vineri, 26 octombrie 2018

Prajitura cu mere


                O prajitura cu mere simpla si foarte delicioasa. Se prepara foarte usor cu ingrediente mereu la indemana. Cand vrei sa faci ceva gustos si delicios pentru toata familia. Va recomand cu mult drag! ;) Cred ca s-ar potrivi sa o fac si cu alta umplutura de exemplu dovleac sau branza dulce si stafide ...urmeaza sa testez ;)


Umplutura de mere:
Mere – 1,2-1,3 kg ( 9-10 mere, curatate de coaja si de cotor)
Zahar - 50g
Unt – 50g
Scortisoara – 1 lingurita
Mod de preparare:  Merele se dau prin razatoare, se pun la calit, se adauga untul si zaharul. Vor lasa zeama se tin la foc pana mai scade din suc (zeama) aproximativ 15 minute. Se adauga scortisoara si se lasa la racit.

Ingrediente: (dimensiune tava 28x40)
Oua – 4
Zahar – 200 g
Zahar vanilat – 1 plic
Iaurt – 200 g
Unt topit – 130 g
Faina – 400 g
Praf de copt – 1 plic

Altele – 10 g unt pentru uns tava

Mod de preparare: Se amesteca intr-un bol ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga iaurtul, se amesteca, untul topit si racit din nou se amesteca compozitia. Treptat se adauga faina amestecata cu praful de copt, se amesteca cu telul, se obtine un aluat destul de dens. Se pune ½ din compozitie intr-o tava unsa cu unt, se niveleaza cu o spatula. Se coace in cuptorul incins la 180 grade C timp de aproximativ 10 minute. Apoi se pune umplutura rece se niveleaza si se toarna aluatul ramas, se niveleaza, se coace inca 35 minute pana se rumeste frumos.
Se scoaste din cuptor se lasa sa se raceasca in tava, se portioneaza. Apoi o serviti cu multa placere.

Spor la treaba! Pofta buna!

joi, 18 octombrie 2018

Placinta cu branza si iaurt (aluat foietaj de casa)

Placinta facuta cu foi congelate
Placinta facuta cu foi congelate
              Este o reteta super rapida de placinta, dupa parerea mea . Daca nu doriti sa faceti aluat de casa puteti opta pentru cel congelat, e si mai rapid :D Cum mie imi place sa ma joc cu aluatul nu a fost greu pentru mine sa fac aluatul de casa...mm este mai gustos. Desi zilele acestea am mai facut o placinta cu aluat foietaj congelat a iesit destul de buna :) O modalitate super rapida de a gati ceva gustos familiei sau mai bine zis  pofticiosilor de placinte :) Va recomand cu drag! 


Ingrediente:
(dimensiune tava 28x40 cm)
Faina - 500 g (tip 550) 
Apa calduta - 300 ml
Drojdie uscata  - 2 g
Sare- 8 g
Ulei – 120-150 ml  (pentru uns) unt / margarinta (topit si racorit)
Oua- 1 batut+ 1 lingurita de zahar, pentru uns suprafata placintei

sau

Foi de palcinta congelate - 400 g (15 foi)

Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat aproximativ 5 minute.Se pesara faina si se lasa in vasul in care a fost framantat aluatul, se aduca intr-o bila si se acopera cu un prosop curat de bucatarie, se lasa la dospit pentru 20-30 minute. Apoi se foarmeaza din aluat 15 bile mici a cate aproximativ 50 g fiecare. Se intind cu facaletul pe masa presarata cu faina (vedeti in poze) se ung cu ulei, trebuie sa fie unse bine, toata suprafata dar nu exagerati, se lasa sa stea cam 5-10 minute. Se intorc cu fata in jos se intinde prima foaie se pune in tava unsa cu ulei, (se stopeste fiecare foaie cu o pensula cu putin ulei, dar nu este obligatoriu foile au deja destul ulei).
Placinta va fi formata din 5 straturi de aluat a cate 3 foi si 4 straturi de umplutura (aproximativ 10 linguri  de umplutura pentru fiecare strat). Se coace in cuptorul incins la 180-200 grade C timp de 60 minute. Dupa ce se scoate placinta din cuptor se acopera cu un prosop 10-15 minute, pana devine frageda, serviti placinta calda cu mare pofta si placere :)

Ingrediente umplutura:
Branza de vaci - 550g
Iaurt - 400g
Branza telemea - 200g (rasa prin razatoare)
Oua - 6
Sare dupa gust

Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele. Se intinde pe fiecare strat de placinta. Un strat e format din 3 foi, mai putin ultimul. Ultima foaie se unge cu ou.

Spor la treaba! Pofta buna!

sâmbătă, 13 octombrie 2018

Tort de ciocolata cu mousse de afine, "Черничные ночи", "Blueberry Nights"


       Un tort superb! Un tort extraordinar! Am ales sa fac o combinatie de blat de tort de ciocolata si mousse de afine.. extraordinar! Nu stiu daca gasesc cuvinte sa-l pot descrie, trebuie sa-l gusti...mai bine zis sa mananci, din gustat nu intelegi nimic:).  Tortul nu este foarte dulce, gust intens de ciocolata si sufleu dulce-acrisor. Da afost pentru petrecerea unui ingeras de 5 ani...nu va faceti griji pentru blat, picii au mancat mai mult mousse. Intr-adevar contine multa cacao si chiar cafea, dar a fost alegerea mea sa fie anume combinatia asta de blat si mousse. Puteti sa incercati sa-l faceti cu alt blat de tort de vanilie de exemplu :) Superb! Intens! Delicios!

P.S. Culoarea cremei mousse este naturala, se datoreaza 100% fructelor, afine ;) la fel și crema decor este naturala. 
Imaginea de pe tort din vafe contine coloranti alimentari si este comestibila...daca nu doriti nu o consumati. 
In general si la alte torturi la care folosesc coloranti alimentari (doar la crema decor, care poate fi inlaturata, pentru a nu o consuma, incerc sa folosesc cat mai putini coloranti, baza tortului tot timpul o fac alba) desi sunt comestibili niciodata nu am incurajat consumul acestora. Sunt doar pentru decor, mai ales pentru copii. Nu folosesc coloranti la crema din interiorul tortului sau în blat. 

Ingrediente: (diametru 18-20 cm , 4 foi)
Oua – 2
Zahar – 220 g
Zahar vanilat - 1 plic (8 g)
Sare – 2 g
Faina – 220 g
Cacao – 80 g
Praf de copt – 5 g (o lingurita)
Chefir – 180 g
Bicarbonat sodiu – 8 g (1.5 lingurite)
Ulei – 80 ml
Cafea – 3 lingurite (solubila) + 100 ml apa fiarta, calduta.

Obs: Am nevoie sa fac un tort mai mare, am folosit o portie prezentata mai sus la o singura tava de 23 cm diametru pentru a obtine 2 foi de blat de tort, se coace la 180 grade C 60 minute. Daca aveti doua tavi de aceeasi dimensiune faceti din start 2 portii si impartiti in mod egal in tavi si le coaceti odata. Eu nu am, decoamdata J, si am copt blaturile pe rand, in total mi-au iesit 2 blaturi a cate 2 foi.
Sau daca doriti sa faceti un tort tot de 23 cm diametru dar nu la fel de inalt, puteti opta pentru a face o portie si jumatate din cantitatea ingredientelor (se coace o portie, un blat si obtinem 2 foi si se mai coace separat ½ din portie si obtinem 1 foaie) si la crema mousse si decor la fel este nevoie de 1.5 portii.

Mod de preparare: Ouale se pun la mixat cu zaharul, sarea, zaharul vanilat, pana cresc in volum (5-7 minute sunt suficient de mixat). In chefir se adauga bicarbonatul de sodiu (se va „stinge” va face bule), apoi se adauga cafeaua si uleiul, amestecam foarte bine. Faina, cacao si praful de copt se amesteca. Schimbam paleta plata. Se adauga in oua amestecul de cafea, chefir..etc, apoi treptat ingredientele uscate (faina, cacao, praful de copt), pana obtinem o masa omogena. Se imparte aluatul in doua tavi in mod egal (tavile se tapeteaza cu hartie de copt din timp). Se acopera tavile cu folie de aluminiu cu partea lucioasa in jos. Se coace la 180 grade C timp de 40 minute, (pentru o portie impartita in 2 tavi mici). Inainte de a scoate blatul din cuptor se testeaza neaparat daca blatul este copt cu un bat din bambus. Se lasa sa se raceasca putin in tavi, apoi se scot blaturile pe gratar cu fata in jos pentru a se raci complet. Se infoliaza in foile si se pun la frigider pentru cel putin 2 ore cel mai bine peste noapte. 

Sirop de afine:
Afine – 100g
Zahar – 40 g
Apa – 60 ml

Obs:  Se pregateste mai intai siropul, sa aiba timp sa se raceasca pana vom avea nevoie de el la montarea tortului pentru a insiropa blaturile.

Mod de preparare: Se pun la foc mare afinile impreuna cu apa si zaharul, cand incepe sa fiarba se da la foc mic, se lasa la foc 5-7 minute. Se face din timp sa se raceasca. 

Mousse de afine
Ingrediente:
Afine – 200 g
Zahar – 100 g
Suc de lamaie – 20 ml
Iaurt cremos – 300 g (10%)
Smantana pentru frisca – 300 ml
Zahar pudra  - 25 g
Gelatina – 15 g sau 9 foi
Apa – 90 ml (pentru hidratat gelatina granulata)

Obs:  Cantitatile mentionate sunt pentru un tort de 18 cm. Avem nevoie de 2 portii de crema mousse pentru tortul nostru mai mare de 23 cm diametru. 

Mod de preparare: Se unesc ingredientele : afinele cu sucul de lamaie si zahar. Cand incepe sa fiarba luam de pe foc. Se pune in alt vas, gelatina hidratata anterior se pune la microude sa se topeasca, eu nu mai folosesc de ceva ani microunde asa ca le am pus la foc mic, mic...Atentie nu trebuie sa fiarba! Se amesteca continuu, se adauga in afine, temperatura amestecului de afine maxim 60 grade C.  Cand amestecul se mai raceste la 40 grade C, se adauga iaurtul (temp camerei), se amesteca. Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul pana capata consistenta, se inglobeaza cu amestecul de afine. Apoi putem monta tortul, se imparte in 3 parti egale, important. 

Crema decor: „Ganache cu crema de branza” (Reteta modificata!)

Ingrediente:
Unt 82%– 200 g
Ciocolata alba – 200 g
Lapte condensat – 25 g
Crema de branza – 200 g (Almette)
Zahar pudra- 10 g

Obs:  Cantitatile mentionate sunt pentru un tort de 18- 20 cm. Avem nevoie de 1,5 portii de crema pentru tortul nostru mai mare de 23 cm diametru.

Obs:  Am eliminat untul de cacao, deoarece din cauza acestuia crema devine foarte tare si crapa. 

Mod de preparare: Se topeste ciocolata la baie de aburi, jumatate din cantitate. Apoi se adauga restul de ciocolata si se amesteca. Temperatura ciocolatei trebuie sa ajunga in jur de 33 grace C. Apoi in ciocolata se aduga laptele condensat. Se amesteca totul dar nu se insista foarte mult, de la laptele condensat compozitia are tendinta de a se "inchega" intr-un fel. Se adauga untul (temperatura acestuia trebuie sa fie 20-22 grade C). Se mixeaza la viteza maxima timp de 5 minute. 
Crema de branza se mixeaza impreuna cu zaharul cu ajutorul unui blender. Nu insistati foarte mult.
(Aici se mai poate utiliza branza dulce de vaci, dar crema de branza este mai fina).
Se adauga crema de branza in compozitia de unt si ciocolata se mixeaza la viteza mare pana compozitia devine omogena.
De asemenea aceasta crema se poate colora, piuteti utiliza coloranti alimentari comestibili.
Apoi se trece la "imbracarea" tortului in crema. Se acopera cu primul strat apoi se lasa 10 minute la frigider apoi se pune stratul final.
Dupa ce am terminat de indreptat suprafata tortului se lipeste imaginea comestibila din vafe cu crema moale, crema de pe tort fiind intarita deja (tortul fiind rece), astfel se fixeaza foarte bine.

Spor la treaba! Pofta buna!

miercuri, 3 octombrie 2018

Tort "Medovic" - Tort de miere (blat pufos) cu crema de ou NEW!



Медовый бисквит и заварной крем
Aveti si denumirea originala in rusa :) Aveam deja reteta la acest blat de tort pe blog, dar am adus ceva imbunatatiri. Am testat blatul si am zis ca ar fi pacat sa-l servim doar ca un chec, am ales sa fac si o crema noua. Urmeaza sa montez torul, blatul este gata copt si l-am lasat la racit. Acum am revenit dupa ce am finalizat toata munca :). 
Un tort deosebit de gustos blat pufos de miere si crema delicioasa. Perfect pentru a savura o felie impreuna cu familia si prietenii. Ideal pentru copii si pentru ocazii speciale. Parca si decorul mi-a reusit ;) O zi minunata si dulce va doresc!
Tortuletul meu frumos s-a transformat intr-o surpriza dulce pentru oameni frumosi si dragi :)

PS: Urmeaza sa prelucrez si celelalte poze..voi reveni ;) 

Aveti aici reteta de tort cu crema de smantana ;)
http://dulciuridincopilarie.blogspot.com/2015/10/tort-medovic-tort-de-miere-cu-blat-pufos.html

Ingrediente: (18 cm diametru)
Oua – 4
Zahar – 100 g
Miere – 100 g
Faina – 160 g
Zahar vanilat - 1 plic (8 g)
Bicarbonat sodiu – 8 g
Sare- 2g

Mod de preparare: Se mixeaza intr-un bol ouale cu zaharul, putina sare, pana obtinem o crema densa si creste in volum. In timp ce se mixeaza ouale se pune mierea la foc mic impreuna cu bicarbonatul de sodiu, se amesteca continuu, se formeaza o spuma care se inchide la culoare si se obtine un caramel, aveti grija nu tineti mierea la foc foarte mult timp 2-3 minute sunt suficiente. Ouale cand sunt gata se mixeaza la viteza mica se adauga mierea caramel in fir subtire, se mai mixeaza 1 minut sa se omogenizeze compozitia. Se adauga faina cernuta putin cate putin pana se incorporeaza. Se toarna compozitia in tava rotunda (18 cm diametru) tapetata cu hartie de coprt. Se coace in cutorul incins la 160 grade C timp de 40 minute, pana se rumeste blatul, faceti un test cu o scobitoare daca aceasta iese curata inseamna ca blatul este bine copt (ideal ar fi de impartit aluatul in doua parti egale si de copt in doua tavi de aceeasi dimensiune, timpul de coacere este de 20 minute). Se scoate din cuptor abia dupa ce oprim focul si mai sta in cuptor inca 10 minute, usa intredeschisa, blatul de tort se pune pe un gratar cu fata in jos pentru a se raci. Se infoliaza in folie alimentara si se pune la frigider pentru cel putin 2 ore. Sau mai bine la congelatort pentru o ora. Se feliaza in 3-4 parti egale apoi se prepara crema. 

Sirop:
Apa -100 ml
Zahar – 25 g
Miere – 1 lingurita

Mod de preparare: Se pune la fiert apa cu zaharul,se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se opreste focul se lasa sa se raceasca si se adauga mierea. Cat de insiropate blaturile sa fie dupa preferinta fiecaruia, dar nu trebuie de exagerat.

Crema:
Zahar – 120 g
Lapte – 150 ml
Oua – 2
Faina – 30 g
Unt – 250g (82%) 

Mod de preparare: Untul trebuie sa fie moale 22-23 grade C. Se pune laptele la foc pana ajunge la 60 grade C.  Ouale se mixeaza cu zahar si faina. Se toarna laptele peste amestecul de ou. Apoi se pune din nou la foc pana compozitia se ingroasa, nu trebuie sa fiarba. Se raceste pana la temperatura de 22-23 grade C. Untul se mixeaza pana devine alb, apoi se adauga din amestecul de ou in 2-3 transe, se mixeaza la viteza cea mai mica foarte putin. Obtinem o crema ferma, densa si foarte foarte gustoasa. Se imparte in 3 parti egale (200g ), se monteaza tortul (blat, sirop, crema). Se lasa peste noapte la frigider, sau pentru cel putin 6 ore. Decorul ramane la alegerea fiecaruia. Simplu, rapid si foarte gustos :) daca doriti sa faceti un tort mai mare calculati ingredientepe pentru 6 oua pentru 20 cm diametru si 8 oua pentru 23 cm. De crema la fel este nevoie de mai multa pentru 6 oua as face 1 portie si jumatate si pentru 8 oua 2 portii.

Spor la treaba! Pofta buna!