luni, 7 septembrie 2020

Clătite delicioase cu înghețată

 
O reteta delicioasa de clatite! Simplu, rapid si foarte gustos! cu ingrediente putin diferite fata de cum le fac eu :) eram curioasa cum sunt si am testat reteta. Pot sa spun ca este una destul de reusita :)


Ingrediente:

Faina- 150 g

Oua- 200 g

Lapte caldut- 250 ml

Apa calduta- 125 ml

Zahar- 30g (obtional)

Zahar vanilat- 1 plic

Unt topit - 50g

Praf de copt- 2 g

Putina sare


Mod de preparare: Pregatim ca de obicei ingredientele. Incalzim apa si laptele, ouale eu de obicei le spal si le-am lasat putin sa stea in apa calda, se topeste untul. Se pun ouale intr-un bol si se adauga: sarea, zaharul, zaharul vanilat si untul topit (caldut). Amestecam foarte bine, se adauga laptele si apa, din nou amestecam compozitia.

La final se adauga faina, amestecam totul foarte bine. Incingem o tigaie (25cm Ø) la foc mediu, se masoara cantitatea potrivita pentru a fi suficient aluat pentru o clatita. Aici depinde de dimensiunea tigaii pe care o utilizati. Se toarna aluatul in tigaie, fara a unge tigaia. Este suficient unt in compozitie si nu este nevoie. Chiar este foarte comod sa lucrezi, sa nu mai ungi tigaia cu unt. Se rumenesc pe ambele parti. 

La final mi-au iesit 12 clatite delicioase si foarte fine. Cu inghetata si buline de ciocolata, putin zahar pudra presarat peste ...au fost perfecte! :)


Spor la treaba! Pofta buna!

joi, 3 septembrie 2020

Gogosi pufoase 🥯

 






Gogosi pufoase si delicioase!

Ingrediente:

Făină - 500 g 

Ouă - 2 buc

Lapte călduț - 250 ml

Drojdie uscată - 10 g

Unt topit - 50 g

Zahăr - 50 g

Zahăr vanilat - 2 pliculețe

Coajă de la o lămâie 🍋 (opțional) 

Sare 

Ulei pentru prăjit- 400 ml

Mod de preparare: Se pregătesc ingredientele, se cerne făină. Intr-un bol se pune laptele călduț, zahărul, zahărul vanilat, și drojdia. Se amestecă totul, se acoperă cu un prosop și se lasă 10 minute. Apoi se adaugă ouăle, untul topit, sarea. Se amesteca totul și treptat se adaugă făină, se frământă. Obținem un aluat elastic și destul de moale. Se lasă să crească aluatul, acoperim bolul cu folie de plastic, 30 minute la loc cald.

Apoi modelam bile a câte aproximativ 50 g fiecare, date ușor prin foarte puțină făină. În total obținem 20 de bucăți. Se lasă la crescut aproximativ 10 mine, apoi se prăjesc în ulei încins, se rumenesc pe ambele părți. Se scot pe prosop de hârtie, când se răcoresc se pudrează cu zahăr. Și le serviți cu mare poftă! 


Spor la treabă! 

Poftă bună! 


duminică, 5 ianuarie 2020

Rulouri cu scortisoara/ Cinnamon rolls




       Odata cu dorinta de a pregati ceva gustos celor dragi a aparut si ideea de a face rulori cu scortisoara. Desigur celor care nu le este pe plac scortisoara o pot inlocui cu cacao. 
       Pufoase, aromate si extrem de gustoase :) Va recomad cu drag, sa aveti spor!

Ingrediente:
Faina- 550-600 g
Lapte caldut- 250 ml
Zahar- 140 g
Drojdie uscata – 1 plic (sau 25 proaspata)
Oua- 2
Unt – 115 g (moale, lasat la temperatura camerei)
Zahar vanilat bourbon -1 plic
Zahar vanilat- 1 plic
Sare- 2 g

Umplutura:
Zahar brun- 100 g
Unt- 50 g (moale, lasat la temperatura camerei)
Scortisoara- 20 g

Altele:
Galbenus de ou- 2
Lapte- 2 linguri

Mod de preparare:  Pregatim ingredientele inainte sa ne apucam de lucru. Incalzim laptele, ouale le tinem putin in apa calduta, sau le scoatem cu cateva ore inainte din frigider, pentru a se incalzi. Untul se scoate cu cateva ore sa se inmoaie. Celelalte ingrediente se cantaresc , faina se cerne de 2, 3 ori.
Se mixeaza spuma ouale cu sare, zahar vanilat, treptat se adauga zaharul. Se adauga laptele caldut si drojdia. 
Se amesteca totul foarte bine, treptat se adauga faina putin cate putin si untul taiat cubulete ( 2-3 linguri de faina, amestecam, 1 cubulet de unt). La final obtinem un aluat moale si lipicios. Usor cu o spatula se ia aluatul din vas si se pune pe masa presarata cu putin faina. Se aduna aluatul si se pune intr-un vas uns cu unt. Se acopera cu un posop si se lasa la crescut timp de 60 minute la loc cald ferit de curent, eu il las in cuptor la 40 grade C. 
Apoi presaram putina faina, aluatul se rastoarna pe masa de lucru Se aduna putin aluatul, nu foarte mult se intinde o fasie dreptunghiulara, se unge cu unt si se presara zahar si scortiosara. Se ruleaza aluatul, se imparte ruloul in 4 parti egale, apoi fiecare parte in 3, fiecare bucata se taie cu ata. 
Se aseaza fiecare rulou in tava unsa cu unt (mai bine folositi si hartie de copt), se lasa la crescut la fel in cuptor la 40 grade C timp de 20-30 minute. Se ung cu galbenus de ou si lapte. 
Se coc in cuptorul incins la 200 grade C timp de 25 minute. Se lasa putin la racit in tava, apoi se scot pe un platou sa se raceasca. Se servesc cu mare pofta si cu lapte caldut :)

Incercati, testati si savurati! ;)
Spor la treaba!  Pofta buna!