joi, 16 iulie 2015

Tort „Medovic” cu dulceață de cireșe amare


        Un tort extraordinar! Intamplator am facut cunostinta cu aceasta reteta de tort pe internet. Cautam sa fac un tort deosebit pentru o persoana deosebita :) Blat de tort "Medovic" cu cacao, exista reteta pe blog.  Noutatea este crema,  combinatia de ciocolata si dulceata de cirese amare, plus coniac... mmm :) Da, stiu suna bine..dar gustul si mai bine :) ... gustul este nemaipomenit. Crema fina de ciocolata cu gust intens de coniac si cirese amare. Este minunat ...cuvintele sunt de prisos, gustul este totul :)

Ingrediente blat:
Zahar – 100 g
Miere – 100 g
Unt – 75 g
Lapte – 25 ml
Sare – 3 g
Oau – 3 (150 g)
Bicarbonat de sodiu – 1 lingurita
Faina – 400 g
Cacao – 25 g

Ingrediente crema:
Lapte – 100 ml
Smantana pentru frisca – 200 ml
Ciocolata neagra – 200 g
Galbenusuri – 3
Zahar – 20 g
Lapte – 20 ml
Unt – 50 g
Coniac – 75 – 100 ml
Fulgi de migdale coapte – 50 g
Dulceata de cirese amare – 200 g

Pentru decor:
Unt topit – 50 g
Blat maruntit

Mod de preparare: Intr-un vas cu fundul mai gros, se pune zaharul, mierea, untul, laptele si sarea. La foc mediu se amesteca cu un tel pana compozitia devine omogena si se caramelizeaza putin. Lasati compozitia sa se raceasca, pana ajunge sa fie calda. Se adauga ouale si bicarbinatul, amestecati foarte bine. Se adauga cacao, se amesteca bine sa nu ramana cocoloase. Apoi se incorporeaza faina putin cate putin, pana se formeaza un aluat, putin lipicios, se pune intr-o puna alimentara, apoi se da la rece pentru 30 minute. Apoi aluatul se imparte in 6 bucati egale. Se intinde fiecare bucata de aluat cu ajutorul unui facalet, presarati faina, se intinde mai usor, nu se lipeste aluatul de masa sau facalet. Se decupeaza un cerc cu diamentru de 22 cm. Se inteapa aluatul cu o furculita pentru a impiedica cresterea acestuia. Se incalzeste cuptorul la 200 grade C, apoi se coace fiecare bucata de aluat in parte aproximativ 5 minute, se coc foarte repede. Tot ce ramane din aluat dupa ce ati decupat balurile se coc, vor fi folosite pentru decor.  Dupa ce ati copt toate blaturile faceti crema.
Crema: Se pune intr-un vas la foc mic, smantana pentru frisca si 100 ml laptele. Se infierbanta foarte bine, aduceti la punctul de fierbere, mestecati cu un tel. Intre timp se freaca galbenusurile cu 20 ml lapte si 20 g zahar. Se toarna peste galbenusuri amestecul de lapte si smantana. Se amesteca energic toata compozitia apoi se pune din nou la foc mic, amestecati continuu pana compozitia se ingroasa usor, nu foarte tare. In acest moment luati vasul de pe foc, Atentie! nu lasati foarte mult timp, se taie. Topiti la baie de aburi, la foc mic, ciocolata. Apoi peste ciocolata se toarna amestecul de galbenus. Se amesteca foarte bine, se incorporeaza untul si coniacul. Veti obtine o compozitie lichida, se lasa sa se raceasca pana junge la temperatura camerei, apoi se tine la congelator 10 – 15 minute, amestecati din cand in cand, pana cand crema are o consistenta densa ca de smantana mai grasa.
Apoi asezati pe un platou primul blat de tort, indindeti crema aproximativ 2 linguri pentru fiecare balt, mai putin ultimul care este foarte subtire. Se presara fulgi de migdale coapte. Al 4-lea blat se intinde un strat generos de dulceata de cirese amare, apoi blat, crema, fulgi de migdale. Apoi ultimul blat cu foarte putina crema, se unge cu crema si partile laterale. Cantitatea de crema este la fix, mi-a ajuns la limita, asa ca aveti grija cum repartizati crema.
Pentru decor: Se topeste 50 g unt, se adauga pesmet din blatul de tort, cele ce au ramas de la decupat. Se maruntesc cu facaletul, cum vedeti si in poze sau la robot. Nu am o cantitate exacta cat se cere pana sa incorporati tot untul si obtineti o compozitie nisipoasa. Se presara cu grija partea de sus. Se da tortul la rece pentru aproximativ 30 de ore. A fost destul de imbibata crema in blat, a fost suficient acest timp, dar cu cat sta mai mult cu atat tortul este mai moale, se face si mai bun.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu