vineri, 26 iunie 2015

Tartă cu cremă de ciocolată albă şi zmeură


Ce bine arata un vis implinit... tot visam la aceasta tarta :)
         Despre aceasta tarta pot sa va spun ca am plecat de la ideea ca imi doream sa fac o tarta cu un blat mai inalt, cu crema de ciocolata  inspirata desigur de la o alta tarta la care am facut crema de ciocolata cu lapte. Si fructele am avut de ales intre zmeura si afine....si am hotarat sa ramana zmeura :)  Un rezultat exceptional, crema fina de ciocolata, blat delicios dens, asa cum mi-am dorit cu gust de unt si nuci, fructe proaspete, aromate ....Mmm D E L I C I O S !!!

Ingrediente blat: (diametru tava 23 cm)
Margarina Rama Maestro sau unt – 150 g
Oua – 1
Zahar – 75 g
Smantana – 1 lingura
Nuci macinate – 5 linguri
Faina – 320 g
Praf de copt – 1 lingurita 

Crema de ciocolata alba:
Ciocolata alba – 200 g
Smantana pentru frisca – 100 ml

Altele:
Pentru uns tava unt si pespet
Zmeura pentru decor

Mod de preparare tarta: Se amesteca toate ingredientele intr-un bol, pana obtinem un aluat moale si nelipicios. Se intinde putin, se inveleste in folie si se lasa la congelator pentru 20 minute. Dupa ce a stat la rece se scote din folie se presara faina pe masa de lucru si se intinde cu ajutorul unui facalet. Apoi se aranjeaza in tava unsa anterior cu unt si presarata cu pespet. Se face gauri cu o furculita astfel se impiedica cresterea tartei, oricum va creste putin deoarece are praf de copt. Peste se acopera cu folie de aluminiu si se da la rece pentru 30 minute. Se coace in cumptorul incins la 180-200 grade C, timp de aproximativ 40 minute, pana se rumeneste dedesubt, apoi scoateti folia de aluminiu, si coaceti inca cateva minute partea de sus, la fel pana se rumeneste. Se lasa sa se raceasta tarta, se scoate inelul detasabil de la tava. Dupa ce s-a racit tarta complet se prepara crema de ciocolata alba. Se pune la baie de aburi ciocolata, la foc mic. Cand incepe sa se topeasca se adauga smantana pentru frisca, se amesteca continuu pana devine o masa omogena. Se ia de pe fos si se lasa putin sa se raceasca dar nu foarte mult, sa fie totusi lichida. Se toarna peste tarta se intinde uniform, lasam sa se receasca crema. Se orneaza cu zmeura sau alte fructe care preferati. Se da la frigider pentru cel putin 2 ore. Apoi se portioneaza si savurati cu multa placere :)

Spor la treaba! Pofta buna!

sâmbătă, 20 iunie 2015

Chec cu caise



     O reteta clasica de chec, simpla dar foarte delicioasa. Un plus de aroma si savoare ii dau fructele. O reteta preferata a sotului, il gateste destul de des si de multi ani, fructele lui preferate sunt prunele. Dar puteti sa inlocuiti cu oricare alte fructe va plac (mere, piersici, zmeura, cirese, visine). Foarte gustos, chiar astazi l-am facut si l-am savurat ca de fiecare data...dar caisele sunt nemaipomenite...dulci si aromate. O combinatie foarte reusita! :)

Ingrediente:
Oua – 3
Zahar – 150 g
Zahar vanilat – 1 plic
Iaurt – 150 g
Unt topit – 100 g
Faina – 300 g
Praf de copt – 1 plic
Fructe (caise) – 500 g

Pentru decor – zahar pudra

Altele – Pesmet, 10 g unt pentru uns tava (23x23 cm)

Mod de preparare: Se amesteca intr-un bol ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga iaurtul, se amesteca, untul topit si racit din nou se amesteca compozitia. Treptat se adauga faina amestecata cu praful de copt, se amesteca cu telul, se obtine un aluat destul de dens. Se pune compozitia intr-o tava unsa cu unt si presarata cu pespet. Se niveleaza cu o spatula si peste se pun fructele, spalate si taiate in 4 felii fiecare fruct. Se coace in cuptorul incins la 180-200 grade C timp de aproximativ 40 minute. Pana se rumeste frumos, faceti testul cu o scobitoare, aceasta trebuie sa iasa curata, atunci checul este copt. Se scoaste din cuptor se lasa sa se raceasca in tava, apoi se pune pe un platou, dupa ce este bine racit chec-ul se pudreaza cu zahar. Se feliaza si se serveste cu multa placere. Noi l-am servit cu compot :)

Spor la treaba! Pofta buna!

Fursecuri cu migdale


         Dupa cum v-am promis am revenit cu reteta de fursecuri cu migdale. Reteta un pic este modificata, analizand ingredientele (reteta dupa care am facut) si din experienta celor facute anterior, am adaugat de la mine praful de copt si smantana. Si anume aceste ingrediente consider ca le fac mai moi si un plus la gust :) Sunt foarte delicioase cu un gust si aroma usoara de migdale, unt si vanilie. Va recomand sa le incercati. Servite cu ceaiul preferat, lapte cu cacao sau lapte simplu caldut, va duce intr-o calatorie indepartata in timp....in copilarie :)

Ingrediente:
Oua - 2
Zahar – 200 g
Smantana – 100 g
Esenta de migdale – 1 lingurita
Zahar vanilat – 2 plicuri
Unt topit – 250 g
Migdale macinate – 250 g
Faina – 720 g
Praf de copt – 1 lingurita

Mod de preparare: Este similar celor facute anterior. Se amesteca intr- un bol ouale cu zahaul, zaharul vanilat si esenta de migdale, se adauga smantana se amesteca compozitia, untul topit si racit (untul se topeste intr-un vas la foc mic) din nou amestacam, migdalele macinate. Treptat se adauga faina amestecata cu praful de copt si formam un aluat. Din aluatul obtinut se da prin masina de tocat , atasat la capat o forma de fursecuri. Se coc in cuptorul incins la 180 grade C timp de aproximativ 15 minute, pana se rumenesc usor de desubt. Se lasa sa se raceasca in tava putin apoi se scot pe un platou sa se raceasca de tot. Si acestea puteti sa le glazurati cu ciocolata, daca doriti :)

Spor la treaba! Pofta buna!

joi, 18 iunie 2015

Fursecuri cu vanilie


       Am fost tentata sa incerc si alte retete de fursecuri. Sunt foarte gustoase si acestea putin mai crocante, cele facute dupa reteta mamei, sunt putin mai moi. Dar ambele retete sunt delicioase si oricum daca sunt lasate sa stea cateva zile se fac mai moi. Urmatoarea reteta care sunt tare curioasa sa o incerc este fursecuri cu migdale facute in acelasi stil.

Ingrediente:
Oua – 2
Zahar – 200 g
Esenta de vanilie – 2 lingurite
Unt topit – 200 g
Faina – 600 g

Mod de preparare: Se amesteca intr- un bol ouale cu zaharul si esenta de vanilie, se adauga untul topit si racit (untul se topeste intr-un vas la foc mic) din nou amestacam. Treptat se adauga faina si formam un aluat. Din aluatul obtinut se da prin masina de tocat, atasat la capat o forma de fursecuri. Se coc in cuptorul incins la 180 grade C timp de aproximativ 15 minute, pana se rumenesc usor de desubt. Se lasa sa se raceasca in tava putin apoi se scot pe un platou sa se raceasca de tot. Si acestea puteti sa le glazurati cu ciocolata, daca doriti :)

Spor la treaba! Pofta buna!