Va
prezint cu drag inca un deliciu din copilarie, tortul „Napoleon”. Nu este exact
reteta dupa care ne facea mama,igredientele in mare parte sunt aceleasi, dar
gustul si aspectul este intocmai. Tin minte ca la mama, modul de preparare a
blaturilor era diferit, putin mai complicat chiar. Eu va prezint o varianta mai
usoara de facut. Daca preferati un tort delicios si neaparat gatit in casa,
chiar de voi :) va recomand cu mare drag :) Toata lumea a fost
incantata de gust, aroma si aspect, exact ca in copilarie. Si mai ales
degustatorii principali doi pitici :)
Ingrediente:
Unt rece – 400 g
Faina – 650 g
Oua – 2
Apa rece – 150 ml
Vodka – 3 linguri
Otet – 1 lingura
Praf de sare
Pentru
crema:
Galbenusuri – 7
Lapte – 1,5 l
Zahar – 300 g
Esenta de vanilie – 1 fiola
Faina – 100 g
Unt – 200 g (82% grasime)
Mod de preparare:
Intr- un bol se amesteca apa rece, vodka
si otetul. Se adauga ouale si sarea se amesteca bine, se da deoparte. Se
amesteca in alt vas faina cu untul rece taiat cubulete, se amesteca cu mixerul,
pana devine o compozitie nisipoasa. Ati putea amesteca cu mana, se lucreaza
rapid, de la caldura mainilor untul se topeste, asa ca va recomand sa folositi
un mixer sau robot de bucatarie. Se adauga compozitia de ou si se mixeaza
putin, apoi se leaga compozitia cu mana, se framanta un aluat, se presara putina faina in vas si peste aluat. Se imparte aluatul in 12 bucati
egale, se pun in pungi alimentare sau folositi folie alimentara, se lasa la
frigider pentru 1 ora (in timp ce modelati bilutele de aluat pudrati mainile cu
faina, se lucreaza mai usor cu aluatul).
Intre timp se pregateste crema.
Se amesteca intr-un bol galbenusurile cu zahar, se adauga faina se amesteca sa
nu ramana cocoloase, apoi se adauga 100 ml de lapte. Restul de lapte se pune la
foc pana ajunge la punctul de fierbere.
Se adauga in compozitia de galbenus 250 ml lapte, se amesteca usor. Apoi toata
compozitia de galbenus se toarna in vasul cu lapte. Se lasa compozitia la foc
mediu, amestecand aproape continuu pe toata perioada, pana ajunge sa se
ingroasa si incepe sa fiarba. Se ia crema de pe foc, se adauga unt, se amesteca
pana se topeste tot untul. Se lasa compozitia sa se raceasca, se acopera
suprafata vasului cu folie alimentara, folia trebuie sa atinga crema astfel sa
nu se formeze crusta.
Se incinge cuptorul la 200 grade C, se
scoate din frigider cate o bucata de aluat. Se intinde pe masa presarata cu
faina, se decupeaza un cerc (25 cm diametru), se pune in tava presarat cu faina
cercul si restul de aluat decupat, aceastea vor fi folosite la decorarea
tortului. Se coc toate foile de aluat, dupa ce se scot din cuptor, le luati cu
grija din tava sunt foarte fine si se pot rupe oricand. Le puneti pe un platou la racit,
apoi se monteaza tortul. O foaie de tort cu aproximativ 3 linguri de crema,
aveti grija sunt 12 foi de tort sa va ajunga pentru tot tortul si pentru
suprafata acestuia. Dupa aceea se presara peste resturile de aluat copt si
sfaramitat. Se lasa la frigider pentru aproximativ 24 de ore, cu cata sta mai
mult cu atat e ma fraged.
(Ati
putea incerca varianta in care dupa ce se ung toate foile de tort, se lasa la
frigider 24 de ore, apoi se unge suprafata tortului cu crema, se presara
pespet. Eu am ales varianta mai rapida din lipsa de timp, diferenta mare nu
cred ca este doar putin la aspect, dupa ce se lasa tortul il puteti modela a
doua zi cu crema si apoi se decoreaza)
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu