duminică, 11 octombrie 2015

Tort "Medovic" - Tort de miere (blat pufos)

Varianta 2
Duza trandafiri KitchenCraft sau Wilton 103, frunze 69, bordura 895.
Varianta 1
Aici va recomand sa incercati aceasta ciocolata pentru decoratiuni, se topeste uniform si se lucreaza foarte usor, se gaseste la Mega Image.
        Un tort deosebit si foarte delicios. A fost pe masura asteptarilor, blat fin cu gust de miere........pur si simplu se topeste in gura. Extrem de gustos...o combinatie delicioasa cu crema de smantana si nuci.......mmm irezistibil!!! :)

Ingrediente: (23 cm diametru)
Oua – 6
Zahar – 150 g
Miere – 150 g 
Faina – 240 g
Bicarbonat de sodiu -10 g
Zahar vanilat - 1 plic (obtional) 
Sare- 2g

Crema de smantana:
Smantana (30% grasime) - 600 g  recomand marca Gusturi Romanesti de la Mega Image.
Zahar pudra – 210 g
Nuci macinate – 200 g (amestec de nuci grecesti cu nuci caju coapte pentru decor si obtional in interiorul tortului)

Mod de preparare: Se mixeaza intr-un bol ouale cu zaharul, putina sare, pana obtinem o crema densa si creste in volum. In timp ce se mixeaza ouale se pune mierea la foc mic impreuna cu bicarbonatul de sodiu, se amesteca continuu, se formeaza o spuma care se inchide la culoare si se obtine un caramel, aveti grija nu tineti mierea la foc foarte mult timp 2-3 minute sunt suficiente. Ouale cand sunt gata se mixeaza la viteza mica se adauga mierea caramel in fir subtire, se mai mixeaza 1 minut sa se omogenizeze compozitia. Se adauga faina cernuta putin cate putin pana se incorporeaza. 
Se toarna compozitia in tava rotunda (23 cm diametru) tapetata cu hartie de coprt. Se coace in cutorul incins la 160 grade C timp de 45-50 minute, pana se rumeste blatul, faceti un test cu o scobitoare daca aceasta iese curata inseamna ca blatul este bine copt. Se scoate din cuptor abia dupa ce oprim focul si mai sta in cuptor inca 10 minute, usa intredeschisa, blatul de tort se pune pe un gratar cu fata in jos pentru a se raci. Se infoliaza in folie alimentara si se pune la frigider pentru cel putin 2 ore. Sau mai bine la congelator pentru o ora.  Se feliaza in 3-4 parti egale apoi se prepara crema.
 Obs: In imagini (varianta 1) tortul are un diametru mai mare 27 cm, calculati ingredientele pentru 8 oua.

Crema de smantana:  Smantana, zaharul se mixeaza la viteza maxima pana cand isi dubleaza volum si nu mai cade de pe telurile mixerului. Se unge cu crema de smantana aproximativ 1/3 din cantitate,primul blat se presara peste nuci macinate 4-5 linguri (in interior nucile nu sunt obligatorii, doar daca va plac) restul de nuca se orneaza bordura tortului. Se unge suprafata tortului cu smantana (fara nuca) si se decoreaza bordura tortului. Se decoreaza cu figurine din ciocolata. Se lasa la frigider peste noapte, apoi se poate servi cu multa multa placere:). Explicatii pentru varianta 1.

Varianta 2. Ultimul strat nu se unge, desi in poze l-am uns, mi-am dat seama ca oricuum se ia de pe tort crema si de pe margini se ia excesul de crema. Pentru a fi cat mai putina crema care va intra direct in contact cu crema de decor. 
Crema pentru decor folosita gasiti aici detaliile retetei: 
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2017/10/crema-de-bezea-pentru-decor.html


  Figurine din ciocolata: am folosit ciocolata topita cu care am "desenat" dupa un anumit model pe o folie din plastit dreptunghiulara apoi am lipit doar pe margni cu scoci, pentru a se a mentine forma care vreau sa o obtin, se lasa la congelator pana se intaresc apoi se scot din forma, si moneaza pe tort. Figurinele se fac de diferite dimensiuni, primul rand mai mari si restul mai mici. In mijloc se prind cu ciocolata topita, si se obtine o floare....:)

Litere din ciocolata: Am printat pe o foaie A4 litere (forma si dimensiunea pe care doresc sa fie literele) am pus peste harie de copt, care am prins-o cu capse, pentru a e vita sa alunece foia de copt in timp ce lucram. Se pune ciocolata intr-o folie protectie hartie, folia se pune in apa fierbine si topim ciocolata. Apoi se taie un colt, sa ramana o gaura cat mai mica, pentru a putea trasa linii cat mai subtiri, apoi desenam litere din ciocolata.
Ciocoltatele mici din ciocolata topita turnata in forme de la ciocolata Milka... :) 
Va mai puteti uita si la aceste link-uri pentru noi informatii.
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2014/12/bordura-din-ciocolata.html


Spor la treaba! Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu