vineri, 24 iulie 2015

„Пирожки”- „Pirojki” - Pateuri cu diverse umpluturi


       „Pirojki” sunt de origine rusa dupa cum va spune si denumirea lor. Sunt foarte populare si foarte apreciate pentru gustul extraordinar si simplitatea de care dau dovada la gatit. Sunt extrem de gustoase servite calde sau reci. La acest aluat se potrivesc diverse umpluturi atat sarate cat si dulci. De data aceasta le-am pregatit cu umplutura de varza calita, branza de vaci cu marar, ficatei cu ou si ceapa verde. Dar puteti incerca cu umplutura de cartofi sau carne, cu visine indulcite cu putin zahar sau umplutira de mere.

Ingrediente:
Faina – 700 g
Lapte caldut – 300 ml
Oua – 2 (temperatura camerei)
Sare – 1 lingurita
Zahar – 2 linguri
Drojdie uscata – 1 plic
Ulei – 100 ml
Galbenus de ou – 2 (pentru uns)

Pentru umplurura de varza proaspata : Se da prin razatoare o jumatate de varza se caleste in putin ulei, se adauga la final sare si piper macinat dupa gust.

Pentru umplutura de branza: 200 g branza de vaci, un ou, marar ½ de legatura, sare dupa gust. Se amesteca totul si compozitia obtinute se foloseste la copturi. 

Pentru umplutura de ficatei: 300 g de ficat de pui fiert, 3 oua fierte, o legatura de ceapa verde, 4 linguri de maioneza sau smantana, sare si piper macinat dupa gust. Se taie marunt ficatul, ouale si ceapa, se amesteca cu maioneza, se adauga sare si piper.

Mod de preparare: In primul rand se pregatesc umpluturie sa aiba timp pentru a se raci. 
Se amesteca intr-o cana mai mare 1 lingurita de sare cu 2 linguri de zahar si drojdia, se toarna peste 150 ml lapte caldut. Se lasa la loc cald timp de 20 minute la crescut. Se cerne faina intr-unu vas mai mare se adauga drojdia, restul de lapte, uleiul, ouale. Se framanta un aluat cateva minute. Se presara faina in vas apoi se pune aluatul, se acopera vasul cu un prosop, se lasa la crescut 30 minute, apoi se framanta din nou, se unge vasul cu putin ulei se pune aluatul, se lasa la crescut 30 minute. Se aduna aluatul si se taie bucati mici a cate 53-55 g fiecare, se formeaza mici bile, in total mi-au iesit 24 de bucati. Se unge masa cu putin ulei, se intinde fiecare bucata de aluat in parte cu ajutorul unui facalet. La mijloc se pune cate putin din umplutura, se unesc capetele, se intoarce pe partea opusa, varfurile formate se strang in interior, se modeleaza usor cu mana si se preseaza putin. Se pun in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca timp de 15 minute, se ung cu galbenus de ou.  Se coc la 180 – 200 grade C timp de aproximativ 25 minute, pana se rumenesc frumos. Dupa ce se scot din cuptor se lasa putin sa se raceasca in tava apoi le socteti pe un palou si puteti sa le serviti calde. Sau mai asteptati pana se racesc si le serviti reci. Merg foarte bine cu o sana sau chefir. Mmm sunt delicioase!

O sugestie pentru umplurura, puteti folosi si umplutura de  cartofi modul cum se pregatesc gasiti aici: http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2014/12/placinte-ca-la-mama.html

Pentru umplutura de mere: 5-6  mere se curata de coaja si de cotor, se taie cubulete. Se pune intr-o tigaie la foc mare, se adauga 200 g de zahar si 100 ml de apa. Apoi cand incepe sa fiarba compozitia se face focul mic, pana se fac moi merele si scade zeama. 

Pentru umplutura de carne: Carne tocata calita cu ceapa sare si piper macinat. (cantitatea depinde cat de multe doriti sa faceti)

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu