marți, 9 noiembrie 2021

Tort cu blat de vanilie, mousse de menta si confit de fructe












       Un tort minunat pentru o ocazie minunata! Un tort interesant daca va place gustul racoritor de menta in combinatie cu crema de frisca si jeleu de fructe ;) Incercati, testati, savurati! :)

Ingrediente blat de tort (tava 28x22 cm):

  • Faina- 120 g
  • Praf de copt- 8 g
  • Oua- 2 mari (130 g)
  • Zahar- 80 g
  • Unt- 60 g
  • Lapte- 60 ml
  • Coaja de lamaie+40 ml suc

Obs: Ingredientele mentionate sunt pentru un blat de tort, avem nevoie de 3. Se coace fiecare foaie separat. Va recomand sa insiropati putin blaturile ;)

Mod de preparare: Faina se amesteca cu praful de copt. Se mizeaxa ouale impreuna cu zaharul 2-3 minute. Compozitia trebuie sa creasca in volum si sa devina pufoasa. Se adauga untul (moale la temperatura camerei) din nou mixam. Se adauga laptele, amestecam bine compozitia. 
Se adauga sucul de lamaie si faina cu praful de copt. Se amesteca, compozitia trebuie sa fie omogena. la final se adauga o lingurita de coaja de lamaie razuita.
Se coace la temperatura de 160 grade C timp de 30 minute.

Mousse

Ingrediente:

  • Lapte- 200 ml
  • Menta proaspata- 15 g
  • Ciocolata alba- 100 g
  • Apa- 100 ml
  • Gelatina- 20 g
  • Smantana pentru frisca- 250 ml
  • Zahar pudra- 75 g

Obs: Ingredientele mentionate sunt pentru un strat de mousse, avem nevoie de doua :) Se lucreaza pentru fiecare strat in parte.

Mod de preparare: Pentru inceput punem laptele intr-un vas la fos impreuna cu frunzele de menta. Se aduce pana la punctul de fierbere. Lasam putin menta sa stea in laptele fierbinte apoi cu un blender mixam compozitia, astfel va iesi mult mai aromat. Se trece compozitia prin sita, pentru a elimina frunzele de menta. Apoi adaugam 100 g ciocolata alba, lasam ciocolata sa se topeasca. Daca compozitia nu este suficient de fierbinte sa topeasca ciocolata puneti la baie de aburi. Se adauga putin colorant alimentar verde.
Punem gelatina la hidratat, lasam sa stea aproximativ 10 minute.
Intr-un vas separat se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul, pana devine aerat si pufos. Gelatina se topeste la micounde sau adanciti vasul ( cana, farfuria) in care se afla gelatina in apa fierbinte, pentru a se topi. Se adauga apoi in compozitia de menta.  
Se pregateste forma in care se va pune mousse-ul. Am folosit o forma ajustabile dreptunghiulara la dimensiunea ei maxima. Se intinde pe un tocator destul de mare folie alimentara, apoi se aseaza forma. Folia alimentara o prindem de peretii formei si se fixeaza foarte bine, se poate intari cu scoci. 
In compozitia de menta se adauga frisca batuta si se amesteca cu o paleta cu miscari usoare. Se toata mousse-ul in forma si se pune la congelator. 
Urmatorul pas este sa ne ocupam de confit de fructe, pentru aceasta avem nevoie de:

Ingrediente:

  • Fructe (zmeura)- 300 g
  • Zahar- 100 g
  • Apa- 50 ml
  • Gelatina- 10 g

Obs: Ingredientele mentionate sunt pentru un strat de confit, avem nevoie de doua :) Se lucreaza pentru fiecare strat in parte.

Mod de preparare: Zmeura impreuna cu zaharul se pun intr-un vas si vasul pe foc (la foc mediu). Amestecam tot timpul, fierbem 1-2 minute, zaharul trebuie sa fie topit. Se mixeaza cu un blender, se trece prin sita sa eliminam semintele de la fructe.
Se pune gelatina la hidratat, apoi se topeste si se adauga in compozitia de zmeura.

Se scoate de la congelator stratul de mousse si se toarna peste confitul de fructe. Se pune din nou la congelator. Cand stratul de zmeura se intareste ne putem ocupa de al doi-lea strat de mousse cu confit de fructe :)

Crema din interior:

Ingrediente:

  • Crema de branza- 350 g
  • Smantana pentru frisca- 150 g
  • Zahar pudra- 60 g

Obs: Ingredientele mentionate sunt pentru un strat de crema, avem nevoie de doua :) 

Mod de preparare: Toate ingredientele trebuie sa fie reci de la frigider. Se mixeaza impreuna pana compozitia devine omogena. La montarea tortului se imparte in 2 parti egale.

Montarea tortului: Se pune un blat de tort ( se insiropeaza) apoi un strat generos de crema. Se aseaza la mijloc mousse-ul pregatit anterior. Se completeaza cu crema unde este nevoie, pe margini. Se pune un strat de crema si peste confitul de fructe. Se pune inca un blat de tort (se insiropeaza), procedam la fel ca si anterior. Ultimul strat de blat la fel trebuie sa fie insiropat, apoi se infoliaza cu folie alimentara si se lasa la firgider peste noapte. A doua zi se pregateste crema pentru decor, se monteaza imaginea comestibila si se decoreaza in rest dupa preferinta.

Aici gasiti retata cremei pentru decor: Crema de unt cu ciocolata alba

https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2021/11/tort.html

Am utilizat 2 portii din cantitatea mentionata.


Spor la treaba! Pofta buna!








 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu