sâmbătă, 13 octombrie 2018

Tort de ciocolata cu mousse de afine, "Черничные ночи", "Blueberry Nights"


       Un tort superb! Un tort extraordinar! Am ales sa fac o combinatie de blat de tort de ciocolata si mousse de afine.. extraordinar! Nu stiu daca gasesc cuvinte sa-l pot descrie, trebuie sa-l gusti...mai bine zis sa mananci, din gustat nu intelegi nimic:).  Tortul nu este foarte dulce, gust intens de ciocolata si sufleu dulce-acrisor. Da afost pentru petrecerea unui ingeras de 5 ani...nu va faceti griji pentru blat, picii au mancat mai mult mousse. Intr-adevar contine multa cacao si chiar cafea, dar a fost alegerea mea sa fie anume combinatia asta de blat si mousse. Puteti sa incercati sa-l faceti cu alt blat de tort de vanilie de exemplu :) Superb! Intens! Delicios!

P.S. Culoarea cremei mousse este naturala, se datoreaza 100% fructelor, afine ;) la fel și crema decor este naturala. 
Imaginea de pe tort din vafe contine coloranti alimentari si este comestibila...daca nu doriti nu o consumati. 
In general si la alte torturi la care folosesc coloranti alimentari (doar la crema decor, care poate fi inlaturata, pentru a nu o consuma, incerc sa folosesc cat mai putini coloranti, baza tortului tot timpul o fac alba) desi sunt comestibili niciodata nu am incurajat consumul acestora. Sunt doar pentru decor, mai ales pentru copii. Nu folosesc coloranti la crema din interiorul tortului sau în blat. 

Ingrediente: (diametru 18-20 cm , 4 foi)
Oua – 2
Zahar – 220 g
Zahar vanilat - 1 plic (8 g)
Sare – 2 g
Faina – 220 g
Cacao – 80 g
Praf de copt – 5 g (o lingurita)
Chefir – 180 g
Bicarbonat sodiu – 8 g (1.5 lingurite)
Ulei – 80 ml
Cafea – 3 lingurite (solubila) + 100 ml apa fiarta, calduta.

Obs: Am nevoie sa fac un tort mai mare, am folosit o portie prezentata mai sus la o singura tava de 23 cm diametru pentru a obtine 2 foi de blat de tort, se coace la 180 grade C 60 minute. Daca aveti doua tavi de aceeasi dimensiune faceti din start 2 portii si impartiti in mod egal in tavi si le coaceti odata. Eu nu am, decoamdata J, si am copt blaturile pe rand, in total mi-au iesit 2 blaturi a cate 2 foi.
Sau daca doriti sa faceti un tort tot de 23 cm diametru dar nu la fel de inalt, puteti opta pentru a face o portie si jumatate din cantitatea ingredientelor (se coace o portie, un blat si obtinem 2 foi si se mai coace separat ½ din portie si obtinem 1 foaie) si la crema mousse si decor la fel este nevoie de 1.5 portii.

Mod de preparare: Ouale se pun la mixat cu zaharul, sarea, zaharul vanilat, pana cresc in volum (5-7 minute sunt suficient de mixat). In chefir se adauga bicarbonatul de sodiu (se va „stinge” va face bule), apoi se adauga cafeaua si uleiul, amestecam foarte bine. Faina, cacao si praful de copt se amesteca. Schimbam paleta plata. Se adauga in oua amestecul de cafea, chefir..etc, apoi treptat ingredientele uscate (faina, cacao, praful de copt), pana obtinem o masa omogena. Se imparte aluatul in doua tavi in mod egal (tavile se tapeteaza cu hartie de copt din timp). Se acopera tavile cu folie de aluminiu cu partea lucioasa in jos. Se coace la 180 grade C timp de 40 minute, (pentru o portie impartita in 2 tavi mici). Inainte de a scoate blatul din cuptor se testeaza neaparat daca blatul este copt cu un bat din bambus. Se lasa sa se raceasca putin in tavi, apoi se scot blaturile pe gratar cu fata in jos pentru a se raci complet. Se infoliaza in foile si se pun la frigider pentru cel putin 2 ore cel mai bine peste noapte. 

Sirop de afine:
Afine – 100g
Zahar – 40 g
Apa – 60 ml

Obs:  Se pregateste mai intai siropul, sa aiba timp sa se raceasca pana vom avea nevoie de el la montarea tortului pentru a insiropa blaturile.

Mod de preparare: Se pun la foc mare afinile impreuna cu apa si zaharul, cand incepe sa fiarba se da la foc mic, se lasa la foc 5-7 minute. Se face din timp sa se raceasca. 

Mousse de afine
Ingrediente:
Afine – 200 g
Zahar – 100 g
Suc de lamaie – 20 ml
Iaurt cremos – 300 g (10%)
Smantana pentru frisca – 300 ml
Zahar pudra  - 25 g
Gelatina – 15 g sau 9 foi
Apa – 90 ml (pentru hidratat gelatina granulata)

Obs:  Cantitatile mentionate sunt pentru un tort de 18 cm. Avem nevoie de 2 portii de crema mousse pentru tortul nostru mai mare de 23 cm diametru. 

Mod de preparare: Se unesc ingredientele : afinele cu sucul de lamaie si zahar. Cand incepe sa fiarba luam de pe foc. Se pune in alt vas, gelatina hidratata anterior se pune la microude sa se topeasca, eu nu mai folosesc de ceva ani microunde asa ca le am pus la foc mic, mic...Atentie nu trebuie sa fiarba! Se amesteca continuu, se adauga in afine, temperatura amestecului de afine maxim 60 grade C.  Cand amestecul se mai raceste la 40 grade C, se adauga iaurtul (temp camerei), se amesteca. Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul pana capata consistenta, se inglobeaza cu amestecul de afine. Apoi putem monta tortul, se imparte in 3 parti egale, important. 

Crema decor: „Ganache cu crema de branza” (Reteta modificata!)

Ingrediente:
Unt 82%– 200 g
Ciocolata alba – 200 g
Lapte condensat – 25 g
Crema de branza – 200 g (Almette)
Zahar pudra- 10 g

Obs:  Cantitatile mentionate sunt pentru un tort de 18- 20 cm. Avem nevoie de 1,5 portii de crema pentru tortul nostru mai mare de 23 cm diametru.

Obs:  Am eliminat untul de cacao, deoarece din cauza acestuia crema devine foarte tare si crapa. 

Mod de preparare: Se topeste ciocolata la baie de aburi, jumatate din cantitate. Apoi se adauga restul de ciocolata si se amesteca. Temperatura ciocolatei trebuie sa ajunga in jur de 33 grace C. Apoi in ciocolata se aduga laptele condensat. Se amesteca totul dar nu se insista foarte mult, de la laptele condensat compozitia are tendinta de a se "inchega" intr-un fel. Se adauga untul (temperatura acestuia trebuie sa fie 20-22 grade C). Se mixeaza la viteza maxima timp de 5 minute. 
Crema de branza se mixeaza impreuna cu zaharul cu ajutorul unui blender. Nu insistati foarte mult.
(Aici se mai poate utiliza branza dulce de vaci, dar crema de branza este mai fina).
Se adauga crema de branza in compozitia de unt si ciocolata se mixeaza la viteza mare pana compozitia devine omogena.
De asemenea aceasta crema se poate colora, piuteti utiliza coloranti alimentari comestibili.
Apoi se trece la "imbracarea" tortului in crema. Se acopera cu primul strat apoi se lasa 10 minute la frigider apoi se pune stratul final.
Dupa ce am terminat de indreptat suprafata tortului se lipeste imaginea comestibila din vafe cu crema moale, crema de pe tort fiind intarita deja (tortul fiind rece), astfel se fixeaza foarte bine.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu