luni, 19 februarie 2018

Tort "Raffaello"



              Pot sa va spun parerea personala despre acest tot. Mie mi-a placut foarte mult, de aceea am ales sa-l prepar si la o ocazie speciala. Desi poate sa nu fie pe placul tuturor :) Cel pregatit de revelion am insiropat balturile, desi nu-mi plat blaturile insiropate la tort am zis hai sa respect reteta :) a fost ok. Acest aspect ramane la alegerea (gustul) fiecaruia. Celalalt nu am insiropat blaturile si asta a fost marea mea greseala, pe viitor voi sti cand pregatesc un tort pentru familie fac dupa gustul nostru, cand aleg sa prepar pentru ocazii si vor gusta mai multe persoane cu siguranta aleg sa insiropez blaturile ;) :) Sa aveti spor la gatit daca cumva v-am facut pofta din poze ;)

Ingrediente: ( Tava diametru 23 cm)
Oua - 6 (mari L)
Zahar- 200 g
Faina – 125 g
Migdale macinate – 100 g
Extract de migdale – 5 ml
Sare – 2 g
Pentru crema:
Ciocolata alba – 200 g
Lapte de cocos – 50 ml
Mascarpone – 250 g
Smantana pentru frisca rece – 500 ml
Zahar pudra – 30 g
Coconut extract – 5 ml
Nuca de cocos – 50 g
Lapte de cocos- 240ml pentru  insiropat blaturile (3x80)
Nuca de cocos pt decor, bomboane Raffaello

Obs: In imagini vedeti un tort mic de 23 cm diametru, format din 3 blaturi si am folosit o portie din ingrediente. Pentru tortul aniversar am folosit cantitatea de ingrediente din 15 oua si format din 5 blaturi cu diamentru de 27 cm. S-a mai pierdut din blat, sa zic asa la taierea blaturilor sa pot forma 5 blaturi egale. Si 2 portii de crema repartizate in mod egal pe fiecare blat, nu am folosit din crema pentru decor. La acest tort mai mare am folosit crema pentru decor din bezea, aveti aici detalii:
Imi pare rau ca nu am putut sa va ofer mai multe poze la decorarea tortului, imi era greu sa fac poze in timp ce lucrez..si aveam niste emotii ;) da da sa iasa totul foarte bine :)

Mod de preparare:  Se separa  galbenusurile de albus. Albusurile se mixeaza spuma cu un praf de sare si 200 g zahar, se adauga treptat. Se adauga extractul de migadale in galbenusuri, se adauga peste albusurile batute ferm, se amesteca lent,  se incorporeaza migdalele macinate cu miscari de jos in sus, apoi faina in acelasi mod (puteti folosi un tel). Se coace blatul de tort la 170 grade C 40-45 minute, se lasa in tava 15 minute pt a se raci apoi se scoate din tava sa se raceasca de tot. Pentru al felia mai usor se pune la congelator  pentru 1 h.  Intre timp pregatim crema. Blatul se taie in 3 parti egale.

Crema: Se topeste ciocolata alba la baie de aburi impreuna cu 50 ml lapte de cocos, se amesteca continuu pana obtinem o compozitie omogena.  Se ia de pe aburi vasul cu ciocolata. Se mixeaza 250 g mascarpone, sa fie uniform. Apoi se adauga ciocolata alba, se mixeaza. Frisca rece de la frigider se mixeaxa pana incepe sa capete consistenta se adauga zaharul pudra, extractul de cocos. Se inglobeaza frisca batuta in ciocolata cate putin, cu miscari lente, ca la pandispan.  Apoi se adauga 50 g nuca de cocos. Se amesteca usor, pana avem o compozitie omogena.  Se insiropeaza primul blat se intinde crema 2-3 linguri mari. Apoi se acopera tot tortul, inclusiv suprafata. Se decoreaza cum se vede in poza.

Spor la treaba!  Pofta buna!

sâmbătă, 17 februarie 2018

Tort cu cremă "Cappuccino"

          Tot vroiam sa incerc sa fac un tort cu crema Cappuccino...asa ca gandul meu s-a realizat :)
Practic tortul este gandit de mine, combinatia de blat, ciocolata, nuci si delicioasa crema cappuccino...sincer abia astept sa vad cum este, deocamdata sta la frigider tocmai ce l-am terminat de montat :) Cred ca s-ar potrivi la aceasta crema si blat de tort cu cacao, testam cu alta ocazie :)
Un tort super super delicios! Toata lumea a fost incantata de la pitici pana la cei mari ;) 


Ingrediente blat: (pentru un tort cu 18 cm diamentru)
Oua - 4 (mari L; XL-300g)
Zahar - 140 g
Faina - 140 g
Ulei - 40 ml (sau unt topit și răcit 40g)
Zahar vanilat - 2
Zeama de lamaie- 5 ml (sau otet de mere)
Sare - 2g

Mod de preparare: Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca le scoatem din frigider cu ceva timp inainte. Separam  ouale albusul de galbenus. Batem albusurile  impreuna cu sarea, cand incep sa creasca in volum se adauga zeama de lamaie, apoi treptat zaharul. Mixam pana obtinem o bezea densa si ferma.
Separat galbenusurile se amesteca cu ulei. Se omogenizeaza compozitia de albus cu galbenus si se adauga treptat faina (amestecam totul cu un tel). Se toarna aluatul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt. (tava o pregatim inainte sa ne apucam sa facem aluatul)
Se pune la cuptor preincalzit pentru aproximativ 40 minute la 180 grade C. Dupa ce a trecut timpul mentionat se incearca cu o scobitoare daca aceasta iese curata si uscata  inseamna ca pandispanul este bine copt. Se scoata tava din cuptor imediat se scoate din tava se aseaza cu fata in jos pe un gratar sa se raceasca (la acest pas aveti grija pandispanul este ferbine sa nu va ardeti!).
In final avem un pandispan frumos si a crescut foarte bine 8 cm inaltime.
Este bine sa-l pregatiti cu ceva timp inainte de a monta tortul, de preferat cu minim 7-8 ore inainte., se feliaza dupa preferinte 3,4,5 felii, eu am ales 5 :)
La ultimul blat nu am banuit ca tortul va iesi destul de inalt si am taiat prea mult din inaltimea hartiei care formeaza bordura, asa ca am improvizat sa pun pe margini bete de frigarui sa pot fixa si ultimul blat, din poza se vede bine ca nu prea mai aveam cum sa-l fixez :)
Sirop cu lapte condensat:
Lapte condensat - 3 linguri
Apa - 80 ml (fiarta si racita)
Esenta de vanilie - 1
Se amesteca ingredientele si se unge cu pensula fiecare blat. Nu este nevoie sa folositi tot siropul. Depinde de fiecare cat de insiropate doriti sa fie blaturile mai mult sau mai putin.

Glazura de ciocolata si nuci:
Ciocolata - 100 g
Nuci -100 g (prajite si maruntite) 
Ciocolata se topeste la baie de aburi se pune intr-un posh de unica folosinta si se distribuie pe fiecare felie, se niveleaza si apoi se presara nuci. Puteti folosi si nuca de cocos, migdale, fistic, nuci pecan, arahide prajite si nesarate...alegerea va apartine ;)

Ingrediente crema "Cappuccino":
Smantana pentru frisca - 500 ml
Ciocolata neagra - 100g (50% cacao)
Cappuccino hazelnut- 1 plic (sau 3-4 lingurite de cafea solubila)

Mod de preparare: Intr-un vas la baie de aburi se pune smantana si ciocolata. Amestecam continuu, când ciocolata incepe sa se topeasca se ia vasul de pe foc. Dupa ce ciocolata este topita toata se adauga praful de cappuccino, se amesteca bine. Se lasa crema pe masa pentru a se raci apoi la frigider pentru cateva ore 2-3 cred ca sunt suficiente, eu am facut seara si am lasat-o peste noapte. Se mixeaza pentru inceput la viteza mica apoi din moment ce capata consistenta (initial crema fiind lichida) se mareste la viteza medie, aproximativ 5 minute. Mai mult nu este nevoie, obtineti o crema delicioasa aerata si aromata, cu gust de ciocolata si cappuccino...mmm chiar delicioasa. Aveti grija sa nu insistati cu mixarea cremei se poate taia, vedeti dupa consistenta cand este gata.
La montarea tortului am cantarit pentru fiecare felie 150 g de crema, aici depinde in cate felii taiati blatul de tort calculati in functie de asta.

Decorul ramane la alegerea fiecaruia.
Am folosit crema pe baza de unt, voi reveni cu o postare separat referitor la aceasta crema.
Mai aveti detalii si aici:

http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2018/02/tort-de-ciocolata.html


Spor la treaba! Pofta buna!












vineri, 16 februarie 2018

Tort de ciocolată




                 Un tort minunat cu multa multa ciocolata, va recomad cu mult drag sa incercati sa-l pregatiti. Va puteti da seama si din ingrediente daca acest tort este pe placul vostru sau nu. Mie personal mi-a placut foarte mult. Desi altora poate sa le para prea dulce... sau nu mai stiu ce.... cum se spune fiecare avem gusturi si preferinte diferite. Asa ca va orientati, nu numai acum, dar in general dupa ingrediente ce contine o mancare fie desert sau orice altceva daca este pe placul vostru sau nu. Multa bafta!

Aici aveti reteta blatului de tort: 
http://dulciuridincopilarie.blogspot.ro/2017/11/blat-de-tort-cu-cafea.html

Pentru crema am folosit ganache de ciocolata neagra. Desi initial am vrut sa-l fac in doua culori alb si maro...dar nu a fost sa fie. Ganache de ciocolata neagra a iesit ok dar cea de ciocolata alba trebuia sa-i pun gelatina, desi din experienta stiam...m-am grabit si am uitat. Deci graba strica treaba, de aceea in poze o sa vedeti imbibat in blat crema alba. 
A trebuit sa mai fac o alta crema de ciocolata neagra...la cea alba renuntasem.

Crema ghanache de ciocolata neagra:
Smantana pentru frisca - 400 ml
Ciocolata neagra - 400 g

Mod de preparare: Pentru fiecare strat de crema folosim 1/2 din ingrediente. Se topeste ciocolata la baie de aburi impreuna cu frisca, se amesteca continuu, aveti grija sa nu fiarba. Cand ciocolata incepe sa se topeasca se ia vasul de pe foc, se amesteca in continuare pana obtinem o masa omogena. Se lasa putin sa se raceasca apoi se monteaza tortul se pune un blat intr-un inel se toarna crema se pune al 2-lea blat pt a se fixa. Se pune tortul la congelator, 2-3 ore sunt suficiente. Apoi se prepara crema pt celalalt strat in mod similar.

Crema decor: (pentru un tort de 18 cm diametru)
Am folosit o crema pe baza de unt, "Swiss meringue buttercream".
Albus de ou - 3 (L; aproximativ 120g)
Zahar - 240 g
Unt 85%  -250 g (Milli)
Sare de lamaie - un varf de lingurita
Zahar vanilat – 1 plic

Mod de preparare: Am mentionat marca untului sa stiu de care am folosit, este foarte alb si anume de acest fel de unt avem nevoie la aceasta crema. Dar puteti folosi oricare marca preferati dar sa fie alb. Se scoate din timp untul de la frigider, avem nevoie sa fie la temperatura camerei, se taie cuburi mici.
Intr-un vas se pun albusurile de ou cu zaharul la baie de aburi. Se amesteca continuu pana se topeste tot zaharul. Amestecul trebuie sa fie fierbinte sa ajunga la maxim 60 grade Celsius. Se mixeaza initial la viteza mica, se mareste viteza treptat ce creste masa in volum pana la viteza medie spre mare (4), se adauga sarea de lamaie. Obtinem o bezea ferma si lucioasa.
In timp ce se mixeaza bezeaua se raceste, treptat adaugam cate 2 cubulete de unt, mentinem aceiasi viteza medie spre mare (4). Pana epuizam toata cantitatea de unt. In caz daca crema se taie (ceea ce mi s-a intamplato data :) , este din cauza ca ingredientele au avut temperaturi diferite, untul a fost mai rece decat crema de albus) se pune fundul vasului in apa fierbine. Amestecam continuu, nu lasati foarte mult timp sa nu se inceapa a topi untul. Apoi punem din nou la mixat pana crema capata consitenta si devine ferma. Se pot adauga diferite arome vanilie, rom...etc.
Putem lucra cu ea imediat sau daca se vreti sa lucrati in alta zi se pastreaza la frigider maxim o saptamana. Cu ceva timp de a incepe sa decorati tortul o scoateti de la frigider.
Se utilizeaza coloranti alimentari, nuanta depinde de catitatea de colorant daca este mai intensa sau nu.
Fiecare element floare, frunza, lucrat se pun la congelator pentru a se inatri. Se formeaza un cerc din crema pe suprafata tortului, crema trebuie sa fie moale pentru a fixa figurinele.

Obs: Daca faceti un tort mai mare 23-24 cm diametru dublati cantitatile cremei.

Aveti aici cateva poze cum am lucrat la decor.


Spor la treaba! Pofta buna!