vineri, 24 iulie 2015

„Пирожки”- „Pirojki” - Pateuri cu diverse umpluturi


       „Pirojki” sunt de origine rusa dupa cum va spune si denumirea lor. Sunt foarte populare si foarte apreciate pentru gustul extraordinar si simplitatea de care dau dovada la gatit. Sunt extrem de gustoase servite calde sau reci. La acest aluat se potrivesc diverse umpluturi atat sarate cat si dulci. De data aceasta le-am pregatit cu umplutura de varza calita, branza de vaci cu marar, ficatei cu ou si ceapa verde. Dar puteti incerca cu umplutura de cartofi sau carne, cu visine indulcite cu putin zahar sau umplutira de mere.

Ingrediente:
Faina – 700 g
Lapte caldut – 300 ml
Oua – 2 (temperatura camerei)
Sare – 1 lingurita
Zahar – 2 linguri
Drojdie uscata – 1 plic
Ulei – 100 ml
Galbenus de ou – 2 (pentru uns)

Pentru umplurura de varza proaspata : Se da prin razatoare o jumatate de varza se caleste in putin ulei, se adauga la final sare si piper macinat dupa gust.

Pentru umplutura de branza: 200 g branza de vaci, un ou, marar ½ de legatura, sare dupa gust. Se amesteca totul si compozitia obtinute se foloseste la copturi. 

Pentru umplutura de ficatei: 300 g de ficat de pui fiert, 3 oua fierte, o legatura de ceapa verde, 4 linguri de maioneza sau smantana, sare si piper macinat dupa gust. Se taie marunt ficatul, ouale si ceapa, se amesteca cu maioneza, se adauga sare si piper.

Mod de preparare: In primul rand se pregatesc umpluturie sa aiba timp pentru a se raci. 
Se amesteca intr-o cana mai mare 1 lingurita de sare cu 2 linguri de zahar si drojdia, se toarna peste 150 ml lapte caldut. Se lasa la loc cald timp de 20 minute la crescut. Se cerne faina intr-unu vas mai mare se adauga drojdia, restul de lapte, uleiul, ouale. Se framanta un aluat cateva minute. Se presara faina in vas apoi se pune aluatul, se acopera vasul cu un prosop, se lasa la crescut 30 minute, apoi se framanta din nou, se unge vasul cu putin ulei se pune aluatul, se lasa la crescut 30 minute. Se aduna aluatul si se taie bucati mici a cate 53-55 g fiecare, se formeaza mici bile, in total mi-au iesit 24 de bucati. Se unge masa cu putin ulei, se intinde fiecare bucata de aluat in parte cu ajutorul unui facalet. La mijloc se pune cate putin din umplutura, se unesc capetele, se intoarce pe partea opusa, varfurile formate se strang in interior, se modeleaza usor cu mana si se preseaza putin. Se pun in tava unsa cu ulei, se lasa sa creasca timp de 15 minute, se ung cu galbenus de ou.  Se coc la 180 – 200 grade C timp de aproximativ 25 minute, pana se rumenesc frumos. Dupa ce se scot din cuptor se lasa putin sa se raceasca in tava apoi le socteti pe un palou si puteti sa le serviti calde. Sau mai asteptati pana se racesc si le serviti reci. Merg foarte bine cu o sana sau chefir. Mmm sunt delicioase!

O sugestie pentru umplurura, puteti folosi si umplutura de  cartofi modul cum se pregatesc gasiti aici: http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2014/12/placinte-ca-la-mama.html

Pentru umplutura de mere: 5-6  mere se curata de coaja si de cotor, se taie cubulete. Se pune intr-o tigaie la foc mare, se adauga 200 g de zahar si 100 ml de apa. Apoi cand incepe sa fiarba compozitia se face focul mic, pana se fac moi merele si scade zeama. 

Pentru umplutura de carne: Carne tocata calita cu ceapa sare si piper macinat. (cantitatea depinde cat de multe doriti sa faceti)

Spor la treaba! Pofta buna!

joi, 16 iulie 2015

Tort „Medovic” cu dulceață de cireșe amare


        Un tort extraordinar! Intamplator am facut cunostinta cu aceasta reteta de tort pe internet. Cautam sa fac un tort deosebit pentru o persoana deosebita :) Blat de tort "Medovic" cu cacao, exista reteta pe blog.  Noutatea este crema,  combinatia de ciocolata si dulceata de cirese amare, plus coniac... mmm :) Da, stiu suna bine..dar gustul si mai bine :) ... gustul este nemaipomenit. Crema fina de ciocolata cu gust intens de coniac si cirese amare. Este minunat ...cuvintele sunt de prisos, gustul este totul :)

Ingrediente blat:
Zahar – 100 g
Miere – 100 g
Unt – 75 g
Lapte – 25 ml
Sare – 3 g
Oau – 3 (150 g)
Bicarbonat de sodiu – 1 lingurita
Faina – 400 g
Cacao – 25 g

Ingrediente crema:
Lapte – 100 ml
Smantana pentru frisca – 200 ml
Ciocolata neagra – 200 g
Galbenusuri – 3
Zahar – 20 g
Lapte – 20 ml
Unt – 50 g
Coniac – 75 – 100 ml
Fulgi de migdale coapte – 50 g
Dulceata de cirese amare – 200 g

Pentru decor:
Unt topit – 50 g
Blat maruntit

Mod de preparare: Intr-un vas cu fundul mai gros, se pune zaharul, mierea, untul, laptele si sarea. La foc mediu se amesteca cu un tel pana compozitia devine omogena si se caramelizeaza putin. Lasati compozitia sa se raceasca, pana ajunge sa fie calda. Se adauga ouale si bicarbinatul, amestecati foarte bine. Se adauga cacao, se amesteca bine sa nu ramana cocoloase. Apoi se incorporeaza faina putin cate putin, pana se formeaza un aluat, putin lipicios, se pune intr-o puna alimentara, apoi se da la rece pentru 30 minute. Apoi aluatul se imparte in 6 bucati egale. Se intinde fiecare bucata de aluat cu ajutorul unui facalet, presarati faina, se intinde mai usor, nu se lipeste aluatul de masa sau facalet. Se decupeaza un cerc cu diamentru de 22 cm. Se inteapa aluatul cu o furculita pentru a impiedica cresterea acestuia. Se incalzeste cuptorul la 200 grade C, apoi se coace fiecare bucata de aluat in parte aproximativ 5 minute, se coc foarte repede. Tot ce ramane din aluat dupa ce ati decupat balurile se coc, vor fi folosite pentru decor.  Dupa ce ati copt toate blaturile faceti crema.
Crema: Se pune intr-un vas la foc mic, smantana pentru frisca si 100 ml laptele. Se infierbanta foarte bine, aduceti la punctul de fierbere, mestecati cu un tel. Intre timp se freaca galbenusurile cu 20 ml lapte si 20 g zahar. Se toarna peste galbenusuri amestecul de lapte si smantana. Se amesteca energic toata compozitia apoi se pune din nou la foc mic, amestecati continuu pana compozitia se ingroasa usor, nu foarte tare. In acest moment luati vasul de pe foc, Atentie! nu lasati foarte mult timp, se taie. Topiti la baie de aburi, la foc mic, ciocolata. Apoi peste ciocolata se toarna amestecul de galbenus. Se amesteca foarte bine, se incorporeaza untul si coniacul. Veti obtine o compozitie lichida, se lasa sa se raceasca pana junge la temperatura camerei, apoi se tine la congelator 10 – 15 minute, amestecati din cand in cand, pana cand crema are o consistenta densa ca de smantana mai grasa.
Apoi asezati pe un platou primul blat de tort, indindeti crema aproximativ 2 linguri pentru fiecare balt, mai putin ultimul care este foarte subtire. Se presara fulgi de migdale coapte. Al 4-lea blat se intinde un strat generos de dulceata de cirese amare, apoi blat, crema, fulgi de migdale. Apoi ultimul blat cu foarte putina crema, se unge cu crema si partile laterale. Cantitatea de crema este la fix, mi-a ajuns la limita, asa ca aveti grija cum repartizati crema.
Pentru decor: Se topeste 50 g unt, se adauga pesmet din blatul de tort, cele ce au ramas de la decupat. Se maruntesc cu facaletul, cum vedeti si in poze sau la robot. Nu am o cantitate exacta cat se cere pana sa incorporati tot untul si obtineti o compozitie nisipoasa. Se presara cu grija partea de sus. Se da tortul la rece pentru aproximativ 30 de ore. A fost destul de imbibata crema in blat, a fost suficient acest timp, dar cu cat sta mai mult cu atat tortul este mai moale, se face si mai bun.

Spor la treaba! Pofta buna!

marți, 14 iulie 2015

Suc natural din fructe și ghimbir


       Astazi vreau sa va prezint o bautura foarte delicioasa si desigur sanatoasa. Fructe proaspete si ghimbir o aroma si gust deosebit. Acest suc l-am servit zilele acestea in oras, mi-a placut foarte mult. Si am zis neaparat trebuie sa ma impart cu aceasta reteta si cu voi. Este foarte simpla cu fructe mereu la indemana, se prepara foarte repede. In cateva minute savurati un suc natural, sanatos si foarte delicios. Un amestec  de savoare si energie!!! :)

Ingrediente:
Portocale – 2-3 bucati (300 ml de suc cu pulpa)
Banane – 1 (aprox. 130 g)
Ghimbir – 10 g (dat prin razatoare)
Ananas – 200 g

Mod de preparare: Se storc portocalele de suc, se pune sucul intr-un vas deoparte. Se curata ananasul si se taie cuburi mici, apoi se pune intr-un vas in care vom mixa cu blenderul. Adaugam banata curatata si taiata in 3-4 bucati si ghimbirul maruntit. Se mixeaza fructele la blender apoi se adauga sucul de portocala si se mai amesteca putin. Si gata puteti sa-l serviti. Daca doriti sa fie rece, puneti fructele putin la frigider inainte de a prepara sucul sau ati putea adauga cuburi de gheata. 

Spor la treaba! Pofta buna!

sâmbătă, 11 iulie 2015

Inghețată de vanilie cu coniac


        O inghetata cremoasa, fina, delicioasa. O degustam si tot ma gandeam: „ Din asta as tot manca....as tot manca”. Foarte delicioasa! Am fost foarte multumita si incantata de rezultat. Un gust divin cu aroma dulce de vanilie si coniac. O combinatie perfecta....irezistibila ;)

Ingrediente:
Galbenusuri – 6
Zahar – 200 g (daca doriti mai putin dulce, adaugati mai putin zahar 100-150g)
Lapte – 100 ml
Esenta de vanilie – 1 lingurita
Amestec de lapte condensat si coniac  - 100 ml si 100 ml
Smantana pentru frisca Dorna 35 % grasime – 400 ml  (rece de la frigider)

Mod de preparare: Intr-un vas se pune la foc mic laptele si esenta de vanilie, se amesteca. Se adauga amestecul de lapte condensat si coniac, se ia de pe foc, compozitia trebuie sa fie fierbinte dar nu trebuie sa fiarba. Separat se mixeaza spuma galbenusurile cu zahar. Se adauga in compozitia de lapte. Se pune din nou pe foc se amesteca si se aduce la puntul de fierbere. Se mixeaza smantana pentru frisca la viteza maxima. Peste aceasta se adauga compozitia de lapte si ou, se amesteca. Se da la congelator pentru  1 ora. De preferant intr-un vas de sticla sau metal. Se mixeaza de cateva ori (3-4 ori, peste fiecare ora sau chiar la 2 ore) inghetata devine mai cremoasa si fina, apoi se lasa peste noapte la rece. Compozitia la inceput o sa va iasa destul de lichida, dar dupa ce sta la frigider cateva ore si o mixati periodic, capata o textura cremoasa.

Obs : Daca doriti sa serveasca si cei mici excludeti alcoolul :)

Spor la treaba! Pofta buna!