Cand am postat reteta nu am scris niciun
comentariu referitor la reteta, deoarece am facut cozonacul pentru prima data.
Dupa ce a trecut testul "degustarea"....mmm foarte delicios, pufos si
aromat. Un deliciu extraordinar!!!! Puteti sa-l preparati cu o ocazie speciala
si nu numai, chiar si asa la un sfarsit de saptamana cand doriti sa savurati
ceva delicios. Va recomand cu drag sa incercati!!!
Ingediente:
Faina- 600 g
Lapte – 200 ml
Drojdie proaspata – 25 g sau 1 plic drojdie uscata
Zahar – 100 g
Esenta de vanilie – 1 fiola
Zahar vanilat - 2 plicuri
Zahar vanilat - 2 plicuri
Oua – 2
Sare – ½ lingurita
Unt sau margarina– 100 g
Ciocolata neagra – 150 g
Mod de preparare: Se pune intr-o cratita laptele la foc mic, se adauga
zaharul vanilat, zaharul, se amesteca pana se topeste, se adauga esenta de vanilie si drojdia
faramitata. Se ia amestecul de pe foc si se lasa deoparte pana creste drojdia. Atentie!
Amestecul de lapte trebuie sa fie caldut, nu fierbine. Separat se mixeaza cele
2 oua, se adauga in amestecul de lapte si drojdie. Intr-un bol mai mare se
cerne faina si se adauga sarea, apoi peste aceasta amestecul de lapte. Se framanta un
aluat, se incorporeaza treptat (putin cate putin) untul (sau margarina) topit si putin racit (e ok sa fie caldut). Se adauga o cantitate mica de unt topit, framantam pana cand aluatul absoarbe tot untul, apoi mai adaugam putin unt topit. Continuam pana epuizam tot
untul, la final daca aluatul este lipicios presaram putina faina, se aduna aluatul intr-o
bila, se acopera cu un prosop de bucatarie se lasa la crescut timp de aproximativ
o ora la loc cald. (o sugestie ar fi sa incalziti putin cuptorul, il opriti si lasati aluatul la dospit in cuptor). Dupa, se rastoarna aluatul pe masa presarata cu faina, se
aduna. Se intinde o foaie mare, se unge cu putin unt topit. Se rade peste
ciocolata. Se ruleaza, se taie capetele, se pune intr-o tava unsa cu unt. Se
taie pe margini cu ajutorul unui cutit sau foarfeca de bucatarie, nu toata
rulada doar un pic mai mult de jumatate din ea. Apoi se desparte fiecare bucata
de aluat si se formeaza o floare (vedeti in poze). Se unge cu un ameste de
1 galbenus de ou si 1 lingura de lapte. Se lasa sa mai creasca inca 20 minute.
Apoi se coace in cuptorul incins timp de 35-40 minute la 180-200 grade C pana se rumeneste. Depinde de cuptor daca este cazul il rumeniti putin doar partea de sus cateva minute. Dupa
ce se scoate din cuptor se unge cu un amestec de apa cu zahar. Se lasa sa se
raceasca in tava apoi se transfera pe un platou pentru a fi servit cu mare
pofta si placere.
Spor la treaba! Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu