duminică, 27 septembrie 2015

Brioșe de ciocolată (cu bere brună)


       Briose delicioase de ciocolata. Ideale pentru cei care prefera ciocolata neagra si berea bruna :) Chiar contin bere bruna....dar gustul este intens de ciocolata. Pufoase, aerate si extrem de gustoase. Perfecte!.......Asa ca de weekend :)

Ingrediente:
Faina – 350 g
Praf de copt – 1 plic
Zahar pudra – 200 g
Smantana – 200 ml
Un praf de sare
Oua- 2
Unt – 200 g
Bere bruna (Guinness) – 250 ml
Cacao – 90 g
Fulgi de migdale
Zahar pudra

Mod de preparare: Se amesteca intr-un bol zaharul pudra cu praful de copt si praful de sare. Se mixeaza separat in alt bol ouale cu smantana, pana obtineti o compozitie omogena, treptat se incorporeaza amestecul de zahar. Intr-un vas se pune la foc mic untul taiat cuburi mici, se adauga berea si se amesteca pana se topeste tot untul, se ia de pe foc, la final se adauga cacao si se amesteca foarte bine. Compozitia de unt, bere si cacao, se adauga in cea de oua si smantana, se amesteca foarte bine. Treptat se adauga faina si se obtine un aluat. Se pune in tava de briose cate o forma de hartie pentru briose, sau in forme de silicon se pun forme de hartie pentru briose. Se umple fiecare cosulet cu aluat, lasati loc sa creasca briosa. Se presara peste fulgi de migdale. Se coc in cuptorul incins la temperatura de 180-200 grade C timp de 30-35 minte, testati cu o scobitoare daca sunt bine coapte, daca aceasta iese curate inseamna ca aluatul este bine copt in interior. Se lasa sa se raceasca si se pundreaza cu zahar. Apoi le savurati cu multa placare! 

Spor la treaba! Pofta buna!

marți, 15 septembrie 2015

Înghețată de pepene galben


            O inghetata extraordinar de gustoasa si aromata. Gust delicios si intens de pepene galben...cine ar rezista? :) La textura seamana foarte mult cu inghetata sorbet, desi credeam ca va iesi cremoasa, cred ca daca as micsora cantitatea de pepene 250 g,  ar modifica putin textura, pepenele a fost destul de zemos. Cred ca puteti modifica cantitatea de pepene dupa gust si preferinte.

Ingrediente:
Pepene galben (miez )– 500 g
Galbenusuri – 3
Zahar – 120 g
Zahar vanilat – 3 plicuri
Smantana pentru frisca – 200 ml
Gelatina – ½ plic, 5 g

 Pentru decor:  Figurine din ciocolata
 
Mod de peparare: Se curata pepenele galben de coaja si se taie bucati mici, avem nevoie de 500 g. Apoi se mixeaza galbenusurile cu 70 g zahar, pana obtineti o crema densa. Se adauga smantana pentru frisca, din mixati bine compozitia sa fie omogena. Separat se da prin blemder pepenele galben cu restul de zahar, pana obtineti un maestec fin. Se adauga pepenele in compozitia de frisca, se amesteca la viteza mica. Intr-un pahar se pune la hidratat gelatina cu 3 linguri de apa rece. Dupa 10 minute se adauga 2-3 linguri de apa fierbinte peste gelatina si se amesteca pana se topeste toata geletina. Se adauga gelatina la amestecul de inghetata, se pune in forme pentru inghetata sau se lasa intr-un vas de sticla sau inox la congelator pentru 4-5 ore. Sau peste noapte si o serviti a doua zi cu mare placere.

Obs: Ce modificari as aduce acestei retete, ar fi ca as folosi mai putin zahar, fiind si pepenele dulce a iesit cam dulce dupa gustul meu. 

Spor la treaba! Pofta buna!

duminică, 13 septembrie 2015

Prajitură cu dulceață de rubarbă si nuci


           Va prezint cu drag inca un deliciu din copilarie. Este important sa ne reamintim din cand in cand de copilarie, de clipele petrecute alaturi de mama la bucatarie, de minunatiile pregatite de ea. O prajitura ce se prepara usor dar cu un rezultat extraordinar. Acelasi gust din copilarie! :)

Ingrediente: ( tava 25x30 cm)
Oua- 2
Zahar – 150-200 g
Iaurt (10% grasime) – 200 g
Unt – 200 g (la temperature camerei)
Gem – 1 borcan mic (400 g)
Nuci macinate – 200 g
Faina – cat se cere (aproximativ 720 g)
Zahar vanilat – 1 plic
Bicarbonat de sodiu– 1 lingurita
Otet – 1 lingurita

Mod de preparare: Se amesteca intr-un bol ouale, zaharul, iaurtul si zaharul vanilat pana s-a topit tot zaharul. Apoi se adauga untul si din nou amestecam compozitia, pana cand bucatile de unt sunt cat mai mici. Intr-un pahar se pune o lingurita de bicarbonat si se amesteca cu o lingurita de otet, astfel se „stinge” bicarbonatul in otet si face spuma. Se adauga in compozitie si se amesteca, se incorporeaza faina putin cate putin, se framanta un aluat. O treime din aluat se amesteca cu o lingura de faina si se inveleste in folie alimentara, se pune la congelator. Restul de aluat se intinde pe masa si se pune in tava in care vom coace blatul de prajitura. Se coace in cuptoul incins timp de aproximativ 40 minute pana se rumesnte frumos. Apoi se scoate din cuptor si se intinde dulceata peste, se presara nuca si se rade peste aluatul de la congeator. Se coace doar partea de sus, pana se rumeneste. Se lasa in tava pana se raceste complet, apoi se portioneaza. Si serviti cu mare drag!  :)
Obs: Puteti sa folositi oricare alta dulceata preferati dar sa aiba o consistenta mai densa.

Spor la treaba! Pofta buna!

sâmbătă, 5 septembrie 2015

Dulceață de rubarbă


            O dulceata extraordinar de gustoasa. Prima data am gustat aceasta dulceata preparata de o prietena draga, cand am fost in vizita :) Am fost foarte impresionata de gust si de aspect. Asa ca am hotarat sa va prezint si voua reteta. Va recomand sa o incercati, delicioasa si aromata :)
 
Ingrediente:
Tulpina de rubarba – 1 kg
Zahar – 1 kg

Mod de preparare: Se curata si se spala tulpinele de rubarba. Se taie in cubulete mici, se pune intr-o oala cu fundul mai gros sau ceaun, se adauga zaharul, se amesteca. Se lasa compozitia sa stea aproximativ 6 ore. Dupa ce a lasat zeama se pune la fiert pentru aproximativ 20 minute, pana se ingheaga. Se pune fierbinte in borcane curate (spalate si uscate anterior) se infileteaza, se aseaza borcanele cu gura in jos, se lasa peste noapte pana se racesc, acoperite cu o patura groasa. Se poate servi la mic dejun, cu clatite sau la prajituri.

Dupa ce a fiert dulceata s-a raspandit o aroma care seamana foarte mult cu dulcetata de capsuni sau zmeura. Si la gust pot sa spun ca ar semana :)

Spor la treaba! Pofta buna!