marți, 23 noiembrie 2021

Prăjitură "Tăvălită" 2

 






Se prepară foarte simplu și ușor! Cuvintele sunt de prisos! Vă recomand cu mult drag! 

 Vă rămân datoare cu câteva poze 😊


Ingrediente: (tavă 25x30 cm)

  • Făină- 400 g
  • Lapte- 200 ml
  • Zahăr- 200 g
  • Unt - 200 g
  • Ouă- 4 buc
  • Praf de copt- 10 g
  • Esență vanilie+rom- câte 1 fiolă
  • Sare- 2 g

Mod de preparare: Untul trebuie să fie moale,  aproximativ 22 grade C, se mixeaza pentru cateva minute cu mixerul la viteza mare împreună cu zahărul până devine aerat. Se adaugă ouăle,  unul câte unul.  Se adaugă praful de copt și aromele. Apoi treptat adăugăm făină și laptele (trebuie să fie călduț). Mixăm ușor la viteza cea mai mica până compozitia devine omogena. Se toarnă aluatul în tavă tapetată cu hârtie de copt.  Se coace la 180 grade C timp de 30 minute.

Se raceste și se porționează după preferință ( bucăți mai mari sau mai mici).

Glazură:

  • 300 ml lapte
  • 200 g ciocolată neagră (50% cacao)
  • 100 g ciocolată neagră (74% cacao)

Decor:

  • 200 g nucă de cocos

Mod de preparare: Se pune laptele la foc se aduce până la punctul de fierbere. Se ia de pe foc, se adaugă ciocolata se lasă puțin să stea (5 min) apoi se amestecă. Se lasă glazura la răcit.  Se dau prin glazură bucăți de prăjitură preparată anterior și se tăvălește prin nucă de cocos (puteți folosi și nucă măcinată).

Se așează bucățile glazurate pe un platou. Le serviți cu multă plăcere! Pentru că sunt extraordinar de gustoase 😊

Spor la treabă! Poftă bună!

marți, 9 noiembrie 2021

Tort "Lapte de pasare"

 


Tort cu blat de vanilie, mousse de menta si confit de fructe












       Un tort minunat pentru o ocazie minunata! Un tort interesant daca va place gustul racoritor de menta in combinatie cu crema de frisca si jeleu de fructe ;) Incercati, testati, savurati! :)

Ingrediente blat de tort (tava 28x22 cm):

  • Faina- 120 g
  • Praf de copt- 8 g
  • Oua- 2 mari (130 g)
  • Zahar- 80 g
  • Unt- 60 g
  • Lapte- 60 ml
  • Coaja de lamaie+40 ml suc

Obs: Ingredientele mentionate sunt pentru un blat de tort, avem nevoie de 3. Se coace fiecare foaie separat. Va recomand sa insiropati putin blaturile ;)

Mod de preparare: Faina se amesteca cu praful de copt. Se mizeaxa ouale impreuna cu zaharul 2-3 minute. Compozitia trebuie sa creasca in volum si sa devina pufoasa. Se adauga untul (moale la temperatura camerei) din nou mixam. Se adauga laptele, amestecam bine compozitia. 
Se adauga sucul de lamaie si faina cu praful de copt. Se amesteca, compozitia trebuie sa fie omogena. la final se adauga o lingurita de coaja de lamaie razuita.
Se coace la temperatura de 160 grade C timp de 30 minute.

Mousse

Ingrediente:

  • Lapte- 200 ml
  • Menta proaspata- 15 g
  • Ciocolata alba- 100 g
  • Apa- 100 ml
  • Gelatina- 20 g
  • Smantana pentru frisca- 250 ml
  • Zahar pudra- 75 g

Obs: Ingredientele mentionate sunt pentru un strat de mousse, avem nevoie de doua :) Se lucreaza pentru fiecare strat in parte.

Mod de preparare: Pentru inceput punem laptele intr-un vas la fos impreuna cu frunzele de menta. Se aduce pana la punctul de fierbere. Lasam putin menta sa stea in laptele fierbinte apoi cu un blender mixam compozitia, astfel va iesi mult mai aromat. Se trece compozitia prin sita, pentru a elimina frunzele de menta. Apoi adaugam 100 g ciocolata alba, lasam ciocolata sa se topeasca. Daca compozitia nu este suficient de fierbinte sa topeasca ciocolata puneti la baie de aburi. Se adauga putin colorant alimentar verde.
Punem gelatina la hidratat, lasam sa stea aproximativ 10 minute.
Intr-un vas separat se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul, pana devine aerat si pufos. Gelatina se topeste la micounde sau adanciti vasul ( cana, farfuria) in care se afla gelatina in apa fierbinte, pentru a se topi. Se adauga apoi in compozitia de menta.  
Se pregateste forma in care se va pune mousse-ul. Am folosit o forma ajustabile dreptunghiulara la dimensiunea ei maxima. Se intinde pe un tocator destul de mare folie alimentara, apoi se aseaza forma. Folia alimentara o prindem de peretii formei si se fixeaza foarte bine, se poate intari cu scoci. 
In compozitia de menta se adauga frisca batuta si se amesteca cu o paleta cu miscari usoare. Se toata mousse-ul in forma si se pune la congelator. 
Urmatorul pas este sa ne ocupam de confit de fructe, pentru aceasta avem nevoie de:

Ingrediente:

  • Fructe (zmeura)- 300 g
  • Zahar- 100 g
  • Apa- 50 ml
  • Gelatina- 10 g

Obs: Ingredientele mentionate sunt pentru un strat de confit, avem nevoie de doua :) Se lucreaza pentru fiecare strat in parte.

Mod de preparare: Zmeura impreuna cu zaharul se pun intr-un vas si vasul pe foc (la foc mediu). Amestecam tot timpul, fierbem 1-2 minute, zaharul trebuie sa fie topit. Se mixeaza cu un blender, se trece prin sita sa eliminam semintele de la fructe.
Se pune gelatina la hidratat, apoi se topeste si se adauga in compozitia de zmeura.

Se scoate de la congelator stratul de mousse si se toarna peste confitul de fructe. Se pune din nou la congelator. Cand stratul de zmeura se intareste ne putem ocupa de al doi-lea strat de mousse cu confit de fructe :)

Crema din interior:

Ingrediente:

  • Crema de branza- 350 g
  • Smantana pentru frisca- 150 g
  • Zahar pudra- 60 g

Obs: Ingredientele mentionate sunt pentru un strat de crema, avem nevoie de doua :) 

Mod de preparare: Toate ingredientele trebuie sa fie reci de la frigider. Se mixeaza impreuna pana compozitia devine omogena. La montarea tortului se imparte in 2 parti egale.

Montarea tortului: Se pune un blat de tort ( se insiropeaza) apoi un strat generos de crema. Se aseaza la mijloc mousse-ul pregatit anterior. Se completeaza cu crema unde este nevoie, pe margini. Se pune un strat de crema si peste confitul de fructe. Se pune inca un blat de tort (se insiropeaza), procedam la fel ca si anterior. Ultimul strat de blat la fel trebuie sa fie insiropat, apoi se infoliaza cu folie alimentara si se lasa la firgider peste noapte. A doua zi se pregateste crema pentru decor, se monteaza imaginea comestibila si se decoreaza in rest dupa preferinta.

Aici gasiti retata cremei pentru decor: Crema de unt cu ciocolata alba

https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2021/11/tort.html

Am utilizat 2 portii din cantitatea mentionata.


Spor la treaba! Pofta buna!








 

Tort "Шоколадный бархат"














 Tort "Шоколадный бархат"- Catifea de ciocolata :)

                  Un tort minunat si delicios! Cu gust intens de ciocolata care se combina perfect cu crema fina din compozitia tortului ;)

Ingrediente: 

Oua- 2 buc (140 g)
Zahar- 250 g
Unt- 65 g
Margarina- 65 g
Lapte- 280 ml
Faina- 250 g
Cacao- 75 g
Praf de copt- 10 g
Sare- 2 g

Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele uscate: faina, cacao si praful de copt. Se trece totul prin sita. Ouale se mixeaza cu putin sarea, apoi se adauga zaharul si se mixeaza din nou 2-3 minute. Se adauga untul si margarina, trebuie sa fie foarte moale (le-am pus putin in cuptor sa se incalzeasca). Mixam totul foarte bine, pana compozitia devine omogena. Se adauga laptele (este recomandat sa fie la temperatura camerei, nu rece de la frigider) din nou amestecam totul foarte bine. Se adauga amestecul de faina, cacao si praful de copt. Se mixeaza la viteza mica a mixerului, pana compozitia devine omogena.
Se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, se coace timp de 50-60 minute la 160 grade C, testati inainte de a scoate din cuptor.
Se lasa la racit pe un gratar cu fata in jos, apoi se feliaza in 3 blaturi de tort.

Crema din interior

Ingrediente:

Smantana 30% grasime- 600 g
Lapte condensat- 210 g
Suc de lamaie- 30 ml
Esenta de vanilie- 1
Intaritor pentru frisca- 4 

Mod de preparare: Se adauga sucul de lamaie in laptele condensat, amestecam usor cu o paleta. 
Foarte important toate ingredientele trebuie sa fie reci!
Se pune smantana in vasul in care se va mixa, se adauga peste laptele condensat. Se mixeaza la viteza medie spre mare 5 minute. Compozitia incepe sa devina aerata si pufoasa. Se adauga 2 pachete de intaritor pentru frisca se mixeaza 1 minut, apoi celelalte 2 pachete, la fel mixam inca un minut. Se adauga in trepte pentru a evita sa se formeze bucati intarite de crema.
Crema este gata pentru a monta tortul, se imparte in 2 parti egale.

Montarea tortului

Am insiropat putin blaturile cu un amestec din dulceata de trandafiri si apa fiarta.
Se aseaza primul strat, se insiropeaza urmeaza crema apoi din nou blat de tort, sirop, crema ...blat de tort insiropat.

Crema decor- Crema de unt cu ciocolata alba

Aceasta crema semana foarte mult cu crema
https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2018/03/swiss-meringue-buttercream.html


Albus de ou- 60 g
Zahar- 60 g
Unt 82%- 250 g
Ciocolata alba- 150 g
Suc concetrat de lamaie- 5 picaturi

Obs: Pentru acest tort am folosit 1,5 portii din catitatea mentionata. Chiar daca mai ramane putina crema, mai bine sa ramana decat sa fie insuficienta ;)

Mod de preparare: Punem albusurile intr-un vas pe baie de aburi impreuna cu zaharul. 
Se amesteca pana se dizolva tot zaharul, de verificat ca temperatura sa nu depaseasca 60 grade C. 
Se toarna compozitia in vasul mixerului ( Atentie! inainte de a muta in alt vas, stergeti cu un prosop suprafata care a intrat in contact cu aburii, deoarece picaturile de apa ar putea fi transferate odata cu albusurile). 
Se mixeaza albusurile la viteza mare pana gand ajunge temperatura sa scada la 30 grade C. La finalul mixarii se adauga sucul concetrat de lamaie ( se poate inlocui cu 1 lingurita de suc proaspat de lamaie).
Se adauga in cateva trepte in timp ce se mixeaza albusuruile ( scadem din viteza) untul. Foarte important albusurile si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura! dupa ce am adaugat untul se adauga ciocolata alba topita. Aceeasi regula ciocolata, trebuie sa aiba aceeasi temperatara ca si compozitia de albus si unt.  Se mai mixeaza inca 1-2 minute si crema este gata.

Se acopera tortul in 2 etape. Primul strat este mai subtire, se lasa la frigider tortul pentru 10-15 minute apoi se acopera cu stratul final. Cu ajutorul unui dui se formeaza floricele, in interior am pus bile de ciocolata date prin colorant alimentar pudra, auriu. Se pun la congelatort pentru 15-20 minute. 
Se pregateste glazura, se decoreaza tortul apoi se monteaza si floricelele.

Glazura

Sirop de glucoza- 100 g
Zahar- 100 g
Apa- 50 ml
Lapte condensat- 65 g
Ciocolata alba- 100 g
Gelatina- 10 g + 40 ml apa
Dioxid de titan- 2 g (obtional)

Temperatura de lucru a glazurii este de 35 grade C.

Mod de preparare: Se pune la hidratat gelatina in apa rece, se amesteca. Se pune intr-un vas zaharul, siropul de glucoza si apa. Se pune vasul la foc mediu, pana se topeste zaharul, se aduce pana la fierbere.
Intr-un vas mai inalt (cana de la blender) se pune ciocolata alba, laptele condensat si gelatina hidratata+ 2 g de dioxid de titan. Se adauga dixid de titan pentru a inalbi glazura, este un colorant alimentar comestibil.
Se toarna siropul fierbinte peste ciocolata si restul de ingrediente adaugate. Se lasa sa stea 2-3 minute. Ingredientele vor incepe sa se topeasca. Cu ajutorul unui blender mixam compozitia, dar atentie! nu trebuie sa se forlmeze bule de aer.
Coloram glazura in nuanta dorita, asteptam sa se raceasca si apoi decoram tortul :)

Spor la teaba! Pofta buna!




duminică, 7 noiembrie 2021

Tort Oreo












        
Pentru glazura gasiti reteta aici: https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2021/11/tort.html


     

     Buna Dragilor!  

          Va prezint cu mare drag o reteta de tort Oreo :) vreau sa va spun ca am incercat vreo 3 variante si combinatii ca sa ajung la rezultatul dorit. Sa fie totul perfect...blat de tort, cheesecake, mousse, crema decor :).

Reteta pentru blatul de tort o gasiti aici:

https://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2021/10/blat-de-tort-de-ciocolata.html

"Cheesecake"

Ingrediente:  (tava 20 cm Ø)

Branza de vaci- 300 g

Zahar pudra- 75 g

Smantana pentru frisca- 75 ml

Oua- 2

Amodon- 15 g

Biscuti Oreo

Mod de preparare: Branza am zdrobit-o cu o furculita (aici ar fi trebuit sa folosesc un blender sa iasa compozitia mai fina). Am adaugat zaharul, ouale si smantana pentru frisca, se amesteca totul foarte bine. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Se pun biscutii Oreo si apoi nivelam suprafata. Se coace la 160 grade C timp de 25-30 minute. Lasam pe un gratar la racit.

Crema "Ganache"

Ingrediente:

Ciocolata neagra 50% cacao- 300 g

Smantana pentru frisca- 200 ml

Mod de preparare: Se pune ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca intr-un vas la baie de aburi. Se amesteca pana compozitia devine omogena. Se lasa la racit, intre timp se raceste si cheesecake-ul :)

Montarea tortului

Blatul de tort se lasa la congelator pentru o ora, apoi se feliaza in 2 parti egale.

Se pregateste tava si inelul de tort. Se aseza primul strat un blat de tort, apoi crema de ciocolata si cheesecake-ul, apoi din nou crema de ciocolata si celalalt blat de tort. Se pune la frigider si ne ocupam de prepararea mousse-ului.

Mousse

Ingrediente:

Galbenus de ou- 60 g

Zahar pudra- 50 g

Lapte- 100 ml

Foi de gelatita- 5

Smantana pentru frisca 300 ml

Esenta de vanilie- 1

Biscuiti Oreo maruntiti (fara crema din interior)- 40 g

Mod de preparare: Se pun foile de gelatina intr-un vas cu apa rece la hidratat. Apoi se pune laptele intr-un vas la foc mediu, nu trebuie sa fiarba. Doar sa fie foarte fierbinte. Galbenusurile se mixeaza spuma cu zaharul. Se adauga in laptele fierbinte si se mai tine 1-2 minute pe foc pana compozitia putin se ingroasa, atentie! nu trebuie sa fiarba. Se ia compozitia de pe foc si se adauga foile de gelatina. Se amesteca totul foarte bine. Se lasa la racit.

Se mixeaza smantana pentru frisca aproximativ 5  minute pana devine pufoasa si ferma. Se adauga peste compozitia de ou se amesteca foarte usor la viteza cea mai mica a mixerului. Se adauga la final bucati de biscuti maruntiti, dar nu foarte fin. Se toarna mousse-ul pregatit peste blatul de tort. Se lasa la frigider peste noapte.

A doua zi pregatim crema pentru decor :)

Crema decor " Crema de branza cu unt" (Varianta Nr.2)

O crema care se pregateste foarte usor si este foarte delicioasa!

Ingrediente:

Branza de vazi- 300 g

Unt 82%- 200 g

Zahar pudra- 80 g

Estenta de vanilie- 1

Mod de preparare:  Foarte important branza si untul trebuie sa aiba aceeasi tepmeratura aproximativ 20-21 grade C. Se scot din timp de la frigider, se pot pune in cuptorul cu microunde pentru a se aduce la temperatura necesara, sau in cuptorul de copt :) 

Untul se mixeaza cu zaharul la viteza mare 5-7 minute, pana devine aerat si pufos. Apoi in 3 trepte se adauga branza. Aici eu am folosit metoda de a o marunti prin sita, dar nu a fost suficient. Este mai bine daca folositi din start un blender, cu siguranta va iesi mult mai fin. La final se adauga esenta de vanilie. Iese o crema foarte gustoasa cu care imi place foarte mult sa lucrez. De la unt capata fermitate dar de la branza un gust si o textura fina ;)

Intr-un strat fin se acopera tortul se lasa la figider pentr 10-15 minute. Apoi se acopera stratul final de crema. Se decoreaza cu floricele din crema si biscuti Oreo.

Obs: Am testat crema in proportie de 50% branza de vaci (maruntita la blender pana se obtine o pasta fina, sau data prin sita de 2-3 ori) si 50% crema de branza Hohland, Philadelphia sau Almette.  😉

Pentru decor am mai folosit glazura de ciocolata:

Smantana pentru frisca- 100 ml

Ciocolata neagra 74%- 50 g

Se topest la baie de aburi, cand decoram tortul teperatura glazurii trebuie sa fie 30 grade C.


Spor la treaba! Pofta buna!