duminică, 30 august 2015

Dulceață de afine


              O dulceata foarte delicioasa si aromata. Nu stiu, poate ca sunt persoane care nu le plac afinele sau dulceata de afine. Insa eu personal o ador inca din copilarie. Se prepara foarte usor si o puteti servi cu papanasi, clatite sau dimineata la mic dejun cu paine prajita si unt. Este extrem de gustoasa si delicioasa! 

Ingrediente:
Afine  - 5 kg
Zahar – 3 kg

Mod de preparare: Afinele se curata de frunzulite si codite. Se pun intr-un vas cu fundul mai gros (teflonata) sau si mai bine ceaun. Se adauga zaharul, fructele avand deja putin suc, zaharul se topeste destul de repede. Se pune la foc mare pana incepe sa fiarba compozitia apoi se da focul mic si se fierbe 2 ore si 30 minute, se amesteca periodic. Se pune dulceata in borcane curate (spalate si uscate anterior), se infileteaza cat este fierbinte. Se lasa bocanele cu gura in jos, acoperite cu o patura mai goasa pana a doua zi, borcanele trebuie sa fie complet racite. Se depoziteaza in camara si vor astepta sa fie servite de pofticiosi cu clatite, papanasi sau cu orice altceva va place. :)

Obs: Am incercat sa fac si proportia de 1 la 1, adica 1kg de afine la 1kg de zahar. A iesit prea dulce pentru gustul meu, asa ca am mai redus din zahar.  Si am fiert dulceata 2 ore. Dar incercati si faceti cum considerati ca este perfecta pentru gustul vostru.

Spor la treaba! Pofta buna!

vineri, 21 august 2015

Clătite cu lapte de cocos

              Astazi va propun sa incercati clatite delicioase cu lapte de cocos. Cu gust usor de unt si aroma fina de cocos, o combinatie perfecta cu crema de ciococlata, fineti. Sunt extraordinar de gustoase si cu dulceata de afine. Foarte delicios! :)

Ingrediente:
Faina – 250 g
Oua – 3
Lapte de cocos  - 600 ml
Praf de sare
Zahar – 3 linguri
Zahar vanilat – 1 plic
Ulei de floarea- soarelui – 3 linguri
Unt – 50 g
Fineti – 200 g
Ciocolata topita – 20 g
Capsuni

Mod de preparare: Intr-un bol se mixeaza cele 3 oua cu sare, zahar si zaharul vanilat. Se adauga toata faina, se amesteca bine sa nu se formeze cocoloase. Se adauga laptele in trepte a cate 100 ml. La final in compozitie se adauga 3 linguri de ulei de floarea-soarelui, se amesteca din nou. Se incinge o tigaie, se unge cu putin unt, dupa ce s-a infierbantat destul de bine, cu ajutorul unui polonic se ia din aluat. Masurati cantitatea suficienta de aluat incat sa va ajunga sa intindeti pe toata suprafata tigaii o clatita. Se rumenesc pe ambele parti. Dupa fiecare clatita se unge tigaia cu foarte putin unt. Dupa ce se coc toate clatitele se ung cu fineti sau oricare alta umplutura preferati. Se servesc cu capsuni si ciocolata topita. 

Spor la treaba! Pofta buna!

joi, 13 august 2015

Tocană de vinete



         O mancare gustoasa ce ma duce in atmosfera copilariei, cand venea vara cu multe fructe si legume proaspete. Si mama, ca orice gospodina, harnica facea diferite conserve pentru iarna, incepind cu gem de fructe, dulceata, compot....terminand cu muraturi si diferite legume la borcan, gen tocana si salate. Eh! ce vremuri...frumoase :) Se prepara chiar foarte usor, cu o aroma delicioasa de vinete si usturoi, foarte gustosa atat calda cat si rece. Dupa preferintele fiecaruia :)

Ingrediente:
Ceapa – 2-3 (mai mari)
Usturoi – 5-6 cateti (daca preferati cu un gust mai intens de usturoi puneti mai mult)
Vinete – 2-3 (de marime medie)
Rosii – 4-5 (de marime medie)
Ulei de floarea-soarelui
Sare, piper boabe (sau macinat daca preferati)
Frunza de dafin – 1

Mod de preparare:  Se spala si se taie cubulete vanata, se sareaza, se amesteca foarte bine, de la sare va lasa zeama. Apoi se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt si se pune la calit in ulei, pana se rumeste, se amesteca din cand in cand. Se adauga vanata scursa bine de zeama, piper si frunza de dafin. Se amesteca si se lasa sa se caleasca la foc mediu. Cand aproape vanata este gata, s-a inmuiat se adauga rosiile, la fel taiate cubulete mici, se amesteca si se lasa sa se coaca la foc mediu spre mic, timp de 40-50 minute. Pana rosiile se inchid la culoare, inseamna ca sunt bine coapte. Nu uitati sa amestecati periodic compozitia de legume. Si apoi este gata, o gustati daca are suficienta sare, puteti sa o serivi imediat cu putin patrujel proaspat tocat. 

Sau daca o puneti la borcan, se spala bine borcanele, se lasa la scurs sa fie bine uscate. Se pune din compozitia fierbinte, se infileteaza borcanele si se lasa cu capul in jos, acoperite cu o patura mai groasa pana se racesc. Apoi se pun in camara si vor astepta sa fie servite la iarna..cu cartofi copti, sau rece la micul dejun intinsa pe paine. Sau cum preferati fiecare :)

Spor la treaba! Pofta buna!

Înghețată de căpșuni



             Delicioasa, racoroasa si putin dulce-acrisoara.Perfect pentru cei care adora inghetata, dar sa nu fie nici foarte dulce. O serviti cu glazura de ciocolata, cu diferite sosuri de fructe sau asa simpa cum este. Este irezistibila... V-am mai marturisit, incep sa ma indragostesc de inghetata facuta acasa, se prepara cu minim efort....dar rezultatul este maxim! Spre bucuria celor mici dar si celor mari ;) :)
Seamana foarte mult la gust, aspect si textura cu inghetata Nestea de la Nestle :)

Ingrediente:
Capsuni – 400 g
Iaurt (10% grasime) – 150 g (Recomand Olympus, este foarte cremos. Sau puteti inlocui cu smantana pentru frisca 30% grasime)
Miere – 4-5 cupe de 15 ml (depinde cat de dulce doriti, o gustati periodic si mai adaugati daca considerati necesar)  

Mod de preparare: Fructele se spala, se lasa la scurs si apoi se tamponeaza cu un prosop de bucatarie, sa se absoarba apa, se curata de codite. Se pun intr-un bol, se adauga iaurtul si mierea, se paseaza totul cu un blender. Se gusta compozitia daca este suficient de dulce, dupa caz mai adaugati miere daca trebuie, din nou amestecati sa fie o compozitie omogena.
Se pune amestecul in forme pentru inghetata, se lasa la congelator pentru minim 6 ore, cel mai bine, pregatiti seara si a doua zi serviti. La fel, folositi un uscator sa scoateti inghetata din forme, incalziti cateva secunde suprafata formei, aceasta se topeste putin si aluneca usor din forma. Si serviti cu multa bucurie si placere!!!



Puteti folosi oricare alte fructe preferati: zmeura, fructe de padure, visine, cirese, caise, piersici..etc.

Spor la treaba! Pofta buna!