sâmbătă, 11 aprilie 2015

Pasca cu branza dulce si stafide

Paste 2021 :)
Tavă cozonac 27,5x15x6,5 cm
                     Tavă pască 23 cm Ø 
Paste 08.04.2018, pozele care urmeaza am facut dintr-o portie:  o pasca si un cozonac.


             Dragii mei va doresc un Paste Fericit alaturi de cei dragi !!! Cu multa pace si liniste in suflet! Cu multe ganduri senine si luminate. Sa va aiba in paza bunul Dumnezeu!!! Sarbatori Fericite!!! 

Ingrediente: (tava 27 cm Ø )
Faina – 700 g
Lapte caldut – 330 ml
Unt topit – 105 g
Zahar – 200 g
Esenta de vanilie- 1
Zahăr cu aroma de rom- 1 plic
Drojdie uscata (instant)  – 10 g sau 40 g proaspata 
Galbenusuri – 60-65 g
Sare - 10 g
Coaja rasa de la o lamaie+portocala

Umplutura: ( pentru pasca mare de 27 cm)
Branza dulce de vaca – 400 g
Zahar vanilat – 2 plicuri
Estenta de rom – 2 lingurițe 
Coaja rasa de la o lamaie
Faina – 30 g
Gris – 30 g
Oua – 2
Stafide – 100 g
Zahar – 80 g

Pentru decor:
Galbenus – 1
Lapte – 1 lingura
Miere – 1 lingura

Obs: Din aceasta cantitate de ingrediente iese o pasca destul de mare (27 cm Ø), daca doriti una mai mica (23 cm Ø) folositi 1/2 din cantitatea ingredientelor, inclusiv si umplutura. Sau faceti o pască mică și un cozonac (tavă 25×12 cm); (27,5x15x6,5).

Mod de preparare Pasca: Se cerne faina intr-un bol mai mare, se adauga drojdia, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, galbenusurile, untul topit, laptele caldut, praful de sare. Se amesteca toate ingredientele, se framanata un aluat timp de 20-30 minute, veti obtine un aluat moale si putin lipicios. Se unge bolul cu ulei si se lasa la dospit aluatul timp de 60 minute, intr-un loc cald, ferit de curent. Incingeti cuptoul pentru cateva minute si lasati aluatul in cuptor sa creasca. Puteti sa simplificati toata munca cu ajutorul unui robot de bucatarie. Dupa ce a crescut aluatul se rastoarna pe masa de lucru unsa cu putin ulei, se imparte aluatul in doua bucati egale. O bucata se intinde cu mana pe masa (puteti folosi facaletul) intr-o forma rotunda si se pune in tava tapetata cu hartie de copt, se ung peretii tavii cu unt sau ulei. Cealalta se imparte in 3 bucati (sau 2) se  rasucesc in 3 suluri si se impletesc intr-o gata. Se pune in tava peste celalalt aluat, se lasa la crescut timp de 30 minute. Se unge apoi cu amestec de galbenus de ou si lapte (1 lingura) se pune in mijloc amestecul de branza si stafide. Se coace la o temperatură de 160 grade C timp de 60 minute pana se rumeneste frumos. Dupa ce se scoate din cuptor se unge cu miere. 
Pasca bine racita se infasoara in folie alimentara si se pastreaza la frigider. Cu o ora inainte de servire se scoate de la frigider, se scoate din folie se lasa sa revina la temperatura camerei. 

Mod de preparare umplutura: Se pun stafidele intr-un bol la inmuiat in apa calduta pentru o ora. Se pun toate ingredientele intr-un bol si se amesteca pana la omogenizare.

Obs: Din aceasta coca delicioasa de pasca ies cozonaci super deliciosi, credeti-ma este cea mai testata reteta de mine.  


 Detalii cozonac:  Gramajul aluatul iese aproximativ 1400 g. Tavile (pe care le folosesc eu) pentru cozonac sunt mici 25x12 cm pentru fiecare cozonac folosesc 700 g de aluat ( acesta impartit in 2 pentru ca cozonacul este format din 2 suluri)
Umplutura poate varia, in poze vedeti cu ciocolata rasa si rahat. In cozonac folositi doar galbenusurile asa ca albusurile pot fi folosite la umplutura:

150 g albusuri
100 g zahar
50 g cacao
250 g nuca macinata
Arome vanilie, rom

Opțional mai puteți adăuga:
100g stafide
100 g rahat
(cantitatea poate varia, dar nu exagerați)

Albusurile se mixeaza cu putina sare si tot zaharul, pana se tine bine de telulrile mixerului. Se amesteca cu o paleta nucile si cacao și umplutura este gata, se intinde pe suprafata cozonacului umplutura, stafide (spalate si hidratate anterior in coniac si esenta de rom, obtional :) bucati de rahat. 

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu