Varianta 2 |
Duza trandafiri KitchenCraft sau Wilton 103, frunze 69, bordura 895. |
Varianta 1 |
Aici va recomand sa incercati aceasta ciocolata pentru decoratiuni, se topeste uniform si se lucreaza foarte usor, se gaseste la Mega Image. |
Ingrediente: (23 cm diametru)
Oua – 6
Zahar – 150 g
Miere – 150 g
Faina – 240 g
Bicarbonat de sodiu -10 g
Zahar vanilat - 1 plic (obtional)
Sare- 2g
Bicarbonat de sodiu -10 g
Zahar vanilat - 1 plic (obtional)
Sare- 2g
Crema de
smantana:
Smantana
(30% grasime) - 600 g recomand marca
Gusturi Romanesti de la Mega Image.
Zahar pudra
– 210 g
Nuci
macinate – 200 g (amestec de nuci grecesti cu nuci caju coapte pentru decor si obtional in interiorul tortului)
Mod de preparare: Se mixeaza intr-un
bol ouale cu zaharul, putina sare, pana obtinem o crema densa si creste in
volum. In timp ce se mixeaza ouale se pune mierea la foc mic impreuna cu
bicarbonatul de sodiu, se amesteca continuu, se formeaza o spuma care se
inchide la culoare si se obtine un caramel, aveti grija nu tineti mierea la foc
foarte mult timp 2-3 minute sunt suficiente. Ouale cand sunt gata se mixeaza la
viteza mica se adauga mierea caramel in fir subtire, se mai mixeaza 1 minut sa
se omogenizeze compozitia. Se adauga faina cernuta putin cate putin pana se
incorporeaza.
Se toarna compozitia in tava rotunda (23 cm diametru) tapetata cu hartie de coprt. Se coace in cutorul incins la 160 grade C timp de 45-50 minute, pana se rumeste blatul, faceti un test cu o scobitoare daca aceasta iese curata inseamna ca blatul este bine copt. Se scoate din cuptor abia dupa ce oprim focul si mai sta in cuptor inca 10 minute, usa intredeschisa, blatul de tort se pune pe un gratar cu fata in jos pentru a se raci. Se infoliaza in folie alimentara si se pune la frigider pentru cel putin 2 ore. Sau mai bine la congelator pentru o ora. Se feliaza in 3-4 parti egale apoi se prepara crema.
Se toarna compozitia in tava rotunda (23 cm diametru) tapetata cu hartie de coprt. Se coace in cutorul incins la 160 grade C timp de 45-50 minute, pana se rumeste blatul, faceti un test cu o scobitoare daca aceasta iese curata inseamna ca blatul este bine copt. Se scoate din cuptor abia dupa ce oprim focul si mai sta in cuptor inca 10 minute, usa intredeschisa, blatul de tort se pune pe un gratar cu fata in jos pentru a se raci. Se infoliaza in folie alimentara si se pune la frigider pentru cel putin 2 ore. Sau mai bine la congelator pentru o ora. Se feliaza in 3-4 parti egale apoi se prepara crema.
Obs: In imagini (varianta 1) tortul are un diametru mai mare 27 cm, calculati ingredientele pentru 8 oua.
Crema de
smantana: Smantana,
zaharul se mixeaza la viteza maxima pana cand isi dubleaza volum si nu mai cade
de pe telurile mixerului. Se unge cu crema de smantana aproximativ 1/3 din cantitate,primul blat se presara
peste nuci macinate 4-5 linguri (in interior nucile nu sunt obligatorii, doar daca va plac) restul de nuca se orneaza bordura tortului. Se
unge suprafata tortului cu smantana (fara nuca) si se decoreaza bordura
tortului. Se decoreaza cu figurine din ciocolata. Se lasa la frigider peste
noapte, apoi se poate servi cu multa multa placere:). Explicatii pentru varianta 1.
Varianta 2. Ultimul strat nu se unge, desi in poze l-am uns, mi-am dat seama ca oricuum se ia de pe tort crema si de pe margini se ia excesul de crema. Pentru a fi cat mai putina crema care va intra direct in contact cu crema de decor.
Crema pentru decor folosita gasiti aici detaliile retetei:
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2017/10/crema-de-bezea-pentru-decor.html
Figurine din ciocolata: am folosit ciocolata topita cu care am "desenat" dupa un anumit model pe o folie din plastit dreptunghiulara apoi am lipit doar pe margni cu scoci, pentru a se a mentine forma care vreau sa o obtin, se lasa la congelator pana se intaresc apoi se scot din forma, si moneaza pe tort. Figurinele se fac de diferite dimensiuni, primul rand mai mari si restul mai mici. In mijloc se prind cu ciocolata topita, si se obtine o floare....:)
Varianta 2. Ultimul strat nu se unge, desi in poze l-am uns, mi-am dat seama ca oricuum se ia de pe tort crema si de pe margini se ia excesul de crema. Pentru a fi cat mai putina crema care va intra direct in contact cu crema de decor.
Crema pentru decor folosita gasiti aici detaliile retetei:
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2017/10/crema-de-bezea-pentru-decor.html
Litere din
ciocolata: Am printat
pe o foaie A4 litere (forma si dimensiunea pe care doresc sa fie literele) am
pus peste harie de copt, care am prins-o cu capse, pentru a e vita sa alunece
foia de copt in timp ce lucram. Se pune ciocolata intr-o folie protectie
hartie, folia se pune in apa fierbine si topim ciocolata. Apoi se taie un colt,
sa ramana o gaura cat mai mica, pentru a putea trasa linii cat mai subtiri,
apoi desenam litere din ciocolata.
Ciocoltatele
mici din ciocolata topita turnata in forme de la ciocolata Milka... :)
Va mai
puteti uita si la aceste link-uri pentru noi informatii.
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu