Tort "Шоколадный бархат"- Catifea de ciocolata :)
Un tort minunat si delicios! Cu gust intens de ciocolata care se combina perfect cu crema fina din compozitia tortului ;)
Ingrediente:
Oua- 2 buc (140 g)
Zahar- 250 g
Unt- 65 g
Margarina- 65 g
Lapte- 280 ml
Faina- 250 g
Cacao- 75 g
Praf de copt- 10 g
Sare- 2 g
Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele uscate: faina, cacao si praful de copt. Se trece totul prin sita. Ouale se mixeaza cu putin sarea, apoi se adauga zaharul si se mixeaza din nou 2-3 minute. Se adauga untul si margarina, trebuie sa fie foarte moale (le-am pus putin in cuptor sa se incalzeasca). Mixam totul foarte bine, pana compozitia devine omogena. Se adauga laptele (este recomandat sa fie la temperatura camerei, nu rece de la frigider) din nou amestecam totul foarte bine. Se adauga amestecul de faina, cacao si praful de copt. Se mixeaza la viteza mica a mixerului, pana compozitia devine omogena.
Se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, se coace timp de 50-60 minute la 160 grade C, testati inainte de a scoate din cuptor.
Se lasa la racit pe un gratar cu fata in jos, apoi se feliaza in 3 blaturi de tort.
Crema din interior
Ingrediente:
Smantana 30% grasime- 600 g
Lapte condensat- 210 g
Suc de lamaie- 30 ml
Esenta de vanilie- 1
Intaritor pentru frisca- 4
Mod de preparare: Se adauga sucul de lamaie in laptele condensat, amestecam usor cu o paleta.
Foarte important toate ingredientele trebuie sa fie reci!
Se pune smantana in vasul in care se va mixa, se adauga peste laptele condensat. Se mixeaza la viteza medie spre mare 5 minute. Compozitia incepe sa devina aerata si pufoasa. Se adauga 2 pachete de intaritor pentru frisca se mixeaza 1 minut, apoi celelalte 2 pachete, la fel mixam inca un minut. Se adauga in trepte pentru a evita sa se formeze bucati intarite de crema.
Crema este gata pentru a monta tortul, se imparte in 2 parti egale.
Montarea tortului
Am insiropat putin blaturile cu un amestec din dulceata de trandafiri si apa fiarta.
Se aseaza primul strat, se insiropeaza urmeaza crema apoi din nou blat de tort, sirop, crema ...blat de tort insiropat.
Crema decor- Crema de unt cu ciocolata alba
Aceasta crema semana foarte mult cu crema
https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2018/03/swiss-meringue-buttercream.html
Albus de ou- 60 g
Zahar- 60 g
Unt 82%- 250 g
Ciocolata alba- 150 g
Suc concetrat de lamaie- 5 picaturi
Obs: Pentru acest tort am folosit 1,5 portii din catitatea mentionata. Chiar daca mai ramane putina crema, mai bine sa ramana decat sa fie insuficienta ;)
Mod de preparare: Punem albusurile intr-un vas pe baie de aburi impreuna cu zaharul.
Se amesteca pana se dizolva tot zaharul, de verificat ca temperatura sa nu depaseasca 60 grade C.
Se toarna compozitia in vasul mixerului ( Atentie! inainte de a muta in alt vas, stergeti cu un prosop suprafata care a intrat in contact cu aburii, deoarece picaturile de apa ar putea fi transferate odata cu albusurile).
Se mixeaza albusurile la viteza mare pana gand ajunge temperatura sa scada la 30 grade C. La finalul mixarii se adauga sucul concetrat de lamaie ( se poate inlocui cu 1 lingurita de suc proaspat de lamaie).
Se adauga in cateva trepte in timp ce se mixeaza albusuruile ( scadem din viteza) untul. Foarte important albusurile si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura! dupa ce am adaugat untul se adauga ciocolata alba topita. Aceeasi regula ciocolata, trebuie sa aiba aceeasi temperatara ca si compozitia de albus si unt. Se mai mixeaza inca 1-2 minute si crema este gata.
Se acopera tortul in 2 etape. Primul strat este mai subtire, se lasa la frigider tortul pentru 10-15 minute apoi se acopera cu stratul final. Cu ajutorul unui dui se formeaza floricele, in interior am pus bile de ciocolata date prin colorant alimentar pudra, auriu. Se pun la congelatort pentru 15-20 minute.
Se pregateste glazura, se decoreaza tortul apoi se monteaza si floricelele.
Glazura
Sirop de glucoza- 100 g
Zahar- 100 g
Apa- 50 ml
Lapte condensat- 65 g
Ciocolata alba- 100 g
Gelatina- 10 g + 40 ml apa
Dioxid de titan- 2 g (obtional)
Temperatura de lucru a glazurii este de 35 grade C.
Mod de preparare: Se pune la hidratat gelatina in apa rece, se amesteca. Se pune intr-un vas zaharul, siropul de glucoza si apa. Se pune vasul la foc mediu, pana se topeste zaharul, se aduce pana la fierbere.
Intr-un vas mai inalt (cana de la blender) se pune ciocolata alba, laptele condensat si gelatina hidratata+ 2 g de dioxid de titan. Se adauga dixid de titan pentru a inalbi glazura, este un colorant alimentar comestibil.
Se toarna siropul fierbinte peste ciocolata si restul de ingrediente adaugate. Se lasa sa stea 2-3 minute. Ingredientele vor incepe sa se topeasca. Cu ajutorul unui blender mixam compozitia, dar atentie! nu trebuie sa se forlmeze bule de aer.
Coloram glazura in nuanta dorita, asteptam sa se raceasca si apoi decoram tortul :)
Spor la teaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu