sâmbătă, 30 mai 2015

Tarta „Trandafir” cu mere

        O tarta delicioasa, e putin spus. Extraordinar de gustoasa si aromata. Va recomand cu mult drag, este perfecta pentru un weekend petrecut in familie. Sau daca aveti musafiri cu siguranta vor fi foarte incantati de aspect si de gust. Este fantastica!!! :)

Ingrediente: (diametru tava 27 cm)
Faina – 300 g
Zahar pudra – 80 g
Zahar vanilat – 1 plic
Sare – ½ lingurita
Unt – 120 g (la temperatura camerei)
Galbenus – 1
Apa  rece – 3 linguri
Pentru umplutura:
Mere taiate cuburi – 450 g
Zahar – 2 linguri
Scortisoara – 1 lingurita
Unt – 50
Apa – 100 ml
Praf de sare
Pentru decor:
Mere mari – 5
Zeama de lamaie – 2
Zahar – 1 lingura
Gem de caise sau piersici – 1 lingura
Apa – 2 linguri
Altele: 
Pesmet pentru tava si putin unt

Mod de preparare: Se amesteca intr-un bol faina, zaharul pudra, zaharul vanilat si sarea. Se adauga untul si se amesteca pana obtinem o consistenta nisipoasa. Se adauga galbenusul de ou amestecat cu apa si se framanta un aluat. Se intinde pe masa putin si se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider pentru o ora. Se prepara umplutura: merele se spala se curata de cotor si se decojesc. Se taie cuburi si se prajesc intr-o tigaie incinsa cu unt se adauga zaharul, un praf de sare, scortisoara si apa. Se acopera vasul cu un capac si se lasa sa fiarba, se amesteca din cand in cand. Cand sau inmuiat merele se paseaza cu o furculita, se mai lasa un minut doua pe foc. Se lasa compozitia de mere sa se raceasca. Se scoate aluatul de la frigider, se presara pe masa de lucru faina, cu ajutorul unui facalet se intinde, putin cate putin, aluatul fiind tare, se intinde putin peste dimensiunile tavii, (tava se unge cu unt si se presar pesmet) apoi se modeleaza aluatul dupa forma tavii. Peste tarta se pune umplutura de mere, racita, se intinde usor cu o lingura pe toata suprafata. Se pune tava la frigider intre timp se pregatesc merele pentru decor. Se spala, se curata de cotor si se decojesc. Se taie in 4 parti egale, apoi fiecare parte se taie fasii subtiri. Se pun intr-un vas peste care se toarna suc de lamaie, se amesteca  totul bine. Apoi se scoate tava din frigider se aranjeaza de jur imprejur felii de mere, pana obtinem forma unui trandafir. Se presara peste tarta zahar si se da la cuptor praincalzit la 200 grade C si se coace timp de 45-50 minute, apoi se coace deasupra inca 5 minute sa se rumeneasca si patea de sus. Se scoate din cuptor se unge cu amestec de gem de caise si apa, se lasa sa se raceasca tarta in tava, apoi se scoate pe un platou, se portioneaza si se serveste.


Spor la treaba! Pofta buna!

miercuri, 27 mai 2015

Tarta cu mere


        O tarta simpla la prima vedere, uitandu-ne la ingrediente, chiar sunt putine. Dar foarte delicioasa si aromata. Cat timp s-a copt a raspandit o aroma toata casa si nu numai...am deschis geamul sa se aeriseasca, cred ca le-am facut pofta si la vecini :) Sau cand mai vine sora-mea in vizita, dupa ce intra in casa imi zice : „ Ah! Da! Eram sigura ca de la tine miroase atat de bine”, de la cuptor :)

Ingrediente: (diametru tava 26 cm)
Margarina Rama Maestro sau unt – 250 g (la temperatura camerei)
Faina – 350 g
Zahar – 100 g
Oau – 1
Pentru umplutura:
Unt – 50 g
Mere taiate cuburi – 1 kg (decojite si curatate de cotor)
Zahar – 5 linguri
Scortiosara macinata – ½ lingurita
Altele:
Pesmet pentru tava si putina margarina
Zahar pudra

Mod de preparare: Mai intai se pregateste umplutura. Se spala merele, se decojesc, se curata de cotor, se taie cuburi mici. Se topeste intr-o tigaie untul, se adauga merele, zaharul si scortisoara. Se prajesc pana se rumenesc si scade din zeama, se paseaza putin, dar totusi sa ramana si bucati intregi. Se lasa umplutura sa se raceasca. Se pun toate ingredientele pentru aluat intr-un bol, se framanta un aluat, se presara putina faina si se aduna aluatul. Se taie 1/3 din el si se inveleste in folie de aluminiu si se lasa la congelator petru o ora. Cealalta parte de aluat 2/3 se lasa 30 minute, apoi se intinde in tava unsa cu margarina si presarat cu pesmet. Peste care se pune umplutura, racita deja. Se pune tava cu tarta la frigider pana este suficient de inghetata bucata mica de aluat. Apoi se da prin razatoare peste. Se coace in cuptorul preincalzit timp de 40 minute la 200 grade C. Se lasa sa se raceasca in tava se scoate inelul detasabil. Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste.

Spor la treaba! Pofta buna!

vineri, 22 mai 2015

Hrişcă cu lapte


        Tot nu ma hotaram sa postez aceasta reteta sau nu. Din simplul motiv ca este o mancare foarte simpla si obisnuita, dar foarte gustoasa. Modul cum preparati hrisca o gasiti aici: http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2015/01/hrisca-cu-sos-de-rosii-si-aripioare-la.html, apoi separate se fierbe laptele. Dupa ce a fiert hrisca si laptele se pune intr-o farfurie cateva linguri de hrisca se toarna lapte peste, se adauga miere sau zahar dupa preferinte, putin zahar vanilat sau 2-3 picaturi de esenta de vanilie, puteti sa mai adaugati o bucatica de unt, dar nu este obligatoriu dupa cum poftiti ;) Puteti sa o serivi la micul dejun dar nu numai. Eu as manca la orice ora…imi place foarte mult :)


Spor la treaba! Pofta buna!

Ficat de curcan în sos aromat



        O mancare foarte gustoasa si aromata. Ficatul este foarte moale si se prepara foarte usor. In scurt timp aveti o cina delicioasa si sanatoasa :)

Ingrediente:
Ficat  de curcan – 500 g
Bicarbonat de sodiu – 1 lingurita
Ceapa -2
Rosii cuburi – ½ cutie sau rosii uscate 5-6 bucati
Pasta de tomate – 1 lingura
Smantana 30% - 4 linguri
Coniac – 2 linguri
Piper proaspat macinat, sare – dupa gust
Nucusoara – un varf de lingurita
Frunza de dafin - 1
Usturoi – 2-3 catei
Ulei

Mod de preparare: Ficatul se spala se portioneaza in bucati mici. Se lasa intr-un vas cu apa cu o lingurita de bicarbinat de sodium pentru 30 minute. Intre timp se curate ceapa si se marunteste, se pune la calit in putin ulei pana se rumeneste, apoi se adauga ficatul (bine scurs de apa in care a stat) se lasa sa se caleasca putin amestecand din cand in cand timp de 4-5 minute, nu mai mult, ficatul trebuie sa-si schimbe culoarea la exterior dar in interior nu trebuie sa ramana moale de culoare roz. Se adauga  cele 2 linguri de coniac, se amesteca se lasa pe foc inca cateva minute 3-4 sa se evapore alcoolul. Se adauga sarea, piperul, usturouil taiat, nucusoara. Se se adauga smantana si se amesteca din nou. La final se adauga rosiile si pasta de rosii si frunza de dafin, se mai lasa inca 4-5 minute sa fiarba. Apoi se ia de pe foc se acopera vasul cu cun capac si se lasa deoparte timp de 15-20 minute. Se serveste cu orice garnitura preferati si care o puteti gati in paralel. Noi am servit cu hrisca, foare gustos!

Spor la treaba! Pofta buna!