miercuri, 22 februarie 2017

Clătite cu făină de hrișcă



                   In atentia iubitorilor de hrisca :)…recunosc ma aflu printre ei. Din dorinta de a pregati intr-o zi clatite mi-a venit ideea sa incerc sa le prepar cu faina de hrisca, cum vor fi? Rezultatul este unul delicios desigur daca va place gustul de hrisca. Dupa cum stiu nu foarte multi o prefera datorita aromei si gustului specific, asa ca recomand sa incercati reteta doar cei carora chiar le place hrisca ;) Despre cat e de benefica hrisca pentru organism si sanatatea acestuia cu siguranta gasiti multa informatie pe internet. Sa aveti spor! :)


Ingrediente:
Faina de hrisca- 100 g
Faina alba de grau- 100 g (tip 000)
Oua – 4
Lapte  - 450-500 ml
Zahar pudra – 50 g
Zahar vanilat – 1 plic
Ulei de floarea- soarelui – 3 linguri
Unt – 50 g
Sare – 1 g

Mod de preparare: Intr-un bol se mixeaza cele 4 oua cu putina sare, zahar si zaharul vanilat. Se adauga toata faina, se amesteca bine sa nu se formeze cocoloase. Se adauga laptele in trepte a cate 100 ml. La final in compozitie se adauga 3 linguri de ulei de floarea-soarelui, se amesteca din nou. Se incinge o tigaie, se unge cu putin unt, dupa ce s-a infierbantat destul de bine, cu ajutorul unui polonic se ia din aluat. Masurati cantitatea suficienta de aluat incat sa va ajunga sa intindeti pe toata suprafata tigaii o clatita. Se rumenesc pe ambele parti. Dupa fiecare clatita se unge tigaia cu foarte putin unt. Dupa ce se coc toate clatitele se impaturesc cu finetti, dulceata (se ruleaza cu visine) sau oricare alta umplutura preferati.

Spor la treaba! Pofta buna!

luni, 20 februarie 2017

Oladii pufoase (pe baza de drojdie)



       Va prezint cu drag inca o reteta de oladii, pe baza de drojdie, sunt mai pufoase decat in cazul celor cu bicarbonat. Dar la fel de delicioase, desigur acum depinde de preferintele fiecaruia. Se servesc calde cu smantana si dulceata preferata :)

Ingrediente:
Lapte – 500 ml
Faina – 400 g
Oua – 1
Drojdie uscata – 1 lingurita
Sare – ½ lingurita
Zahar – 3 linguri
Zahar vanilat – 1 plic
Ulei – 1 lingura (plus cat va trebuie pentru copt)

Mod de preparare: Se amesteca drojdiile cu laptele caldut. Se lasa sa stea 15 minute, se adauga un ou batut, 1 lingura de ulei, sare, zahar si zaharul vanilat. Se amesteca totul se adauga treptat faina (faina se cerne), aluatul trebuie sa fie fara cocoloase. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la dospit pentru circa 1 ora-1ora si jumatate. Cand aluatul incepe sa faca bule inseamna ca este gata. Se incinge intr-o tigaie ulei, cu o lingura se ia din aluat, (puteti sa le faceti si putin mai mari, nu doar cum apar in poze), se coc la foc potrivit pe ambele parti, pana se rumenesc frumos. 

Spor la treaba! Pofta buna!


sâmbătă, 18 februarie 2017

Tort ''Smetannic'' (blat cu cacao)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


                 Reteta putin difera la ingrediente fata de tortul prezentat pe blog (fara oua si unt). Si desigur in combinatie cu blaturi maro (cu cacao). Un tort gustos, fin si simplu de pregatit :). Acelasi gust deosebit de smantana si nuci coapte ;) Va recomand cu drag sunt sigura ca o sa va placa! :)

Ingrediente: (pentru o tava cu diametru de 20 cm)

Pentru aluatul alb:
Faina – 220 g
Smantana – 150 g (30% grasime)
Zahar – 75 g
Zahăr vanilat – 1 plic
Praf de copt – 1 lingurita

Pentru aluatul maro (cu cacao):
Faina – 200 g
Smantana – 150 g (30% grasime)
Zahar – 75 g
Zahăr vanilat – 1 plic 
Praf de copt – 1 lingurita
Cacao – 20 g

Crema de smantana:
Smantana – 600 g (30% grasime)
Zahar – 210 g
Zahar vanilat – 1 plic
Nuci – 125 g (prajite si macinate)

Glazura de ciocolata:
Unt – 100 g
Zahar – 100 g
Cacao – 40 g
Lapte – 4 linguri

Mod de preparare: Pregatim aluaturile pe rand in oricare ordine doriti.  Intr-un vas se amesteca smantana, zaharul, esenta de vanilie si praful de copt. La final faina si framantam un aluat, se imparte in 3 parti egale. Fiecare bucata de aluat se inveleste in folie alimantara.  Procedam exact si cu aluatul maro adaugam odata cu faina si cacao. Se scoate inelul detasabil de la tava, se unge cu putin unt. Se intinde fiecare bila cu mainile in tava, se inteapa cu o furculita. Se coc la o temperatura de 200 grade C, timp de 7-8 minute. In timp ce se racesc blaturile pregatim crema.

Crema de smanatana: Smantana trebuie sa fie rece de la frigider, se pune intr-un bol se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca initial la viteza medie (1-2 minute) apoi la viteza maxima aproximtiv inca 5-6 minute, pana se intareste si nu cade de pe telurile mixerului.
Se monteaza tortul pe un platou, primul blat alb ( sau maro depinde de cum preferati), se ung bine cu crema de smantana (aproximativ 3 linguri- 150g) se presara peste nuci macinate (25 g pentru fiecare blat), se amesteca nucile cu crema. Apoi urmeaza cel de-al 2-lea blat maro, pana ungem toate blaturile mai putin ultimul, se intoarce cu fata in jos. Sa ramana suprafata mai neteda. Mai ramane putina crema pe care o folosoti sa ungeti marginile tortului.
La parte de decor ramane la dorinta si preferintele fiecaruia 😊

Pregatim glazura de ciocolata.
Aici as vrea sa precizez pentru a acoperi suprafata torului si sa curga putin pe marginile acestuia se folosesc ½ din cantitatea ingredientelor (se lasa putin sa se raceasca, lichidul se ingroasa,  apoi se toarta peste tort se intinde uniform). Daca doriti toata suprafata tortului acoperita cu glazura inclusiv marginile cum am procedat eu, folositi toata cantitatea de ingrediente.
Va recomand sa puneti tortul pe un gratar apoi turnati glazura, desubt o farfurie pentru a se aduna excesul de glazura. Dupa ce s-a scurs transferati tortul pe un platou, se presara peste nuci macinate. Se lasa la figider cel putin 12 ore, de preferat il pregatiti seara si a doua zi pe la pranz e numai bun de zavurat o felie…sau chiar doua :)

Glazura de ciocolata: Se pun toate ingredientele intr-o cratita la foc mic, se amesteca continuu pana se topeste zaharul si obtinem o masa omogena. Dupa cum am mai spus se lasa putin la racit si apoi se toarna peste tort.

Spor la treaba! Pofta buna!