joi, 2 aprilie 2015

Tort „Cuşma lui Guguță”



         Va prezint cu mare drag celebrul tort din copilarie „Cuşma lui Guguță”. Nu aveam cum sa nu pregatesc acest minunat tort, cat de delicios era cand il pregatea mama de sarbatori, numai amintiri frumoase si delicioase am din copilarie. Guguță este un personaj din desene animate, indragit de noi in copilarie ;) care avea o cusma mare....de aici si denumirea tortului...cica ar semana cu caciula lui :)

Ingrediente:
Untura, unt sau margarina – 200 g
Smantana – 200 g
Drojdie uscata – 1 lingurita
Un praf de sare
Faina – cat se cere (circa 480 g)
Visine (proaspete, congelate sau in suc propriu din borcan) – 750 g

Crema de smantana:
Smantana “Gusturi Romanesti” grasime 30% - 600g
Zahar pudra – 210g
Zahar vanilat – 1 plic
Nuca macinata – 100 g (optional)

Pentru decor: 
Ciocolata neagra - 25 g

Mod de preparare:  Se amesteca intr-un bol untura si smantana, pana obtinem o masa omogena. Se adauga praful de sare si drojdia, se amesteca, treptat se adauga faina, se framanta un aluat cu o textura moale. Se lasa la frigider pentru 20-30 minute. Dupa ce se scoate aluatul din frigider se mai framanta putin. Se imparte aluatul in 4 bucatie, se modeleaza din fiecare bucata cate o bila de aluat. Se intinde o foaie subtire pe masa de lucru cu ajutorul unui facalet, dand-ui forma de dreptunghi. Se taie fasii cu ajutorul unei role de taiat aluat. Atentie! La acest pas, decideti cat de lungi faceti rulourile. Pe fiecare fasie de aluat se pun visine date prin faina. Visinele trebuie sa fie decongelate si stoarse de suc. Se lipesc marginile, astfel se formeaza rulourile. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se coc la 180 C timp de 25-30 minute, pana se rumenesc, daca este cazul puteti sa le rumeniti putin si partea de sus. Se scot din tava si se pun pe un platou sa se raceasca.
Pregatim crema de smantana (frisca): Intr-un bol se mixeaza la viteza maxima smantana (rece de la frigider) cu zahar pudra si zahar vanilat. Pana obtinem o crema ferma si densa. Cea mai buna smantana cu care am lucrat pana acum, este superba, niciodata nu m-a dezamagit :) de fiecare data s-a batut si am obtinut o crema delicioasa si ferma.
Pe un platou se pun 6 rulouri si peste crema, aveti grija cum repartizati crema, astfel incat sa va ajunga pentru tot tortul. Peste stratul de crema presaram putina nuca si o amesetcam. Apoi urmeaza celelalte straturi, 5 rulouri, 4,3,2,1...:). Pana epuizam toata crema, (nu uitati sa va ajunga crema pentru partile laterale si toata suprafata) in total aveti nevoie de 21 de rulori, desi mi-au iesit 24.Se orneaza cu ciocolata rasa. Se lasa la frigider pentru minim 12 ore sa se inmoaie. Si obtinem un tort delicios de rulori cu visine si frisca. :)

Daa!!! In sfarsit am gasit untura de porc in vanzare, la Mega Image, la raionul de mezelui de la Angst ;)

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu