Asa
DA! „Cuşma lui Guguță” :)
Dragii
mei va prezint cu mare drag tortul „Cuşma lui Guguță”. Este o alta forma de
prezentare acestui deosebit tort. Este extraordinar de gustos. Stiam de aceasta
metoda de prezentare dar este pentru prima data cand l-am facut. Pana acum il
faceam doar din rulouri cum l-am si prezentat anterior. Si anume aceasta metoda
zic eu ca seamana mai mult cu „Cuşma lui Guguță”. Va recomand cu mare
drag....este un tort de suflet...un tort al copilariei mele. Il ador si acum :)
Aici
aveti link-ul de la reteta prezentata anterior. http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2015/04/tort-cusma-lui-guguta.html
Ingrediente:
Untura,
unt sau margarina – 200 g
Smantana
– 200 g
Drojdie
uscata – 1 lingurita
Un
praf de sare
Faina
– cat se cere (circa 480 g)
Visine
(proaspete, congelate sau in suc propriu din borcan) – 600 g
Crema de
smantana:
Smantana “Gusturi Romanesti” grasime
30% - 600g
Zahar pudra – 210g
Zahar vanilat – 1 plic
Nuca macinata – 100 g (optional)
Pentru decor:
Ciocolata neagra – 20 g
Pentru decor:
Ciocolata neagra – 20 g
Mod
de preparare: Se amesteca intr-un bol untul (la temperatura camerei) si smantana,
pana obtinem o masa omogena. Se adauga praful de sare si drojdia, se amesteca,
treptat se adauga faina, se framanta un aluat cu o textura moale. Se imparte
aluatul in 4 bucati, se modeleaza din fiecare bucata cate o bila de aluat. Se
intinde o foaie subtire pe masa de lucru (puteti sa presarati putina faina
pentru a se intinde mai usor aluatul) cu ajutorul unui facalet, dand-ui forma
rotunda. Se decupeaza cu ajutorul unui pahar cercuri din aluat, dati marginile
paharului cu faina, se decupeaza mai usor. Fiecare bucata de aluat se intoarce
pe masa, se lucreaza cu partea opusa a fiecarui cerc de aluat. Apoi se pun
visine date prin faina. Visinele trebuie sa fie decongelate si stoarse de suc,
daca folositi congelate. Acum am folosit visine proaspete se spala bine si se
scot samburii. Se lipesc marginile, astfel se formeaza („un coltunas din aluat
de biscuiti”) semicerc. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se coc la
180 C timp de 25-30 minute, pana se rumenesc, daca este cazul puteti sa le
rumeniti putin si partea de sus. Se scot din tava si se pun pe un platou sa se
raceasca. Atentie mare!
Folositi hartie de copt, eu sincer am uitat si unele sau desfacut, nu foarte
mult, a mai curs zeama de la visine care s-a prins de tava.
Pregatim
crema de smantana (frisca): Intr-un bol se mixeaza la viteza maxima smantana (rece de
la frigider) cu zahar pudra si zahar vanilat. Pana obtinem o crema ferma si densa. Cea mai buna smantana cu care
am lucrat pana acum, este superba, niciodata nu m-a dezamagit.
Pe
un platou se pun prajiturelele si peste crema, aveti grija cum repartizati
crema, astfel incat sa va ajunga pentru tot tortul. Peste stratul de crema
presaram putina nuca si o amesetcam. Apoi urmeaza celelalte straturi, tot mai
putine, sincer nu am numarat cate am folosit la fiecare strat, astfel incat la
final sa obtineti un con, bine aproximativ, cu varful mai putin ascutit :) Pana epuizam toata crema, (nu
uitati sa va ajunga crema pentru toata suprafata). Se orneaza cu ciocolata
rasa. Se lasa la frigider pentru minim 12 ore sa se inmoaie. Cel mai bine 24- 28 ore, atunci sigur este bine patrusa crema in blat. Si obtinem un tort
delicios cu visine si frisca. :)
Obs: Ultimul strat este format din doua prajiturele, nu
din trei cum este in poza. Cand am intins crema peste, a treia bucata era in
plus si am decis sa las doar doua.
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu