luni, 3 august 2015

Tort „Napoleon”


           Va prezint cu drag inca un deliciu din copilarie, tortul „Napoleon”. Nu este exact reteta dupa care ne facea mama,igredientele in mare parte sunt aceleasi, dar gustul si aspectul este intocmai. Tin minte ca la mama, modul de preparare a blaturilor era diferit, putin mai complicat chiar. Eu va prezint o varianta mai usoara de facut. Daca preferati un tort delicios si neaparat gatit in casa, chiar de voi :)  va recomand cu mare drag :) Toata lumea a fost incantata de gust, aroma si aspect, exact ca in copilarie. Si mai ales degustatorii principali doi pitici :)

Ingrediente:
Unt rece – 400 g
Faina – 650 g
Oua – 2
Apa rece – 150 ml
Vodka – 3 linguri
Otet – 1 lingura
Praf de sare

Pentru crema:
Galbenusuri – 7
Lapte – 1,5 l
Zahar – 300 g
Esenta de vanilie – 1 fiola
Faina – 100 g
Unt – 200 g (82% grasime)

Mod de preparare: Intr- un  bol se amesteca apa rece, vodka si otetul. Se adauga ouale si sarea se amesteca bine, se da deoparte. Se amesteca in alt vas faina cu untul rece taiat cubulete, se amesteca cu mixerul, pana devine o compozitie nisipoasa. Ati putea amesteca cu mana, se lucreaza rapid, de la caldura mainilor untul se topeste, asa ca va recomand sa folositi un mixer sau robot de bucatarie. Se adauga compozitia de ou si se mixeaza putin, apoi se leaga compozitia cu mana, se framanta un aluat, se presara putina faina in vas si peste aluat. Se imparte aluatul in 12 bucati egale, se pun in pungi alimentare sau folositi folie alimentara, se lasa la frigider pentru 1 ora (in timp ce modelati bilutele de aluat pudrati mainile cu faina, se lucreaza mai usor cu aluatul). 

Intre timp se pregateste crema. Se amesteca intr-un bol galbenusurile cu zahar, se adauga faina se amesteca sa nu ramana cocoloase, apoi se adauga 100 ml de lapte. Restul de lapte se pune la foc  pana ajunge la punctul de fierbere. Se adauga in compozitia de galbenus 250 ml lapte, se amesteca usor. Apoi toata compozitia de galbenus se toarna in vasul cu lapte. Se lasa compozitia la foc mediu, amestecand aproape continuu pe toata perioada, pana ajunge sa se ingroasa si incepe sa fiarba. Se ia crema de pe foc, se adauga unt, se amesteca pana se topeste tot untul. Se lasa compozitia sa se raceasca, se acopera suprafata vasului cu folie alimentara, folia trebuie sa atinga crema astfel sa nu se formeze crusta.
Se incinge cuptorul la 200 grade C, se scoate din frigider cate o bucata de aluat. Se intinde pe masa presarata cu faina, se decupeaza un cerc (25 cm diametru), se pune in tava presarat cu faina cercul si restul de aluat decupat, aceastea vor fi folosite la decorarea tortului. Se coc toate foile de aluat, dupa ce se scot din cuptor, le luati cu grija din tava sunt foarte fine si se pot rupe oricand. Le puneti pe un platou la racit, apoi se monteaza tortul. O foaie de tort cu aproximativ 3 linguri de crema, aveti grija sunt 12 foi de tort sa va ajunga pentru tot tortul si pentru suprafata acestuia. Dupa aceea se presara peste resturile de aluat copt si sfaramitat. Se lasa la frigider pentru aproximativ 24 de ore, cu cata sta mai mult cu atat e ma fraged. 

(Ati putea incerca varianta in care dupa ce se ung toate foile de tort, se lasa la frigider 24 de ore, apoi se unge suprafata tortului cu crema, se presara pespet. Eu am ales varianta mai rapida din lipsa de timp, diferenta mare nu cred ca este doar putin la aspect, dupa ce se lasa tortul il puteti modela a doua zi cu crema si apoi se decoreaza)

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu