joi, 20 septembrie 2018

Tort cu crema de branza (Tворожный торт)

La acest tort am folosit duza 2D si 35
          Un tort minunat care din pacate nu mi-a iesit din prima a trebuit sa refac reteta ca sa iasa cum trebuie...foi fragede si delicioase ;) Desi sunt foarte rare retetele care nu-mi ies din prima, dar se mai intampla.
Va prezint tortul cu reteta modificata de mine si va asigur ca va iesi bine din prima :) 
Mie personal imi place foarte mult acest tort foi fine, fragede si crema de branza aromata si dulce acrisoara, fiind in combinatie cu smantana :) Testati, incercati, savurati! ;)

Ingrediente: (dimensiune foi 20 Ø ):
Faina – 400 g
Branza de vaci (dulce) – 250 g (Covalact 6%)
Unt – 150 g (moale, la temperatura camerei)
Oua – 1 (65-70 g)
Zahar – 200 g
Zahar vanilat – 1 plic
Praf de copt  - 5 g


Mod de preparare: Se amesteca faina cernuta cu praful de copt se lasa deoparte. In alt vas se amesteca toate celelalte ingrediente cu o lingura, cand s-a omogenizat compozitia se adauga faina cate putin, se amesteca in continuare cu lingura (spatula, cu ce va este mai comod). Cand aluatul a inceput sa capete consistenta se framanta cu mana, se lucreaza repede. Nu insistati foarte mult aluatul se inmoaie de la caldura mainii.
Atentie! Important : Nu adaugati faina in plus este suficient cat am mentionat, cu cat se pune mai multa faina cu atat aluatul va iesi mai dur si foile vor fi tari, apoi cantitatea de crema nu va fi suficienta ca sa le inmoaie. Un factor important ar mai fi de mentionat ce fel de branza folositi daca este foarte lichida sau mai uscata, de aici depine si cum va iese aluatul final, am mentinat sa va orientati ce fel de branza am folosit, nu trebuie sa fie nici foarte uscata si nici lichida chiar ca smantana.
Se imparte in 8 parti egale, se presara faina pe un platou se aseaza fiecare bila de aluat, se acopera cu foile alimentara si se lasa la fridider pentru 30 minute. Se intinde pe masa de lucru presarata cu faina fiecare bila de aluat, usor pentru ca aluatul este fraged si se rupe. Foile ar trebui sa le faceti cat de cat subtiri. Din resturile ramase se aduna si se mai formeaza inca o bila. In total trebuie sa iasa 9 foi. Se coc la 200 grade C timp de 7-8 minute, va orientati dupa cuptorul vostru. Se scot pe un paltou se lasa la racit, apoi se prepara crema. Va prezint doua creme care se potrivesc la acest tort, incercati care va place mai mult :) ambele sunt delicioase :)

Obs: Daca doriti un tort de dimensiune mai mare in primul rand faceti cantitate dubla de aluat, apoi se intinde pe dimensiunea dorita...25-30 Ø

Crema de branza (1) :
Crema de branza – 500 g (philadelphia, exquisa sau hochland clasica fara arome)
Smantana – 500 g (fermentata 30%)
Zahar pudra – 300 g
Zahar vanilat – 2 plicuri

Mod de preparare: Se pun toate ingredientele (crema de branza, smantana) reci de la frigider, se presara zahaul pudra, zaharul vanilat si se mixeaza aproximativ 2 minute la viteza mica apoi medie spre mare inca 5-6 si gata crema este gata :) simplu si rapid.
Se monteaza tortul pe un platou, se unge cu crema platoul se fixeaza primul blat, apoi pentru fiecare aveti nevoie de a cate 4 linguri pline, se unge deasupra si ultimul blat, neaparat! altfel va fi tare. Se lasa la frigider pentru cel putin 24 de ore cu cat sta mai mult cu atat mai fraged devine.
Pentru decor am folosit crema de bezea, inainte de a decora tortul trebuie neaparat de luat excesul de crema de pe tort pentru a fixa crema pentru decor ;)

Crema (2):
Lapte – 800 ml
Oua – 2 bucata
Zahar – 150 g
Unt – 200 g
Faina alba – 80 g
Zahar vanilat – 1 plic
Optional: nuci macinate

Important: Daca faceti un tort cu diamentru mic de 18-20 cm este suficient cantitatea de crema mentionata. Dar daca faceti un tort mai mare de 23-24 cm aveti nevoie de mai multa crema 1 porti si jumatate sau chiar 2.

Mod de preparare: Intr-un ceaun, tuci se amesteca ouăle cu zahar si faina, pe parcurs se adauga putin lapte, vanilie. Se pune la foc mic, se adauga tot laptele si se amesteca continuu cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Cand crema se ingroasa si este gata se lasa la racin putin. Se adauga untul si se mixeaza cu mixerul.
Blaturile se ung cu crema, se poate unge si intreg tortul cu aceasta crema si se presara peste nuci si pesmet (facute din resturile de aluat) si supratafa tortului cu ciocolata razuita sau doar nuci de cocos, decorul ramane la alegerea si preferinta fiecaruia.

......Happy Birthday am scris cu ciocolata topita...... ;)

Spor la treaba! Pofta buna!