Aceasta
crema pe baza de unt cum i se mai spune "Swiss meringue buttercream",
este foarte gustoasa, usor de preparat si se lucreaza foarte bine cu ea, mai
ales la acoperirea tortului. Mi se pare un pas destul de important si uneori
dificil de lucrat cu alte creme. Am incercat doua modalitati de a prepara
aceasta crema, detalii gasiti in descriere :)
Crema decor:
(pentru un tort de 18 cm diametru)
Albus de ou - 3 (L; aproximativ 120g)
Zahar - 240 g
Unt 85% -250 g (Milli)
Sare de lamaie - un varf de lingurita
Zahar
vanilat – 1 plic
Varianta 1.
Mod de
preparare: Am
mentionat marca untului sa stiu de care am folosit, este foarte alb si anume de
acest fel de unt avem nevoie la aceasta crema. Dar puteti folosi oricare marca
preferati dar sa fie alb. Se scoate din timp untul de la frigider, avem nevoie
sa fie la temperatura camerei, se taie cuburi mici.
Intr-un vas se pun albusurile de ou cu zaharul la
baie de aburi. Se amesteca continuu pana se topeste tot zaharul. Amestecul
trebuie sa fie fierbinte sa ajunga la 70 grade Celsius. Se mixeaza initial la
viteza mica, se mareste viteza treptat ce creste masa in volum pana la viteza
medie spre mare (4), se adauga sarea de lamaie. Obtinem o bezea ferma si
lucioasa.
In timp ce se mixeaza bezeaua se raceste, treptat adaugam
cate 2 cubulete de unt, mentinem aceeasi viteza medie spre mare (4). Pana
epuizam toata cantitatea de unt. In caz daca crema se taie (ceea ce mi s-a
intamplat o data :) , este din cauza ca ingredientele au avut temperaturi
diferite, untul a fost mai rece decat crema de albus) se pune fundul vasului in
apa fierbine. Amestecam continuu, nu lasati foarte mult timp sa nu se topeasca
untul. Apoi punem din nou la mixat pana crema capata consitenta si devine
ferma. Se pot adauga diferite arome vanilie, rom...etc.
Putem lucra cu ea imediat sau daca se vreti sa
lucrati in alta zi se pastreaza la frigider maxim o saptamana. Cu ceva timp de
a incepe sa decorati tortul o scoateti de la frigider.
Se utilizeaza coloranti alimentari, nuanta depinde de
catitatea de colorant daca este mai intensa sau nu.
Fiecare element floare, frunza, lucrat se pun la congelator pentru a se inatri.
Se formeaza un cerc din crema pe suprafata tortului, crema trebuie sa fie moale
pentru a fixa figurinele. Sau se pot monta direct pe tort figurinele formate.
Obs: Daca faceti un
tort mai mare 23-24 cm diametru dublati cantitatile cremei.
Varianta 2. Difera putin ingredientele.
Albus de
ou - 3 (L; aproximativ 120 g)
Zahar - 240 g
Apa – 60
ml
Unt 85% -250 g (Milli)
Sare de lamaie - un varf de lingurita
Zahar
vanilat – 1 plic
Obs: Cantitatea de albus x2 = cantitatea de zahar
Cantitatea de albus /2 = cantitatea de apa
Cantitatea de unt este de 80g-100g pentru fiecare albus de aproximativ 40g
Mod de
preparare: Se pun albusurile la mixat, aproximativ
10 minute la viteza medie. Se pregateste siropul, se pune intr-o cratita
zaharul si apa. In acest moment se mareste putin viteza mixerului , medie spre
mare. Se pune vasul la foc mare, cand incepe sa fiarba se micsoreaza focul la
mediu. Se amesteca din cand in cand. Cu o pensula din silicon inmuiata in apa
rece se tot sterg peretii vasului unde fierbe siropul, pentru a impiedica
cristalizarea zaharului pe peretii vasului. Incercand de mai multe ori va
puteti da seama de cat timp este nevoie ca siropul sa fie gata. Practic se
evapora apa si ramane un sirop ceva mai consistent, ca mierea de exemplu. Se
testeaza cu cateva picaturi in apa rece, din moment ce se intareste picatura
insemana ca siropul este gata. In acest moment oprim focul, se adauga sarea de
lamaie. Se amesteca totul foate bine. Apoi in fir subtire se adauga in
albusurile care in continurare se mixeaza, doar ca acum micsoram viteza si sa
aveti grija sa nu nimereasca sirop pe peretii vasului sau tel. Se adauga
zaharul vanilat, se mixeaza foarte bine crema dupa ce am adaugat tot siropul,
pana incepe sa se desprinda de pe peretii vasului si se tine ferm pe tel. In
timpul mixarii albusurile se vor raci, daca este cazul mai lasati putin sa se
racoreasca. Treptat adaugam cate 2 cubulete de unt,
mentinem aceeasi viteza medie spre mare (4) pana epuizam toata cantitatea de
unt. La final obtineti o crema frumoasa aerata si desigur gustoasa :)
Practic sunt aceeasi
pasi de urmat ca la crema de bezea pentru decor, doar ca nu folosim unt.
Obs:
Decoratiunile colorate cu coloranti alimentari, desi sunt comestibili, puteti
sa nu le consumati sunt mai mult pentru decor, ramana la alegerea fiecaruia.
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu