sâmbătă, 18 februarie 2017

Tort ''Smetannic'' (blat cu cacao)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


                 Reteta putin difera la ingrediente fata de tortul prezentat pe blog (fara oua si unt). Si desigur in combinatie cu blaturi maro (cu cacao). Un tort gustos, fin si simplu de pregatit :). Acelasi gust deosebit de smantana si nuci coapte ;) Va recomand cu drag sunt sigura ca o sa va placa! :)

Ingrediente: (pentru o tava cu diametru de 20 cm)

Pentru aluatul alb:
Faina – 220 g
Smantana – 150 g (30% grasime)
Zahar – 75 g
Zahăr vanilat – 1 plic
Praf de copt – 1 lingurita

Pentru aluatul maro (cu cacao):
Faina – 200 g
Smantana – 150 g (30% grasime)
Zahar – 75 g
Zahăr vanilat – 1 plic 
Praf de copt – 1 lingurita
Cacao – 20 g

Crema de smantana:
Smantana – 600 g (30% grasime)
Zahar – 210 g
Zahar vanilat – 1 plic
Nuci – 125 g (prajite si macinate)

Glazura de ciocolata:
Unt – 100 g
Zahar – 100 g
Cacao – 40 g
Lapte – 4 linguri

Mod de preparare: Pregatim aluaturile pe rand in oricare ordine doriti.  Intr-un vas se amesteca smantana, zaharul, esenta de vanilie si praful de copt. La final faina si framantam un aluat, se imparte in 3 parti egale. Fiecare bucata de aluat se inveleste in folie alimantara.  Procedam exact si cu aluatul maro adaugam odata cu faina si cacao. Se scoate inelul detasabil de la tava, se unge cu putin unt. Se intinde fiecare bila cu mainile in tava, se inteapa cu o furculita. Se coc la o temperatura de 200 grade C, timp de 7-8 minute. In timp ce se racesc blaturile pregatim crema.

Crema de smanatana: Smantana trebuie sa fie rece de la frigider, se pune intr-un bol se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca initial la viteza medie (1-2 minute) apoi la viteza maxima aproximtiv inca 5-6 minute, pana se intareste si nu cade de pe telurile mixerului.
Se monteaza tortul pe un platou, primul blat alb ( sau maro depinde de cum preferati), se ung bine cu crema de smantana (aproximativ 3 linguri- 150g) se presara peste nuci macinate (25 g pentru fiecare blat), se amesteca nucile cu crema. Apoi urmeaza cel de-al 2-lea blat maro, pana ungem toate blaturile mai putin ultimul, se intoarce cu fata in jos. Sa ramana suprafata mai neteda. Mai ramane putina crema pe care o folosoti sa ungeti marginile tortului.
La parte de decor ramane la dorinta si preferintele fiecaruia 😊

Pregatim glazura de ciocolata.
Aici as vrea sa precizez pentru a acoperi suprafata torului si sa curga putin pe marginile acestuia se folosesc ½ din cantitatea ingredientelor (se lasa putin sa se raceasca, lichidul se ingroasa,  apoi se toarta peste tort se intinde uniform). Daca doriti toata suprafata tortului acoperita cu glazura inclusiv marginile cum am procedat eu, folositi toata cantitatea de ingrediente.
Va recomand sa puneti tortul pe un gratar apoi turnati glazura, desubt o farfurie pentru a se aduna excesul de glazura. Dupa ce s-a scurs transferati tortul pe un platou, se presara peste nuci macinate. Se lasa la figider cel putin 12 ore, de preferat il pregatiti seara si a doua zi pe la pranz e numai bun de zavurat o felie…sau chiar doua :)

Glazura de ciocolata: Se pun toate ingredientele intr-o cratita la foc mic, se amesteca continuu pana se topeste zaharul si obtinem o masa omogena. Dupa cum am mai spus se lasa putin la racit si apoi se toarna peste tort.

Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu