Dragii
mei astazi va prezint coltunasi de post cu cartofi si visine. Deci, mancaciosii
de coltunasi se pot bucura de acest deliciu si in perioada postului. Cei cu
visine ii puteti servi cu putin zahar si aveti un desert extraordinar. Si
pentru cei care nu tin post :)...ii puteti servi cu frisca....mmm
delicios!
Ingrediente:
Faina – 500 g, tip 550-650
Sare – 8 g
Apa calduta – 250 ml
Pentru
umplutura de cartofi :
Cartofi fierti in coaja – 400 g
Ceapa calita in ulei – 1
Sare, piper – dupa gust
Pentru
umplutura de visine:
Visine in suc propriu – 300 g
Mod de preparare: Se
pune faina intr-un bol, sarea si treptat se adauga apa calduta. Amestecam si
framantam un aluat, se lasa la odihnit 10 minute.
E bine sa aveti umplutura pregatita din timp, trebuie sa fie rece. Cartofii
se fierb in coaja. Se decojesc, se paseaza, se adauga ceapa calita si uleiul in care s-a prajit ceapa, sare si
piper dupa gust.
Revenim la aluat, il impartim in 2 bucati, formam cate o bila din
fiecare bucata (în poze am făcut porție dublă). Intindem fiecare bila in parte, pe rand si cu ajutorul unui
pahar decupam din aluat, mici cercuri. In interiorul fiecaruia punem cu o
lingurita umplutura de cartofi. Lipim marginele formand astfel un semicerc. Pe
un tocator intindem hartie de copt, presaram faina si le asezam pe fiecare in
rand fara sa se lipesca unul de celalalt. In mod silimar se pregatesc si cei cu
visina. Coltunasii cu visina se fierb separat de cei cu cartofi.
Punem apa la fiert intr-o cratita mai mare, adaugam sare si putin ulei.
Pana cand terminam de facut coltunasii apa va fierbe si adaugam usurel cate
unul. Fierbem timp de 8-10 minute dupa ridicarea lor la suprafata, verificam daca sunt buni pentru consum. Strecuram coltunasii si adaugam
ceapa calita in ulei, doar peste cei cu umplutura de cartofi amestecam usor cu
o lingura. Peste cei cu visina se adauga o lingurita de margarina si inainte de
servire se presara
putin zahar. Se servesc calzi.
In total mi-au iesit 134 de coltunasi, (50 cu visina si 84 cu cartofi) ajung pentru 5-6 portii consistente. Coltunasii se pot congela si cand aveti nevoie doar ii fierbeti (cand sunteti luati prin surprindere de musafiri sau cand va este pofta de ceva gustos si cu minim efort, fiind deja gata facuti).
In total mi-au iesit 134 de coltunasi, (50 cu visina si 84 cu cartofi) ajung pentru 5-6 portii consistente. Coltunasii se pot congela si cand aveti nevoie doar ii fierbeti (cand sunteti luati prin surprindere de musafiri sau cand va este pofta de ceva gustos si cu minim efort, fiind deja gata facuti).
Puteti sa
fierbeti doar pentru cate persoane aveti nevoie, 2-4 portii, restul se pun la
congelat. Sau din start daca doriti sa preparati o cantitate mai mica de
coltunasi faceți dintr-o singură porție.
Spor la treabă! Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu