joi, 19 iulie 2018

Tort delicios cu crema “Plombir” si gem de fructe

Crema "Stracciatella"
La acest tort am folosit alta creama si anume Crema de smantana cu nuci si ciocolata ''Stracciatella" :)

Creama "Stracciatella"
La acest tort am folosit crema de bezea din 5 albusuri (200g)
Aici am folosit duza 789 pentru a imbraca tortul
Duze: 789, 128, 70, 18, 14, 070, 1

Unul din cele mai bune torturi facute de mine Nu sunt experta in domeniu dar din experienta pe care o am, pot sa spun ca este un tort foarte reusit si foarte gustos! Ma bucur ca am reusit sa aduc bucurie si fericire oamenilor care au avut norocul sa savureze o felie de tort Si eu am fost super fericita si multumita ca efortul si munca mea a fost apreciata

Ingrediente: (dimensiune tava 23 Ø ) Tortul cu trandafiri roz:
Oua – 4 (L, XL)
Faina – 140 g
Zahar – 140 g
Zahar vanilat – 1 plic
Unt  - 40 g (topit si racit)
Praf de copt – 1 lingurita (4-5 g)
Sare  - 2 g

Mod de preparare: Se pregateste tava pentru copt, se tapeteaza cu hartie de copt atat fundul tavii cat si peretii acesteia. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Se mixeaza ouale cu sarea aproximativ 1 minut, se adauga zaharul si zaharul vanilat. Continuati sa mixati pana masa creste in volum. Se adauga faina amestecata cu praful de copt (cacao, daca este cazul) si cernuta de vreo 3 ori anterior. Se amesteca cu un tel toata compozitia, usor sa nu scada in volum. Apoi se amesteca untul topit si racit , pana avem o compozitie omogena. Se toarna aluatul in tava si se coace aproximativ 35 minute. Se scoate de la cuptor si se lasa sa se racesca putin in tava, apoi se pune pe un gratar cu fata in jos sa se raceasca complet.
Din aceasta cantitate de ingrediente veti obtine un blat de tort de 23 cm Ø, pe care il puteti felia fie in doua parti egale sau in 3 depine cum aveti nevoie pentru a forma tortul. Eu am avut nevoie de blaturi mai subtiri la acest tort asa ca am optat pentru a-l felia in 3 parti egale.
Pentru acest tort am copt 2 blaturi de tort, astfel am obtinut 6 felii de blat de tort. Nu am avut 2 tavi de aceeasi dimensiune asa ca am copt blaturile pe rand. Daca aveti 2 tavi de aceeasi dimensiune faceti din start aluatul din 8 oua, apoi impartiti aluatul in cele 2 tavi si le coaceti odata.
Pentru a taia blatul de tort cu usurinta il lasati pentru cel putin o ora la congelator.
Am uns fiecare blat de tort cu gem de fructe, (pentru blaturile cu cacao am folosit dulceata de trandafiri) apoi peste se pune crema impartita in mod egal pe fiecare blat (1200/5=240 g de crema pentru fiecare blat)

Pentru crema:  Crema “Plombir”
Smantana pentru frisca- 600 ml
Mascarpone- 400 g
Lapte condensate- 200 g
Zahar vanilat- 1-2 plicuri
Gem fructe: capsune, zmeura, visine, caise, portocale, ananas...etc, combinatie de 4 fructe depinde cum preferati- aproximativ 250 g
Dulceata de trandafiri pentru blaturile cu cacao- aproximativ 160g

Mod de preparare: Foarte important ca toate ingredientele sa fie reci de la frigider. Se pun toate ingredientele intr-un bol se mixeaza initial la viteza mica, imediat ce capata consistenta se mai mixeaza inca 1-2 minute la viteza medie spre mare. Aveti grija nu insistati foarte mult, crema se poate taia.  Se ansambleaza tortul, la fiecare foaie se utilizeaza gem si 240 g de crema, se lasa peste noapte la frigider. A doua zi se decoreaza dupa placul si imaginatia fiecaruia.
Eu am folosit crema de bezea o portie, aveti aici reteta:
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2017/10/crema-de-bezea-pentru-decor.html

Altele: Mai aveti nevoie de coloranti alimentari pe baza de gel pentru crema decor si sclipici comestibil, perle din zahar, posuri de unica folosinta si duze pentru decor.

Ingrediente: (dimensiune tava 23 Ø ) Tortul cu trandafiri galbeni
Oua – 5 (L,XL)
Faina – 175 g
Zahar – 175 g
Zahar vanilat – 1 plic
Unt  - 50 g (topit si racit)
Praf de copt – 1 lingurita (5 g)
Sare  - 2 g

Pentru blatul cu cacao! Pentru fiecare ou folositi cate 10 g cacao si 25 g faina, altfel spus aveti nevoie de urmatoarele ingrediente : 6 oua (L,XL), 60 g cacao, 150 g faina, 210 g zahar, 1-2 plicuri zahar vanilat, 60g unt, 6g praf de copt, 2g sare.

Obs: In poza blatul cu vanilie este facut din 4 oua, dar trebuie sa fie putin mai groase foile asa ca faceti mai bine din 5 oua cum am prezentat reteta. Pentru blatul cu cacao calculati ingredientele pentru 6 oua (nu creste la fel de mult ca cel clasic si este nevoie de mai multe ingediente sa obtinem blaturile de aceeasi inaltime. Blaturile de ciocolata (cu cacao) sunt insiropate cu ceai de fructe, au iesit putin mai groase, am decis să mă asigur că nu vor fi uscate. Cat de insiropate doriti blaturile depinde de preferintele fiecaruia, nu exagerati, nici prea insiropate tot nu este bine 😉. Modul de preparare este descris mai sus ;)
                                        
La acest tort am folosit crema de bezea din 5 albusuri (200g)
La acest tort am folosit crema de bezea din 4 albusuri (150g)
Duza 789 pentru a imbraca tortul si 128 pentru trandafiri
Duze: 789, 128, 70, 33
Spor la treaba! Pofta buna!

miercuri, 4 iulie 2018

Placinte coapte in tigaie


        

      Din copilarie pur si simplu adoram placintele facute in tigaie de mama sau bunica. Uneori le faceau fara umplutura pentru ca ne placeau foarte mult sa le mancam asa simple ca pe niste turte le mai spunea bunica. Foate gustoase si pufoase. Puteti sa le faceti cu ce umplutura preferati...cu branza, cartofi sau varza calita...si multe altele. Va recomand sa le incercati ;)
Bunica mai facea cu chefir si bicarbonat de sodiu...tot foarte bune :)

Ingrediente:
Faina – 600 g
Oua- 1
Lapte caldut – 350 ml
Drojdie uscata – 7 g (sau 25 proaspata)
Ulei – 30 ml
Un praf de sare

Pentru umplutura:
Varza calita in putin ulei, sare si piper.
Cartofi fierti in coaja, se curata de coaja, apoi zdrobiti cat sunt fierbinti, ceapa prajita in putin ulei, sare, piper.

Mod de preparare: Se pregateste umplutura mai intai sa reuseasca sa se raceasca. Se pune intr-un vas (bol) faina, drojdia uscata, sarea, oul si laptele caldut, uleiul. Se amesteca totul si se framanta un aluat, pana nu se lipeste de maini. Se lasa la dospit aluatul intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu un prosop de bucatarie, timp de 30 minute. Apoi se imparte aluatul in 6 bucati egale. Se presara masa cu faina, se intinde putino bucata de aluat  se pune in mojloc din umplutura, se unesc marginile spre mijloc (vedeti in poze), apoi se intinde din nou cu facaletul, nu insistati foarte mult sa nu iasa din umplutura. Se coc in tigaie pe ambele parti la foc mediu in putin sau mai mult ulei cum preferati. Se servesc fierbinti! Sunt pur si simplu delicioase!!!
Spor la treaba! Pofta buna!

Tort delicios de portocale si ciocolata


             Despre acest tort pot sa spun ca este unul senzational de gustos, delicios! Un tort ales cu succes pot spune pentru ziua sotului :) Am ramas super incantata...mai ales ca il incercasem deja, este practic acelasi tort care l-am facut de 1 iunie pentru copilasi. Doar ca am combinat si blatul de cacao si am folosit ceva mai multa crema ( 2 portii penru interior impartit in mod egal si o portie pentru exterior) si blaturile sunt putin mai subtiri. Si inca ceva  foarte important, blaturile le-am copt in forma rotunda de 20 cm diametru si a fost nevoie de mai mult timp la coacere de 1 ora nu cum este mentionat la chec de 40 minute, aceeasi temperatura de 180 grade C. Sau puteti imparti aluatul din start in 2 forme de 20 cm si le coaceti mai putin timp, nu am incercat dar cred ca va fi nevoie de 30-40 minute. (cu siguranta pe viitor va fi de folos inca o forma de copt este mai usor de lucrat, trebuie sa mai cumpar ;)Pentru decor am folosit trandafiri din plastilina de ciocolata ;)
         Aveti nevoie de coloranti alimentari pe baza de gel pentru trandafiri, ca sa nu folosesc foarte mult colorant am vopsit cu pensula trandafirii, am presarat peste sclipici comestibil si pudra aurie, am pudrat putin peste glazura si am colorat trandafirul auriu (putina pudra amestecata cu cateva picaturi de vodka).  

Pentru balt de tort aveti reteta aici:
Pentru trandafiri aveti reteta aici:
Frunzele sunt facute din ciocolata topita cu ajutorul unei forme din plastic sau silicon
Crema super delicioasa de branza cu unt (cheese cream):

M-am decis sa va dau si reteta tot aici, vedeti mai jos. Dar aveti si link-urile mai sus ;)
Ingrediente: (diametru tava 20 cm)
Faina –300g (pentru blatul cu cacao : 200g faina+100 g cacao)
Oua – 4
Zahar – 200g
Unt – 200 g
Praf de copt – 1 plic
Zahar vanilat – 1 plic
Suc de portocale – 100 ml (pentru blatul cu cacao se utilizeaza cafea)
Coaja rasa de la o portocala (fara coaja la blatul cu cacao)

Mod de preparare: Ouale se mixeaza spuma cu zahar si zaharul vanilat pana se dizolva tot zaharul. Adaugam apoi faina (inclusiv praful de copt), untul  moale cate un cubulet, continuand sa amestecam. Stoarcem sucul de portocala, coaja de portocala si adaugam in aluat. Turnam aluatul în forma unsa cu unt peste care am presarat pesmet sau faina. Dam la cuptor pentru 60 de minute, la 180 grade C.
Se  scoate pe un platou sa se raceasca, apoi se feliaza in doua parti egale.

Sirop:
1.     Lapte condensat
Apa (fiarta si racita)

Mod de preparare:  In proportie de 1:2 (1 parte lapte condensat si 2 de apa). Se amesteca ingredientele si se unge cu pensula fiecare blat. Preparati sirop in cantitatea dorita, depinde de fiecare cat de insiropate doriti sa fie blaturile mai mult sau mai putin, doar blaturile de portocala.

2.     Ceai de fructe, insiropati blaturile de cacao atat de mult cat de insiropat doriti sa fie, dupa plac si gust.

Crema de branza cu unt (Varianta Nr.1):
Crema de branza – 250 g (philadelphia, exquisa sau hochland clasica fara arome)
Unt – 200 g
Zahar pudra – 50 g
Lapte condensat – 50 g

Obs:  Pentru acest  tort am folosit 2 portii pentru interior si o portie pentru exterior.

Mod de preparare: Foarte important untul si crema de branza sa aiba aceeasi temperatura de 21 grade C. Se mixeaza untul cu zaharul pudra, aproximativ 7-8 minute la viteza medie spre mare. Apoi in alt vas se amesteca crema de branza cu laptele condensat cu ajutorul unui blender. Apoi se amesteca ambele compozitii cu o spatula, incet cu grija, cu miscari lente ca la pandispan ;)
Crema se prepara super usor dupa parerea mea 
Se  imparte in partie egale, depinde cate blaturi are tortul, 3, 4. In cazul nostru am impartit in 3 parti egale tortul avand 4 blaturi.
Dupa ce montam tortul se lasa la frigider peste noapte a doua zi se decoreaza cu oricare crema preferati. Eu am folosit aceeasi crema ca cea din interior.

Obs: Aici se poate utiliza branza de vaci (9%) in locul cremei de branza :)

Pentru glazura de ciocolata alba aveti nevoie de :
50 g ciocolata alba
20 g smantana pentru frisca
Se topeste ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca, se pune intrun pos si se decoreaza tortul pe margini. Tortul trebuie sa fie rece de la frigider, deci inainte de al decora lasati tortul vreo ora la frigider sau mai putin timp 20-30 minute la congelator.

Spor la treaba! Pofta buna!