vineri, 16 februarie 2018

Tort de ciocolată




                 Un tort minunat cu multa multa ciocolata, va recomad cu mult drag sa incercati sa-l pregatiti. Va puteti da seama si din ingrediente daca acest tort este pe placul vostru sau nu. Mie personal mi-a placut foarte mult. Desi altora poate sa le para prea dulce... sau nu mai stiu ce.... cum se spune fiecare avem gusturi si preferinte diferite. Asa ca va orientati, nu numai acum, dar in general dupa ingrediente ce contine o mancare fie desert sau orice altceva daca este pe placul vostru sau nu. Multa bafta!

Aici aveti reteta blatului de tort: 
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2017/11/blat-de-tort-cu-cafea.html

Pentru crema am folosit ganache de ciocolata neagra. Desi initial am vrut sa-l fac in doua culori alb si maro...dar nu a fost sa fie. Ganache de ciocolata neagra a iesit ok dar cea de ciocolata alba trebuia sa-i pun gelatina, desi din experienta stiam...m-am grabit si am uitat. Deci graba strica treaba, de aceea in poze o sa vedeti imbibat in blat crema alba. 
A trebuit sa mai fac o alta crema de ciocolata neagra...la cea alba renuntasem.

Crema ghanache de ciocolata neagra:
Smantana pentru frisca - 400 ml
Ciocolata neagra - 400 g

Mod de preparare: Pentru fiecare strat de crema folosim 1/2 din ingrediente. Se topeste ciocolata la baie de aburi impreuna cu frisca, se amesteca continuu, aveti grija sa nu fiarba. Cand ciocolata incepe sa se topeasca se ia vasul de pe foc, se amesteca in continuare pana obtinem o masa omogena. Se lasa putin sa se raceasca apoi se monteaza tortul se pune un blat intr-un inel se toarna crema se pune al 2-lea blat pt a se fixa. Se pune tortul la congelator, 2-3 ore sunt suficiente. Apoi se prepara crema pt celalalt strat in mod similar.

Crema decor: (pentru un tort de 18 cm diametru)
Am folosit o crema pe baza de unt, "Swiss meringue buttercream".
Albus de ou - 3 (L; aproximativ 120g)
Zahar - 240 g
Unt 85%  -250 g (Milli)
Sare de lamaie - un varf de lingurita
Zahar vanilat – 1 plic

Mod de preparare: Am mentionat marca untului sa stiu de care am folosit, este foarte alb si anume de acest fel de unt avem nevoie la aceasta crema. Dar puteti folosi oricare marca preferati dar sa fie alb. Se scoate din timp untul de la frigider, avem nevoie sa fie la temperatura camerei, se taie cuburi mici.
Intr-un vas se pun albusurile de ou cu zaharul la baie de aburi. Se amesteca continuu pana se topeste tot zaharul. Amestecul trebuie sa fie fierbinte sa ajunga la maxim 60 grade Celsius. Se mixeaza initial la viteza mica, se mareste viteza treptat ce creste masa in volum pana la viteza medie spre mare (4), se adauga sarea de lamaie. Obtinem o bezea ferma si lucioasa.
In timp ce se mixeaza bezeaua se raceste, treptat adaugam cate 2 cubulete de unt, mentinem aceiasi viteza medie spre mare (4). Pana epuizam toata cantitatea de unt. In caz daca crema se taie (ceea ce mi s-a intamplato data :) , este din cauza ca ingredientele au avut temperaturi diferite, untul a fost mai rece decat crema de albus) se pune fundul vasului in apa fierbine. Amestecam continuu, nu lasati foarte mult timp sa nu se inceapa a topi untul. Apoi punem din nou la mixat pana crema capata consitenta si devine ferma. Se pot adauga diferite arome vanilie, rom...etc.
Putem lucra cu ea imediat sau daca se vreti sa lucrati in alta zi se pastreaza la frigider maxim o saptamana. Cu ceva timp de a incepe sa decorati tortul o scoateti de la frigider.
Se utilizeaza coloranti alimentari, nuanta depinde de catitatea de colorant daca este mai intensa sau nu.
Fiecare element floare, frunza, lucrat se pun la congelator pentru a se inatri. Se formeaza un cerc din crema pe suprafata tortului, crema trebuie sa fie moale pentru a fixa figurinele.

Obs: Daca faceti un tort mai mare 23-24 cm diametru dublati cantitatile cremei.

Aveti aici cateva poze cum am lucrat la decor.


Spor la treaba! Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu