Un
tort minunat care din pacate nu mi-a iesit din prima a trebuit sa refac reteta
ca sa iasa cum trebuie...foi fragede si delicioase ;) Desi sunt foarte rare retetele
care nu-mi ies din prima, dar se mai intampla.
Va
prezint tortul cu reteta modificata de mine si va asigur ca va iesi bine din
prima :)
Mie
personal imi place foarte mult acest tort foi fine, fragede si crema de branza
aromata si dulce acrisoara, fiind in combinatie cu smantana :) Testati,
incercati, savurati! ;)
Ingrediente:
(dimensiune foi 20 Ø ):
Faina – 400 g
Branza de vaci (dulce) – 250 g
(Covalact 6%)
Unt – 150 g (moale,
la temperatura camerei)
Oua – 1 (65-70
g)
Zahar – 200 g
Zahar vanilat –
1 plic
Praf de copt - 5 g
Mod de
preparare: Se amesteca
faina cernuta cu praful de copt se lasa deoparte. In alt vas se amesteca toate
celelalte ingrediente cu o lingura, cand s-a omogenizat compozitia se adauga
faina cate putin, se amesteca in continuare cu lingura (spatula, cu ce va este
mai comod). Cand aluatul a inceput sa capete consistenta se framanta cu mana,
se lucreaza repede. Nu insistati foarte mult aluatul se inmoaie de la caldura
mainii.
Atentie! Important : Nu adaugati faina in plus este
suficient cat am mentionat, cu cat se pune mai multa faina cu atat aluatul va
iesi mai dur si foile vor fi tari, apoi cantitatea de crema nu va fi suficienta
ca sa le inmoaie. Un factor important ar mai fi de mentionat ce fel de branza
folositi daca este foarte lichida sau mai uscata, de aici depine si cum va iese
aluatul final, am mentinat sa va orientati ce fel de branza am folosit, nu
trebuie sa fie nici foarte uscata si nici lichida chiar ca smantana.
Se imparte in 8
parti egale, se presara faina pe un platou se aseaza fiecare bila de aluat, se
acopera cu foile alimentara si se lasa la fridider pentru 30 minute. Se intinde
pe masa de lucru presarata cu faina fiecare bila de aluat, usor pentru ca
aluatul este fraged si se rupe. Foile ar trebui sa le faceti cat de cat
subtiri. Din resturile ramase se aduna si se mai formeaza inca o bila. In total
trebuie sa iasa 9 foi. Se coc la 200 grade C timp de 7-8 minute, va orientati
dupa cuptorul vostru. Se scot pe un paltou se lasa la racit, apoi se prepara
crema. Va prezint doua creme care se potrivesc la acest tort, incercati care va
place mai mult :) ambele sunt
delicioase :)
Obs: Daca doriti un
tort de dimensiune mai mare in primul rand faceti cantitate dubla de aluat,
apoi se intinde pe dimensiunea dorita...25-30
Ø
Crema
de branza (1) :
Crema de branza – 500 g
(philadelphia, exquisa sau hochland clasica fara arome)
Smantana – 500 g (fermentata 30%)
Zahar pudra – 300 g
Zahar vanilat –
2 plicuri
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele (crema de branza, smantana) reci
de la frigider, se presara zahaul pudra, zaharul vanilat si se mixeaza
aproximativ 2 minute la viteza mica apoi medie spre mare inca 5-6 si gata crema
este gata :) simplu si rapid.
Se monteaza tortul pe un platou, se
unge cu crema platoul se fixeaza primul blat, apoi pentru fiecare aveti nevoie
de a cate 4 linguri pline, se unge deasupra si ultimul blat, neaparat! altfel
va fi tare. Se lasa la frigider pentru cel putin 24 de ore cu cat sta mai mult
cu atat mai fraged devine.
Pentru decor am folosit crema de
bezea, inainte de a decora tortul trebuie neaparat de luat excesul de crema de
pe tort pentru a fixa crema pentru decor ;)
Crema
(2):
Lapte – 800 ml
Oua – 2 bucata
Zahar – 150 g
Unt – 200 g
Faina alba – 80 g
Zahar vanilat – 1 plic
Optional: nuci macinate
Lapte – 800 ml
Oua – 2 bucata
Zahar – 150 g
Unt – 200 g
Faina alba – 80 g
Zahar vanilat – 1 plic
Optional: nuci macinate
Important: Daca faceti un tort cu diamentru mic de 18-20 cm este suficient cantitatea de crema mentionata. Dar daca faceti un tort mai mare de 23-24 cm aveti nevoie de mai multa crema 1 porti si jumatate sau chiar 2.
Mod de preparare: Intr-un ceaun, tuci se amesteca ouăle cu zahar si faina, pe parcurs se adauga putin lapte, vanilie. Se pune la foc mic, se adauga tot laptele si se amesteca continuu cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Cand crema se ingroasa si este gata se lasa la racin putin. Se adauga untul si se mixeaza cu mixerul.
Blaturile se ung cu crema, se poate unge si intreg tortul cu aceasta crema si se presara peste nuci si pesmet (facute din resturile de aluat) si supratafa tortului cu ciocolata razuita sau doar nuci de cocos, decorul ramane la alegerea si preferinta fiecaruia.
......Happy Birthday am scris cu ciocolata topita...... ;)
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu