luni, 5 martie 2018

Swiss meringue buttercream



    Aceasta crema pe baza de unt cum i se mai spune "Swiss meringue buttercream", este foarte gustoasa, usor de preparat si se lucreaza foarte bine cu ea, mai ales la acoperirea tortului. Mi se pare un pas destul de important si uneori dificil de lucrat cu alte creme. Am incercat doua modalitati de a prepara aceasta crema, detalii gasiti in descriere :)

Crema decor: (pentru un tort de 18 cm diametru)
Albus de ou - 3 (L; aproximativ 120g)
Zahar - 240 g
Unt 85%  -250 g (Milli)
Sare de lamaie - un varf de lingurita
Zahar vanilat – 1 plic

Varianta 1. 
Mod de preparare: Am mentionat marca untului sa stiu de care am folosit, este foarte alb si anume de acest fel de unt avem nevoie la aceasta crema. Dar puteti folosi oricare marca preferati dar sa fie alb. Se scoate din timp untul de la frigider, avem nevoie sa fie la temperatura camerei, se taie cuburi mici.
Intr-un vas se pun albusurile de ou cu zaharul la baie de aburi. Se amesteca continuu pana se topeste tot zaharul. Amestecul trebuie sa fie fierbinte sa ajunga la 70 grade Celsius. Se mixeaza initial la viteza mica, se mareste viteza treptat ce creste masa in volum pana la viteza medie spre mare (4), se adauga sarea de lamaie. Obtinem o bezea ferma si lucioasa.
In timp ce se mixeaza bezeaua se raceste, treptat adaugam cate 2 cubulete de unt, mentinem aceeasi viteza medie spre mare (4). Pana epuizam toata cantitatea de unt. In caz daca crema se taie (ceea ce mi s-a intamplat o data :) , este din cauza ca ingredientele au avut temperaturi diferite, untul a fost mai rece decat crema de albus) se pune fundul vasului in apa fierbine. Amestecam continuu, nu lasati foarte mult timp sa nu se topeasca untul. Apoi punem din nou la mixat pana crema capata consitenta si devine ferma. Se pot adauga diferite arome vanilie, rom...etc.
Putem lucra cu ea imediat sau daca se vreti sa lucrati in alta zi se pastreaza la frigider maxim o saptamana. Cu ceva timp de a incepe sa decorati tortul o scoateti de la frigider.
Se utilizeaza coloranti alimentari, nuanta depinde de catitatea de colorant daca este mai intensa sau nu.
Fiecare element floare, frunza, lucrat se pun la congelator pentru a se inatri. Se formeaza un cerc din crema pe suprafata tortului, crema trebuie sa fie moale pentru a fixa figurinele. Sau se pot monta direct pe tort figurinele formate.

Obs: Daca faceti un tort mai mare 23-24 cm diametru dublati cantitatile cremei.

Varianta 2. Difera putin ingredientele.
Albus de ou - 3 (L; aproximativ 120 g)
Zahar - 240 g
Apa – 60 ml
Unt 85%  -250 g (Milli)
Sare de lamaie - un varf de lingurita
Zahar vanilat – 1 plic

Obs: Cantitatea de albus x2 = cantitatea de zahar
         Cantitatea de albus /2 = cantitatea de apa 
         Cantitatea de unt este de 80g-100g pentru fiecare albus de aproximativ 40g
 
Mod de preparare: Se pun albusurile la mixat, aproximativ 10 minute la viteza medie. Se pregateste siropul, se pune intr-o cratita zaharul si apa. In acest moment se mareste putin viteza mixerului , medie spre mare. Se pune vasul la foc mare, cand incepe sa fiarba se micsoreaza focul la mediu. Se amesteca din cand in cand. Cu o pensula din silicon inmuiata in apa rece se tot sterg peretii vasului unde fierbe siropul, pentru a impiedica cristalizarea zaharului pe peretii vasului. Incercand de mai multe ori va puteti da seama de cat timp este nevoie ca siropul sa fie gata. Practic se evapora apa si ramane un sirop ceva mai consistent, ca mierea de exemplu. Se testeaza cu cateva picaturi in apa rece, din moment ce se intareste picatura insemana ca siropul este gata. In acest moment oprim focul, se adauga sarea de lamaie. Se amesteca totul foate bine. Apoi in fir subtire se adauga in albusurile care in continurare se mixeaza, doar ca acum micsoram viteza si sa aveti grija sa nu nimereasca sirop pe peretii vasului sau tel. Se adauga zaharul vanilat, se mixeaza foarte bine crema dupa ce am adaugat tot siropul, pana incepe sa se desprinda de pe peretii vasului si se tine ferm pe tel. In timpul mixarii albusurile se vor raci, daca este cazul mai lasati putin sa se racoreasca. Treptat adaugam cate 2 cubulete de unt, mentinem aceeasi viteza medie spre mare (4) pana epuizam toata cantitatea de unt. La final obtineti o crema frumoasa aerata si desigur gustoasa :)
Practic sunt aceeasi pasi de urmat ca la crema de bezea pentru decor, doar ca nu folosim unt.

Obs: Decoratiunile colorate cu coloranti alimentari, desi sunt comestibili, puteti sa nu le consumati sunt mai mult pentru decor, ramana la alegerea fiecaruia.



Spor la treaba!  Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu