marți, 3 martie 2015

Coltunasi de post


        Dragii mei astazi va prezint coltunasi de post cu cartofi si visine. Deci, mancaciosii de coltunasi se pot bucura de acest deliciu si in perioada postului. Cei cu visine ii puteti servi cu putin zahar si aveti un desert extraordinar. Si pentru cei care nu tin post :)...ii puteti servi cu frisca....mmm delicios!

Ingrediente:
Faina – 500 g, tip 550-650
Sare – 8 g
Apa calduta – 250 ml

Pentru umplutura de cartofi :
Cartofi fierti in coaja – 400 g
Ceapa calita in ulei – 1
Sare, piper – dupa gust

Pentru umplutura de visine:
Visine in suc propriu – 300 g

Mod de preparare: Se pune faina intr-un bol, sarea si treptat se adauga apa calduta. Amestecam si framantam un aluat, se lasa la odihnit 10 minute.
E bine sa aveti umplutura pregatita din timp, trebuie sa fie rece. Cartofii se fierb in coaja. Se decojesc, se paseaza, se adauga ceapa calita si uleiul in care s-a prajit ceapa, sare si piper dupa gust.
Revenim la aluat, il impartim in 2 bucati, formam cate o bila din fiecare bucata (în poze am făcut porție dublă). Intindem fiecare bila in parte, pe rand si cu ajutorul unui pahar decupam din aluat, mici cercuri. In interiorul fiecaruia punem cu o lingurita umplutura de cartofi. Lipim marginele formand astfel un semicerc. Pe un tocator intindem hartie de copt, presaram faina si le asezam pe fiecare in rand fara sa se lipesca unul de celalalt. In mod silimar se pregatesc si cei cu visina. Coltunasii cu visina se fierb separat de cei cu cartofi.
Punem apa la fiert intr-o cratita mai mare, adaugam sare si putin ulei. Pana cand terminam de facut coltunasii apa va fierbe si adaugam usurel cate unul. Fierbem timp de 8-10 minute dupa ridicarea lor la suprafata, verificam daca sunt buni pentru consum. Strecuram coltunasii si adaugam ceapa calita in ulei, doar peste cei cu umplutura de cartofi amestecam usor cu o lingura. Peste cei cu visina se adauga o lingurita de margarina si inainte de servire se presara
 putin zahar. Se servesc calzi.
In total mi-au iesit 134 de coltunasi, (50 cu visina si 84 cu cartofi)  ajung pentru  5-6 portii consistente. Coltunasii se pot congela si cand aveti nevoie doar ii fierbeti (cand sunteti luati prin surprindere de musafiri sau cand va este pofta de ceva gustos si cu minim efort, fiind deja gata facuti).
Puteti sa fierbeti doar pentru cate persoane aveti nevoie, 2-4 portii, restul se pun la congelat. Sau din start daca doriti sa preparati o cantitate mai mica de coltunasi faceți dintr-o singură porție. 

Spor la treabă! Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu