Practic tortul este gandit de mine, combinatia de blat, ciocolata, nuci si delicioasa crema cappuccino...sincer abia astept sa vad cum este, deocamdata sta la frigider tocmai ce l-am terminat de montat :) Cred ca s-ar potrivi la aceasta crema si blat de tort cu cacao, testam cu alta ocazie :)
Un tort super super delicios! Toata lumea a fost incantata de la pitici pana la cei mari ;)
Ingrediente blat: (pentru un tort cu 18 cm diamentru)
Oua - 4 (mari L; XL-300g)
Zahar - 140 g
Faina - 140 g
Ulei - 40 ml (sau unt topit și răcit 40g)
Zahar vanilat - 2
Zeama de lamaie- 5 ml (sau otet de mere)
Sare - 2g
Mod de preparare: Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca le scoatem din frigider cu ceva timp inainte. Separam ouale albusul de galbenus. Batem albusurile impreuna cu sarea, cand incep sa creasca in volum se adauga zeama de lamaie, apoi treptat zaharul. Mixam pana obtinem o bezea densa si ferma.
Separat galbenusurile se amesteca cu ulei. Se omogenizeaza compozitia de albus cu galbenus si se adauga treptat faina (amestecam totul cu un tel). Se toarna aluatul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt. (tava o pregatim inainte sa ne apucam sa facem aluatul)
Se pune la
cuptor preincalzit pentru aproximativ 40 minute la 180 grade C. Dupa ce a trecut timpul
mentionat se incearca cu o scobitoare daca aceasta iese curata si uscata inseamna ca pandispanul este bine copt. Se scoata
tava din cuptor imediat se scoate din tava se aseaza cu fata in jos pe un gratar sa se raceasca (la acest pas aveti grija pandispanul este ferbine sa nu va ardeti!).
In final avem un pandispan frumos si a crescut foarte bine 8 cm inaltime.
In final avem un pandispan frumos si a crescut foarte bine 8 cm inaltime.
Este bine sa-l pregatiti cu ceva timp inainte de a monta tortul, de preferat cu minim 7-8 ore inainte., se feliaza dupa preferinte 3,4,5 felii, eu am ales 5 :)
La ultimul blat nu am banuit ca tortul va iesi destul de inalt si am taiat prea mult din inaltimea hartiei care formeaza bordura, asa ca am improvizat sa pun pe margini bete de frigarui sa pot fixa si ultimul blat, din poza se vede bine ca nu prea mai aveam cum sa-l fixez :)
La ultimul blat nu am banuit ca tortul va iesi destul de inalt si am taiat prea mult din inaltimea hartiei care formeaza bordura, asa ca am improvizat sa pun pe margini bete de frigarui sa pot fixa si ultimul blat, din poza se vede bine ca nu prea mai aveam cum sa-l fixez :)
Sirop cu lapte condensat:
Lapte condensat - 3 linguri
Apa - 80 ml (fiarta si racita)
Esenta de vanilie - 1
Se amesteca ingredientele si se unge cu pensula fiecare blat. Nu este nevoie sa folositi tot siropul. Depinde de fiecare cat de insiropate doriti sa fie blaturile mai mult sau mai putin.
Glazura de ciocolata si nuci:
Ciocolata - 100 g
Nuci -100 g (prajite si maruntite)
Ciocolata se topeste la baie de aburi se pune intr-un posh de unica folosinta si se distribuie pe fiecare felie, se niveleaza si apoi se presara nuci. Puteti folosi si nuca de cocos, migdale, fistic, nuci pecan, arahide prajite si nesarate...alegerea va apartine ;)
Se amesteca ingredientele si se unge cu pensula fiecare blat. Nu este nevoie sa folositi tot siropul. Depinde de fiecare cat de insiropate doriti sa fie blaturile mai mult sau mai putin.
Glazura de ciocolata si nuci:
Ciocolata - 100 g
Nuci -100 g (prajite si maruntite)
Ciocolata se topeste la baie de aburi se pune intr-un posh de unica folosinta si se distribuie pe fiecare felie, se niveleaza si apoi se presara nuci. Puteti folosi si nuca de cocos, migdale, fistic, nuci pecan, arahide prajite si nesarate...alegerea va apartine ;)
Smantana pentru frisca - 500 ml
Ciocolata neagra - 100g (50% cacao)
Cappuccino hazelnut- 1 plic (sau 3-4 lingurite de cafea solubila)
Mod de preparare: Intr-un vas la baie de aburi se pune smantana si ciocolata. Amestecam continuu, când ciocolata incepe sa se topeasca se ia vasul de pe foc. Dupa ce ciocolata este topita toata se adauga praful de cappuccino, se amesteca bine. Se lasa crema pe masa pentru a se raci apoi la frigider pentru cateva ore 2-3 cred ca sunt suficiente, eu am facut seara si am lasat-o peste noapte. Se mixeaza pentru inceput la viteza mica apoi din moment ce capata consistenta (initial crema fiind lichida) se mareste la viteza medie, aproximativ 5 minute. Mai mult nu este nevoie, obtineti o crema delicioasa aerata si aromata, cu gust de ciocolata si cappuccino...mmm chiar delicioasa. Aveti grija sa nu insistati cu mixarea cremei se poate taia, vedeti dupa consistenta cand este gata.
La montarea tortului am cantarit pentru fiecare felie 150 g de crema, aici depinde in cate felii taiati blatul de tort calculati in functie de asta.
Decorul ramane la alegerea fiecaruia.
Am folosit crema pe baza de unt, voi reveni cu o postare separat referitor la aceasta crema.
Mai aveti detalii si aici:
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2018/02/tort-de-ciocolata.html
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu