sâmbătă, 2 iulie 2016

Prăjitură cu fructe

 Va prezint cu drag o prajitura delicioasa, racoroasa…de vara. Se prepara foarte usor. Cum suntem in plin sezon de fructe proaspete ar fi pacat sa nu pregatiti ceva delicios pentru familie, pentru prieteni. Desi se poate apela si la fructe congelate atunci cand sunt mai greu de gasit cele proaspete ;) Va recomand sa o lasati 2-3 ore la frigider inainte de servire… este extrem de racoroasa si delicioasa!

Ingrediente:
Unt – 200 g (am folosit Dorna 80%)
Iaurt – 200 g (am folosit Olympus 2%)
Sare – ½ lingurita
Zahar vanilat – 1 plic
Drojdie uscata – 1 lingurita (plina cu varf)
Faina – 450 g
Fructe – 500 g, visine sau cirese proaspete (sau congelate)
Zahar – 100 g

Mod de preparare: Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, se amesteca cu 200 g de iaurt. Se adauga sarea, zaharul vanilat si drojdia. Se omogenizeaza compozitia. Treptat se adauga faina si obtinem un aluat. Se lasa la congelator pentru 10-15 minute. Intre timp se spala fructele, se scos samburii, visine sau cirese, dupa preferinte. Am testat ambele variante sunt delicioase, diferenta ar fi, cu cirese este putin mai dulce cea cu visine dulce-acrisoroara J. Se scoate aluatul de la frigider, se intinde in foaie pe masa presarata cu faina. Se portioneaza in fasii, in 5 este suficient, putin mai late sa le puteti mai apoi uni (vedeti in poze). Se pun fructele date prin faina, nu foarte multa faina, usor nu trebuie sa exgerati. Se pune peste putin zahar, apoi se unesc fasiile si obtineti 5 rulouri. Se aseaza in tava,  puneti hartie de copt este obligatoriu, la copt va curge putina zeama de la fructe. Formati o spirala, se incinge cuptorul. Se lasa la copt timp de aproximativ 40 minute la foc mic spre mediu. Pana se rumeneste, verificati din cand in cand sa nu se arda desubt. Apoi inca 5 minute rumeniti doar suprafata. Se lasa la racit in tava. Inainte de servire se lasa frigider 2-3 ore, se pudreaza. Doar daca aveti rabdare o lasati pana a doua zi, este mult mai frageda. Delicioasa!

Spor la treaba! Pofta buna!

miercuri, 8 iunie 2016

Oladii (clătite pufoase)



Oladii, clatite pufoase obisnuia mama sa ne gateasca la micul dejun. Sunt delicioase si aromate. Servite cu dulceata, gem, miere si smantana sunt nemaipomenite. Va recomand neaparat sa le incercati. Si mai ales sa le prajiti in unt sunt deosebit de aromate.

Ingrediente:
Oua – 2
Chefir – 400 ml
Zahar – 2 linguri
Sare – ½ lingurita
Bicarbonat de sodiu – 1 lingurita ( sau praf de copt)
Faina – 250 g
Zahar vanilat – 1 plic
Unt- 50 g (pentru uns tigaia)

Mod de preparare: Se amesteca ouale cu zahar si zaharul vanilat. Se adauga chefirul, putina sare, apoi bicarbonatul de sodiu si se amesteca totul. Se adauga faina si obtinem un aluat putin mai dens decat la clatite. Se unge o tigaie cu putin unt si se incinge, se toarna cate o lingura de aluat si se formeaza clatite mici si pufoase, se coc la foc mediu. Se intorc pe partea cealalta cand se rumenesc usor si se formeaza mici bule de aer. Se unge tigaia cu unt inainte de a pune din noi clatite la prajit. Procedam astfel pana epuizam tot aluatul. Se aseaza pe un platou sa se racoreasca. Se servesc calde cu dulceata (gem, miere) si smantana.

Spor la treaba! Pofta buna!

duminică, 5 iunie 2016

Prăjitură „Tăvălită”



Va prezint cu drag inca un desert delicios din copilarie, cu siguranta cunoasteti mai multe retete, de la mama  sau bunica. Ideea de baza este o prajitura pandispan, glazura delicioasa de ciocolata si nuca de cocos...multa nuca de cocos :)

Ingrediente pandispan: (Tava 40x28 cm)
Oua – 6
Faina – 250 g
Zahar – 250 g
Amidon – 125 g
Unt topit – 25 g
Praf de copt – 2 lingurite
Esente de vanilie – 1 fiola

Glazura de ciocolata:
Ciocolata amara – 200 g
Lapte  - 300 ml
Zahara pudra – 100 g
Cacao – 75 g
Unt – 30 g
Nuca de cocos – 200 g

Mod de preparare: Se mixeaza ouale la viteza maxima, aproximativ 2-3 minute. Se adauga treptat zaharul si esenta de vanilie (sau zahar vanilat) se mixeaza pana se dizolva tot zaharul. Faina se cerne impreuna cu amidonul si praful de copt. Se adauga faina in compozitia de oua, se amesteca cu o paleta sau o lingura de lemn. La final se adauga untul topit si racorit. Se toarna amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. Se coace timp de 30 minute la foc mediu. Pana se rumeste si testam cu o scobitoare, aceasta trebuie sa iasa curata atunci aluatul este copt. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se poztioneaza cubulete mici.
Intre timp se pregateste glazura de ciocolata. Punem ciocolata rupta in bucatele mici, laptele si untul la baie de aburi, se amesteca pana se obtine un amestec omogen. Se amesteca cacao cu zaharul pudra se adauga in compozitia de pe baia de aburi. Se amesteca si se lasa la racorit. Fiecare cubulet se trece prin glazura de ciocolata apoi se tavaleste prin nuca de cocos. Se lasa la rece cateva ore (2-3) apoi le puteti servi. 

Spor la treaba! Pofta buna!

sâmbătă, 4 iunie 2016

Tort „Mousse fructe de padure si frisca” (2)


Am revenit cu noi detalii la aceasta reteta dupa cum v-am promis.

Am facut cateva modificari. 
Aici aveti link-ul de la reteta prezentata initial:
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2014/12/tort-mousse-fructe-de-padure-si-frisca.html

Ingrediente pandispan: (diametru tava 26 cm)
Oua- 2
Zahar – 75 g
Faina- 65 g
Cacao – 15 g
Lapte – 3 lingurie

Modul de preparare ramanand la fel, la final se adauga 3 linguri de lapte si se omogenizeaza compozitia.

Glazura de ciocolata oglinda
Ingrediente:
Apa – 90 ml
Zahar – 110 g
Smantana pentru frisca – 75 ml
Cacao – 35 g
Gelatina – 4 foi

De aceasta data a fost glazurat doar suprafata tortului, am folosit ½ din cantitatile ingredientelor fata de reteta initiala. O remarca ar mai fi ca am folosit inelul detasabil la mousse-ul de fructe si de aceasta data a iesit perfect. Dupa ce turnam glazura de ciocolata peste tort, punem tortul la congelator pentru a se intari pentru aproximativ 10-15 minute, se orneaza dupa preferinte. Pana la servire se pastreaza la frigider. Modul de preparare ramanand la fel. 
Folositi un uscator de par pentru a scoate inelul detasabil, tineti de jur imprejur cateva minute, pana observati ca puteti scoate inelul cu usurinta, se desprinde usor fara a deterioara tortul.
Am decis sa creez o pagina separata, desi este vorba de aceesi reteta, voi atasa si poze noi. Sa nu fie prea incarcata cu multe informatii reteta initiala.
Acelasi tort minunat altfel ornat :)

Multumesc! 

Spor la treaba! Pofta buna!