sâmbătă, 30 mai 2015

Tarta „Trandafir” cu mere

        O tarta delicioasa, e putin spus. Extraordinar de gustoasa si aromata. Va recomand cu mult drag, este perfecta pentru un weekend petrecut in familie. Sau daca aveti musafiri cu siguranta vor fi foarte incantati de aspect si de gust. Este fantastica!!! :)

Ingrediente: (diametru tava 27 cm)
Faina – 300 g
Zahar pudra – 80 g
Zahar vanilat – 1 plic
Sare – ½ lingurita
Unt – 120 g (la temperatura camerei)
Galbenus – 1
Apa  rece – 3 linguri
Pentru umplutura:
Mere taiate cuburi – 450 g
Zahar – 2 linguri
Scortisoara – 1 lingurita
Unt – 50
Apa – 100 ml
Praf de sare
Pentru decor:
Mere mari – 5
Zeama de lamaie – 2
Zahar – 1 lingura
Gem de caise sau piersici – 1 lingura
Apa – 2 linguri
Altele: 
Pesmet pentru tava si putin unt

Mod de preparare: Se amesteca intr-un bol faina, zaharul pudra, zaharul vanilat si sarea. Se adauga untul si se amesteca pana obtinem o consistenta nisipoasa. Se adauga galbenusul de ou amestecat cu apa si se framanta un aluat. Se intinde pe masa putin si se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider pentru o ora. Se prepara umplutura: merele se spala se curata de cotor si se decojesc. Se taie cuburi si se prajesc intr-o tigaie incinsa cu unt se adauga zaharul, un praf de sare, scortisoara si apa. Se acopera vasul cu un capac si se lasa sa fiarba, se amesteca din cand in cand. Cand sau inmuiat merele se paseaza cu o furculita, se mai lasa un minut doua pe foc. Se lasa compozitia de mere sa se raceasca. Se scoate aluatul de la frigider, se presara pe masa de lucru faina, cu ajutorul unui facalet se intinde, putin cate putin, aluatul fiind tare, se intinde putin peste dimensiunile tavii, (tava se unge cu unt si se presar pesmet) apoi se modeleaza aluatul dupa forma tavii. Peste tarta se pune umplutura de mere, racita, se intinde usor cu o lingura pe toata suprafata. Se pune tava la frigider intre timp se pregatesc merele pentru decor. Se spala, se curata de cotor si se decojesc. Se taie in 4 parti egale, apoi fiecare parte se taie fasii subtiri. Se pun intr-un vas peste care se toarna suc de lamaie, se amesteca  totul bine. Apoi se scoate tava din frigider se aranjeaza de jur imprejur felii de mere, pana obtinem forma unui trandafir. Se presara peste tarta zahar si se da la cuptor praincalzit la 200 grade C si se coace timp de 45-50 minute, apoi se coace deasupra inca 5 minute sa se rumeneasca si patea de sus. Se scoate din cuptor se unge cu amestec de gem de caise si apa, se lasa sa se raceasca tarta in tava, apoi se scoate pe un platou, se portioneaza si se serveste.


Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu