi, o combinatie perfecta de banane si nuci. Daca va plac biscuitii cu ovaz, sigur o sa va placa si acestia, sunt deliciosi!
Ingrediente:
Faina – 300 g
Banane – 210 g
Zahar – 150 g
Suc de lamaie – 2 linguri
Nuca de cocos – 25 g
Nuci macinate – 75 g
Ulei - 125 ml
Praf de copt – 1 plic
Praf de sare – 1
Scortisoara – ½ lingurita

Mod de preparare: Se mixeaza la blender bananele, se adauga sucul de lamaie, ulei si zahar. Se amesetca toata compozitia foarte bine, pana devine omogena. Apoi se adauga sarea, faina, nucile macinate, nuca de cocos si scortiosara, din nou se amesteca foarte bine toata compozitia. Vom obtine un aluat nu foarte tare si lipicios. Cu ajutorul unei linguri se ia din aluat, se modeleaza mici bile de aluat (mainile unse cu ulei), se pun in tava tapetata cu hatie de copt, se pastreaza distanta intre ei. Se coc biscuitii la 200 C timp de 25- 30 minute, daca este nevoie, depinde de cuptor, se mai poate rumeni doar partea de sus inca 5 minute. Se lasa sa se raceasca si se pot servi.

Spor la treaba! Pofta buna!

Fursecuri cu cacao (de post)


Va prezint cu mare drag aceasta reteta de fursecuri pentru zilele de post. Aromate, delicioase si usor de preparat.
Ingrediente: 
Faina – 300 g
Zahar – 120 g
Margarina Rama Maestro – 200 g
Cacao – 30 g
Suc de grapefruit (portocala) – 30 ml
Esenta de rom – 1 lingurita
Esenta de vanilie – 1 lingurita
Bicarbonat de sodiu – ½ lingurita
Coaja de portocala  - 1 (optional)
Cate un varf de cutit de sare

Mod de preparare: Impartim ingredientele in doua. Intr-un vas punem 150 g faina, bicarbonat de sodiu jumatate din el, 60 g zahar, 100 g margarina, coaja de portocala (optional), sarea , 10 ml suc de fructe si esenta de vanilie. Se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat, se pune la frigider pentru 30 minute.  Apoi framantam cel de-al doilea aluat, 150 g faina, bicarbonat de sodiu, 30 g cacao, 60 g zahar, 100 g margarina, sare, 20 ml suc de fructe si esenta de rom, se pune la frigider pentru 30 minute.
Dupa expirarea timpului mentionat, se scoate aluatul de la frigider, se imparte in jumatate si se formeaza cate o bila din fiecare aluat. Se intinde pe masa de lucru (unsa cu putin ulei) aluatul cu cacao, se suprapune cu aluatul de vanilie si se ruleaza. Rulada formata se infasoara in folie alimentara si se pune la congelator pentru cel putin 30 minute, se poate lasa si 1-2 ore. Se procedeaza la fel si cu celelalte doua bile de aluat.
(Obs: Aluatul intarit se taie mai usor si nu se deformeaza, am incercat si varianta fara a fi pus la rece, aluatul fiind moale se lucreaza un pic mai greu. Incercati varianata care considerati ca e mai usorara pentru voi.)
Cu ajutorul unui cutit bine ascutit se taie rulada  rondele  si se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se pastreaza putina distanta intre ei pentru a se intinde la copt,  se pun in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 20-25 minute. Se lasa sa se raceasca si se pot servi. 

Spor la treaba! Pofta buna!

luni, 23 februarie 2015

Mini tarte cu bezea de mure



        Fiecare din noi avem dulciuri care ne amintesc de copilarie, aceste mini tarte au facut parte din copilaria mea :) cu bezea alba... cu mici modificari aduse de mine ;)......am adaugat un pic de culoare ;) 

Ingrediente tarta:
Unt – 125 g
Zahar – 75 g
Un praf de sare
Galbenus de ou – 1
Apa rece – 1 lingura
Faina – 245 g
Zahar vanilat - 1 plic
Coaja rasa de lamaie – 1/2 (optional)
Zeama de lamaie – 1 lingura
Gem de caise, prune, capsune sau fructe de padure – 3 linguri
Nuci macinate – 3 linguri

Mod de preparare: Se mixeaza intr-un vas untul la temperatura camerei cu zaharul si sarea. Se adauga un galbenus de ou, 1 lingura de apa rece, coaja rasa de lamaie si zeama de lamaie. Se adauga treptat faina (cernuta), pana obtinem un aluat. Se infasoara aluatul in folie alimentara si se pune la frigider pentru cel putin o ora. Se incalzeste cuptorul la 200 C, se presara putina faina si se intinde aluatul pe masa de lucru, se imbraca fiecare forma de mini tarte. Se perforeaza aluatul cu o furculita, se inveleste fiecare forma cu folie de aluminiu pentru a impiedica cresterea aluatului, se mai tin la congelator 15-20 minute. Apoi se aseaza formele intr-o tava si se coc timp de 10-15 minute, se scot foliile de aluminiu si se mai coc timp de inca 10 minute. Se lasa in forme sa se raceasca de tot. Se ung tartele cu amestec de gem si nuca macinata. 

Ingrediente bezea:
Mure congelate – 250 g (puteti folosi capsune sau zmeura)
Zahar – 250 g
Zeama de lamaie – 2 linguri
Albus de oua – 3
Zahar – 50 g

Pentru decor:
Cristale de zahar roz

Mod de preparare: Se pun fructele, zaharul si zeama de lamaie la fiert, dupa ce s-a mai topit din zahar si fructele s-au inmuiat putin se zdrobesc cu un blender. Se mai lasa sa fiarba compozitia aproximativ 5 minute. Se strecoara prin sita, astflet se elimina semintele din fructe. Se lasa compozitia la foc minim sa-si mentina temperatura. Apoi se mixeaza albusurile (la temperatura camerei) la viteza maxima, pana se obtine o bezea ferma si lucioasa. Se adauga treptat din amestecul de fructe (se toarna in fir) si se mixeaza in continuare timp de 15- 20 minute, bezeaua va creste in volum si se va raci. Se orneaza mini tartele cu ajutorul unui pos, se lasa la frigider pentru cateva ore inainte de servire.

Obs: Daca considerati ca din cantitatea ingredientelor obtineti prea multa bezea, (puteti sa ornati si briose cu ea) impartiti ingredientele in jumatate.

Spor la treaba! Pofta buna!

duminică, 22 februarie 2015

Tort „Trei ciocolate”


 
Un desert delicios ce te incanta nu numai dupa aspect :).  Si gustul...gustul este divin!!! Te indragostesti de el dupa prima gustare...si apoi ceri portie dubla :)
Ingrediente: 
Pasul 1:
Ciocolata alba – 150 g
Gelatina – 10 g
Apa – 100 ml
Smantana pentru frisca (Dorna) – 200 ml
Lapte – 200 ml

Pasul 2:
Ciocolata cu lapte – 150 g
Gelatina – 10 g
Apa – 100 ml
Smantana pentru frisca (Dorna) – 200 ml
Lapte – 200 ml

Pasul 3:
Ciocolata neagra (85% masa de cacao) – 200 g
Gelatina – 10 g
Apa – 100 ml
Smantana pentru frisca (Dorna) – 150 ml
Lapte – 150 ml

Mod de preparare: Se pune la hidratat gelatina in 100 ml apa, pentru 10-15 minute. Intre timp, se pune intr-un vas la foc mediu, laptele si ciocolata alba, se amesteca pana se topeste toata ciocolata. Apoi in compozitia de ciocolata se adauga smantana pentru frisca, se amesteca, se aduce pana la punctul de fierbere si se ia de pe foc, se lasa cateva minute sa se raceasca. Se adauga gelatina si din nou se amesteca bine sa se topesca toata gelatina, se toarna copozitia in forma (de preferat de silicon) se lasa la frigider timp de 3 ore. Dupa expirarea timpului mentionat se trece la etapa urmatoare. In mod similar se prepara si celelalte tipuri de ciocolata. 

Obs: Am folosit o forma pentru copt din metal, teflonata. Pentru a scoate tortul din forma, am pus intr-un vas mai mare apa fierbinte si am tinut forma pentru cateva secunde 2-3 si apoi am rasturnat torul pe un platou, astfel s-a desprins cu usurinta de pe peretii formei de copt.

Spor la treaba! Pofta buna!