duminică, 10 mai 2015

Tort de ciocolata cu capsuni

Crema de ciocolata
Crema de ciocolata cu mascarpone pentru decor

          Un tort extraordinar :) si foarte delicios!!! Cu multa multa ciocolata :) Cu siguranta cei care adora ciocolata vor fi incantati si va fi unul din preferatele lor. A fost o mare placere sa gatesc acest tot pentru cineva drag. Si am fost foarte multumita ca tortul a fost apreciat :)

Ingrediente:

Pentru blat:
Oua – 10
Zahar – 300 g
Faina – 400 g
Cacao – 4 linguri
Zahar vanilat – 2
Esenta de portocala – 2 lingurite
Ulei de floarea- soarelui – 12 linguri
Praf de copt – 1

Obs: De încercat: 3 blaturi separat ( sau unul mare si de feliat în 3)

Mod de preparare:  Impartim ingredientele pentru blat in doua. Astfel vom face separat 2 blaturi. Se separa albusurile de galbenus (5 oua), se bate spuma albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Separat se mixeaza galbenusurie cu zahar vanulat, restul de zahar, 6 linguri de ulei si esenta de portocala. Se amesteca separat intr-un bol faina (200 g) cu 2 linguri de cacao si ½ de plic de praf de copt, se cerne toata compozitia. Se inglobeaza albusurile spuma cu crema de galbenusuri si treptat se adaga amestecul de faina cu cacao. Se tapeteaza o tava pentru copt (27 cm diametru) se toarna aluatul se da la cuptor preincalzit, pentru 25-30 minute. Spre final se testeaza cu o scobitoare daca blatul este bine copt. Se lasa putin in tava sa se raceasca apoi se scoate si pregatim ingredientele pentru al doilea blat. Se prepara in mod similar. Se insiropeaza blaturile inainte de a monta tortul (sirop: ceai de fructe cu 2-3 lingurite de miere).

Pentru crema de ciocolata:
Ciocolata neagra – 280 g (50% minim cacao)
Smantana pentru frisca Dorna – 200 ml
Smantana pentru frisca Dorna (batuta) – 200 ml
Esenta de rom – 1 lingurita
Foi de gelatina – 3

Mod de preparare:  Se pune intr-o cratita la foc mediu 200 ml de smantana pentru frisca, cand ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucati si se amesteca pana se topeste toata ciocolata. Intre timp se pune la hidratat in apa foile de gelatina, se adauga in compozitia de ciocolata putin racita, dar nu foarte mult, astfel incat sa se topeasca foile de gelatina. Se bate 200 ml de frisca si se adauga compozitia de ciocolata. Crema obtinuta se toarna peste primul blat de tort, asezat pe un platou si folosim aici o forma cilindrica ajustabila. Se da compozitia pentru 30 minute la congelator. Apoi cand este gata si crema pentru decor se unge cel de-al doilea blat cu putina crema si se monteaza peste crema de ciocolata, se preseaza putin. Se da torul la frigider pentru 2 ore.

Pentru crema de ciocolata si mascarpone (decor):
Ciocolata neagra – 300 g (50% minim cacao)
Smantana pentru frisca – 6 linguri
Galbenusuri – 2
Lapte condensat – 6 linguri
Mascarpone – 250 g
Cacao – 4 linguri

Mod de preparare: Ciocolata se topeste la baie de aburi impreuna cu cele 6 linguri de frisca. Se amesteca pana se topeste toata ciocolata. Se adauga 2 galbenusuri din nou se amesteca si se asa compozitia la racit. Separat se mixeaza mascarpone cu laptele condensat. Se impreuneaza cu cele doua compozitii impreuna cu cacao. Se pune la frigider pana vom orna tortul. In momentul cand se imbraca torul in crema si se orneaza cu un pos. Crema trebuie sa fie la temperatura camerei, direct de la frigider se intinde greu, asa ca o lasati sa stea putin si apoi decorati tortul. 

Pentru decor:
Ciocolata neagra Schogetten – 100g
Ciocolata alba Schogetten – 100g
Capsuni – 500 g
Ciocolata alba – 30 g
De preferat capsunele sa fie montate pe tort cu cateva ore, 2-3  inainte de servire astfel vor avea un aspect mai proaspat, se decoreaza cu ciocolata alba.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu