O
mancare gustoasa ce ma duce in atmosfera copilariei, cand venea vara cu multe
fructe si legume proaspete. Si mama, ca orice gospodina, harnica facea diferite
conserve pentru iarna, incepind cu gem de fructe, dulceata, compot....terminand
cu muraturi si diferite legume la borcan, gen tocana si salate. Eh! ce
vremuri...frumoase :) Se prepara chiar foarte usor, cu
o aroma delicioasa de vinete si usturoi, foarte gustosa atat calda cat si rece.
Dupa preferintele fiecaruia :)
Ingrediente:
Ceapa – 2-3 (mai mari)
Usturoi – 5-6 cateti (daca preferati cu un gust mai
intens de usturoi puneti mai mult)
Vinete – 2-3 (de marime medie)
Rosii – 4-5 (de marime medie)
Ulei de floarea-soarelui
Sare, piper boabe (sau macinat daca preferati)
Frunza de dafin – 1
Mod de preparare: Se spala si se taie cubulete vanata, se sareaza, se amesteca foarte bine, de la sare va lasa zeama. Apoi se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt si se pune la calit in ulei, pana se rumeste,
se amesteca din cand in cand. Se adauga vanata scursa bine de zeama,
piper si frunza de dafin. Se amesteca si se lasa sa se caleasca la foc mediu. Cand aproape vanata este gata, s-a inmuiat se adauga rosiile, la fel
taiate cubulete mici, se amesteca si se lasa sa se coaca la foc mediu spre mic, timp de 40-50 minute.
Pana rosiile se inchid la culoare, inseamna ca sunt bine coapte. Nu uitati sa amestecati periodic compozitia de legume. Si apoi este gata, o gustati daca are suficienta
sare, puteti sa o serivi imediat cu putin patrujel proaspat tocat.
Sau daca o puneti la borcan, se spala
bine borcanele, se lasa la scurs sa fie bine uscate. Se pune din compozitia
fierbinte, se infileteaza borcanele si se lasa cu capul in jos, acoperite cu o
patura mai groasa pana se racesc. Apoi se pun in camara si vor astepta sa fie
servite la iarna..cu cartofi copti, sau rece la micul dejun intinsa pe paine. Sau
cum preferati fiecare :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu